Masuri de prevenire a obezitati, adoptate in Comisia de Sanatate din Parlamentul European

2 februarie 2017 | 0 comentarii |

Propunerile au fost facute de europarlamentarul roman Daciana Sarbu, in urma unei dezbateri initiate de o coalitie formata din 40 de ONG-uri europene din domeniul Sanatatii.

 

Daciana Sarbu

Daciana Sarbu

In calitatea sa de vicepresedinte al Comisiei de Sanatate din Parlamentul European, europerlamentarul Daciana Sarbu a propus, in ianuarie, o serie de restrictii clare in privinta expunerii copiilor la reclamele de promovare a alimentelor nesanatoase, prin revizuirea Directivei serviciilor mass-media audiovizual.

Propunerile europarmanetarului roman au venit in urma unei dezbateri initiate de o coalitie formata din 40 de ONG-uri europene din domeniul Sanatatii, eveniment la care a participat si Daciana Sarbu, alaturi de reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ai Comisiei Europene, ai mediului academic si ai comunitatii medicale. Cu aceasta ocazie, europerlamentarul roman a declarat ca reducerea expunerii copiilor la acest tip de publicitate este una dintre solutiile cele mai potrivite pentru a-i proteja pe acestia de pericolul obezitatii, facand totodata si un apel catre autoritatile de la Bruxelles, sa adopte masuri urgente pentru protejarea copiilor de reclamele ce promoveaza stilul de viata nesanatos.

 

comisie europeanaEurodeputata s-a referit si la problema alcoolului, citand studii realizate recent la nivel mondial, care indica o crestere semnificativa a consumului de alcool in randul adolescentilor. Aceasta a atras atentia ca alcoolul este puternic promovat inclusiv indirect, dand exemplul videoclipurilor postate pe internet. O cercetare prezentata in cadrul dezbaterii a relevat faptul ca alcoolul era mentionat in 45 la suta dintre videoclipurile muzicale de top de pe YouTube, apartinand unor artisti cu influenta globala, iar 81 la suta dintre adolescenti au urmarit cel putin unul dintre videoclipuri. „Fenomenul obezitatii va continua sa se amplifice daca datele problemei nu se schimba, iar un fenomen foarte periculos nu poate fi oprit decat prin masuri severe. Altfel, situatia se va perpetua la nesfarsit: copiii vor vedea la TV reclame la produse pline de zahar, grasimi sau sare, vor fi tentati sa le consume, vor deveni supraponderali sau obezi si, ca adulti, vor fi deja afectati de problemele de sanatate care decurg de aici”, a declarat Daciana Sarbu in cadrul dezbaterii din Parlamentul European.

 

obezitateDeclaratiile au fost urmate la scurt timp de un set de masuri concrete pe care europalemantarul l-a propus Comisiei de Sanatate din Parlamentul European, comisie al carei vicepresedinte este.

Masurile vizeaza o serie de restrictii impuse reclamelor la produsele alimentare nesanatoase, astfel incat copiii sa nu mai aiba acces la astfel de reclame, iar in urma dezbaterilor ce au avut loc in cursul acestei saptamani, Comisia de Sanatate a adoptat intregul set propus de europarlamentarul Daciana Sarbu. „Comisia de Sanatate Publica din Parlamentul European a facut un pas decisiv pentru a-i proteja pe cei mici de pericolul obezitatii. Am propus o serie de amendamente pentru stabilirea de reguli precise prin care copiii sa fie feriti de bombardamentul continuu al reclamelor la produse nesanatoase. Aceste propuneri urmaresc sa reglementeze clar modul in care poate fi redusa expunerea copiilor la reclamele ce promoveaza alimentele bogate in zahar, grasimi, sare. Cu sustinerea colegilor mei, de la mai multe grupuri politice, am reusit adoptarea acestor propuneri. Este un important pas inainte in lupta impotriva obezitatii infantile”, a declarat cu aceasta ocazie Daciana Sarbu, precizand insa ca mai sunt cativa pasi de urmat pana cand aceste reglementari sa fie transpuse efectiv in practica.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*