Cei mai buni salvatori buzoieni, premiati la ceas de bilant

2 februarie 2017 | 0 comentarii |

Plutonierul major Alexandru Ferentz a fost desemnat salvatorul de onoare, iar plutonierul major Marian Soare, pompierul de onoare al judetului, salvatorii SMURD si pompierii buzoieni intervenind in 2016 in peste 7.000 de cazuri de urgenta.

 

pompieri-cutremurSunt prezenti in orice situatie de urgenta cu care se confrunta buzoienii la un moment dat, fie ca vorbim de incendii, de calamitati, de urgente medicale sau alte situatii in care oamenii, animalele sau cladirile au nevoie de ajutor.

Zi si noapte, pe ploaie sau furtuna, pe viscol sau la  temperaturi sufocante ori pe geruri naprasnice, sirenele masinilor lor de interventie se aud trecand in tromba, spre sau de la cazuri in care viata noastra este in pericol, riscandu-si uneori viata lor, pentru a ne salva pe noi.

Sunt salvatorii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) al Judetului Buzau, cei care anul trecut au avut peste 5.300 de interventii SMURD si alte peste 1.500 de interventii la incendii, descarcerari si ajutor in alte situatii de urgenta au intervenit salvatorii buzoieni. Tot pentu siguranta noastra, au efectuat aproape 2.000 de controale si au identificat 4.045 de deficiente, pentru care au aplicat 3.755 de sanctiuni (3014 avertismente si 471 de amenzi) si au dispus masuri de remediere, in vederea eliminarii riscurilor.

In prezenta prim-adjunctului inspectorului general, colonel Daniel Marian Dragne, a prefecturuli Aurelia Mitrea, presedintelui Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, a primarului Municipiului Buzau, Constantin Toma si a sefilor de institutii, miercuri, 1 februarie, in sala „Gheorghe Filipescu” a Consiliului Judetean Buzau, a avut loc evaluarea activitatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Neron Lupascu” al judetului Buzau, pentru anul 2016.

 

ISU - bilant-2016Mentionand ca sistemul national de management al situatiilor de urgenta cunoaste importante transformari, determinate de noua abordare a gestionarii dezastrelor naturale si a celor antropice, data de noile reglementari in materie de siguranta si securitate a persoanei, comandantul ISU Buzau, col. Danut Nicolae, a precizat ca „in anul 2016, raspunzind acestor cerinte, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta «Neron Lupascu» al judetului Buzau, a actionat in sistem integrat, in cooperare cu institutiile cu atributiuni in domeniul gestionarii situatiilor de urgenta, pentru asigurarea managementului acestora, pe tipuri de risc, in zona de competenta, in scopul realizarii masurilor de aparare a vietii, bunurilor si mediului impotriva incendiilor si dezastrelor, pentru punerea in aplicare, intr-o conceptie unitara, a legislatiei in domeniul gestionarii situatiilor de urgenta, in scopul realizarii masurilor de aparare a vietii, bunurilor si mediului impotriva incendiilor si dezastrelor”.

 

bilant isuComplexitatea, intensitatea si dinamismul diverselor situatii impun adoptarea rapida si implementarea celor mai bune practici menite sa asigure dezvoltarea institutionala pe cele doua paliere, prevenire si interventie, spun salvatorii. In anul 2016, personalul din cadrul inspectiei de prevenire a executat un numar de 1924 controale, in care au fost cuprinsi 811 operatori economici,  839 institutii,  87 localitati, 160 obiective de investitii, 6 constructii hidrotehnice, 1 punct de comanda si 20 obiective supuse controlului activitatilor care prezinta pericole de accidente majore in care sunt implicate substante periculoase.

S-au executat controale colective cu reprezentantii Institutiei Prefectului Judetul Buzau, Inspectoratului de Politie Judetean Buzau, Inspectoratului de Jandarmi Judetean Buzau, Inspectoratului Teritorial de Mediu si Garda de Mediu, Directiei de Sanatate Publica, Inspectoratului Scolar al judetului Buzau si Administratia Bazinala a Apelor Buzau  – Ialomita.

Au fost executate controale tematice in unitati sanitare cu paturi, in unitati de ingrijire si cazare a copiilor institutionalizati, batranilor, persoanelor cu handicap, in unitati de cult, constructii de comert cu suprafata desfasurata mai mare de 1000 mp, inclusiv piete sau centre comerciale cu standuri pentru comercianti, statii de distributie carburanti la autovehicule, sisteme de alimentare cu GPL pentru autovehicule, unitati de cultura, unitati silvice, unitati de turism si de agrement si unitati de invatamant.

