Medicii buzoieni, invitati sa participe la Saptamana Neuropatiei Diabetice

4 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Evenimentul, de anvergura nationala, debuteaza astazi, iar pe data de 17 octombrie, un simpozion pe aceasta tema va fi organizat la Buzau.

 

Astazi s-a dat startul celei de cincea editii a Saptamanii Neuropatiei Diabetice, denumire care este una generica, tinand cont de faptul ca evenimentul se va desfasura in perioada 4-27 octombrie. Organizat la initiativa Societatii de Neuropatie Diabetica, proiectul se va derula in aceasta perioada in 21 de orase din tara, constand intr-o serie de simpozioane la care sunt asteptati peste 1.200 de specialisti din domeniul medical. Organizatorii doresc astfel sa aduca impreuna medici de familie, diabetologi, neurologi, ortopezi si chirurgi, intr-un amplu proiect de educatie medicala, axat in principal pe depistarea timpurie a neuropatiei diabetice si a piciorului diabetic, in vederea asigurarii unui management eficient al acestor probleme medicale. Scopul final al actiunii este imbunatatirea ingrijirii pacientilor cu neuropatie diabetica si a celor cu picior diabetic.

Proiectul debuteaza astazi la Alexandria, cu un simpozion la care sunt asteptati specialistii din zona, urmand ca in zilele urmatoare, activitati similare sa se desfasoare si in celelalte 20 de orase incluse in program.

 

Printre orasele care vor gazdui un astfel de simpozion de specialitate se numara si Buzaul, evenimentul fiind programat aici pentru data de marti, 17 octombrie. Atat medicii diabetologi din judet cat si medicii de familie, neurologii, chirurgii si alti specialisti interesati sunt asteptati la simpozion, care va include sesiuni stiintifice sustinute de nume de referinta in domeniu, ce vor oferi o perspectiva de ansamblu asupra problematicii neuropatiei diabetice si a piciorului diabetic, in raport cu preventia, diagnosticarea si tratamentul acestor complicatii cauzate de diabetul zaharat.

Anul acesta, proiectul este derulat in parteneriat cu Asociatia de Podiatrie, urmarindu-se si facilitarea colaborarii intre specialistii implicati in ingrijirea persoanelor care se confrunta cu cele doua complicatii grave asociate diabetului zaharat – neuropatia diabetica si piciorul diabetic – in vederea promovarii unei abordari multidisciplinare in managementul acestor afectiuni in toate etapele, de la procesul de diagnosticare pana la tratament.

 

Prof. dr. Gabriela Radulian

Organizatorii spun ca un accent deosebit doresc sa puna pe implicarea medicilor de familie in identificarea primelor semne ale neuropatiei diabetice si ale piciorului diabetic, astfel incat sa se imbunatateasca diagnosticarea precoce a acestor complicatii, care afecteaza aproximativ doua din trei persoane cu diabet.

Intr-un comunicat remis cu ocazia lansarii acestei noi editii, medicul Gabriela Radulian, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica, declara ca „in conditiile in care multe persoane care sufera de diabet zaharat nu stiu ca au dezvoltat si neuropatie diabetica, rolul medicilor de familie in diagnosticarea neuropatiei diabetice, inainte ca deteriorarea nervoasa sa avanseze, este foarte important. Aceasta, pentru ca ei sunt primii care intra in contact cu pacientii, devenind astfel un element-cheie in managementul acestor doua complicatii severe ale diabetului zaharat. Prin intermediul simpozioanelor din Saptamana Neuropatiei Diabetice, ne propunem sa sprijinim consolidarea colaborarii intre specialistii care asigura ingrijirea persoanelor cu astfel de afectiuni, care sa contribuie la cresterea calitatii vietii acestora”.

Ca o incununare a evenimentelor dedicate diabetului si complicatiilor acestiuia, in perioada 19-21 octombrie, la Bucuresti va avea loc al cincilea Congres National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic, eveniment stiintific cu participare internationala.

Evenimentele sunt creditate EMC, de catre Colegiul Medicilor.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*