 

isu bilant - CJTotodata au fost desfasurate activitati de informare preventiva la 1116 operatorii economici, 1417 institutii din toate cele  87 de localitati ale judetului, atat cu ocazia controalelor tehnice de specialitate, cat si cu ocazia desfasurarii campaniilor nationale de informare, cum au fost Campania nationala de informare si sensibilizare „Vreau sa fiu voluntar”; Campania nationala de informare si educare – R.I.S.C.- „Renunta, Improvizatiile Sunt Catastrofale” sau Campania nationala de informare si pregatire a populatiei – „Nu tremur la cutremur”.

Pe langa acestea, personalul inspectiei de prevenire a participat si desfasurat 1215 de exercitii in caz de incendiu, 293 exercitii de evacuare si 33 exercitii de alarmare publica la operatori economici, institutii si localitati.

  Pe timpul celor 1924 activitati de control s-au constatat 4045 deficiente (3971 privind apararea impotriva incendiilor si 74 privind protectia civila), in urma carora s-au aplicat 3755 de sanctiuni (3014 avertismente si 741 cu amenzi contraventionale in cuantum de 1.006.000 lei).

Au fost in prima linie in 315 cazuri de atentionari/avertizari hidrometeorologice COD PORTOCALIU SI GALBEN, avertizari de fenomene meteorologice periculoase imediate, avertizari/atentionari hidrologice si informari meteorologice. „I-am felicitat  pe salvatorii ISU Buzau pentru profesionalismul cu care gestioneaza situatiile de urgenta, le-am multumit pentru buna colaborare si i-am asigurat de tot sprijinul meu in continuare!”, a declarat, la final, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu.

 

Danut NicolaeIn anul 2016, in zona de competenta a Inspectoratului pentru Situatii de „Neron  Lupascu” al judetului Buzau s-au produs 6989 de evenimente care au necesitat interventia serviciilor profesioniste, voluntare si private pentru situatii de urgenta, numarul evenimentelor la care s-a intervenit cu forte specializate crescand cu 31,08% fata de perioada similara a anului anterior cand s-au produs 5332 de evenimente.  Dintre acestea, 5337 au fost cazuri de urgenta asistate de S.M.U.R.D. (in cadrul carora au fost asistate 5186 de persoane), iar 1652 au fost interventii la stingerea incendiilor (386), asistenta persoane (121), alte situatii de urgenta (115), actiuni pentru protectia comunitatilor (49), activitati de indrumare si recunoasteri (454), exercitii cu forte in teren (48), interventii la incendii de vegetatie uscata (239), interventii la salvare animale (32) si 41 de actiuni de asigurarea zonei de producere probabila a unei situatii de urgenta.

In cazul incendiilor, pompierii buzoieni spun ca incidenta acestora este mai mare in mediul rural si atrag atentia ca desi au fost salvate 55 de persoane (intre care si un copil), din nefericire, acestea au produs atat pagube materiale cat si victime omenesti (8 persoane au decedat si 17 persoane a fost ranite) din cauza faptului ca acestea au fost observate si anuntate cu intarziere.

 „De aceea este foarte important ca in momentul sesizarii oricarui inceput de incendiu, populatia sa apeleze imediat numarul unic pentru apeluri de urgenta 112 pentru solicitarea sprijinului serviciilor de urgenta profesioniste, orice minut sau chiar secunda contand in lupta pentru salvarea vietii si bunurilor populatiei”, a punctat seful ISU.

 

Salvatorii premiati

Salvatorii premiati

La finalul evenimentului, conducerea ISU i-a premiat pe doi dintre salvatorii care s-au remarcat in mod deosebit prin activitatea lor, in misiunile dificile la care au participat.

Distinctia Pompierul de onoare al judetului Buzau” a fost oferita plutonierului major Marian Soare, care indeplineste functia de comandant garda de interventie. Acesta a participat in anul 2016, la 52 incendii, contribuind in mod direct la salvarea bunurilor cetatenilor. Cea mai impresionanta interventie  la care a participat a fost cea din data de 18.11.2016 cand pe timpul unui incendiu la un apartament situat la nivelul 4 al unui bloc de locuinte din municipiul Buzau a reusit salvarea unui copil de 14 ani din incendiu.

Salvatorul de onoare al judetului Buzau” a fost desemnat plutonierul major Alexandru Ferentz, care indeplineste functia de comandant garda de interventie la Statia de Interventie Maruntisu. In data de 22.01.2017, acesta a condus interventia la un accident rutier produs in localitatea Siriu, punctul Bontu Mare, unde un autoturism era cazut intr-o rapa de aproximativ 15 metri. In urma accidentului au rezultat doua victime, dintre care una incarcerata. Interventia, deosebit de dificila, a determinat luarea unor masuri extraordinare care au dus la descarcerarea si salvarea victimelor.

 


Adaugati un comentariu


 

*