Terpaie prin dans oferita buzoienilor la sfarsit de saptamana, de Consiliul Judetean

4 august 2016 | 0 comentarii |

In Parcul Crang are loc, de joi pana duminica, a treia editie a Festivalului International de Dansuri Folclorice „Plaiurile Mioritei”, la care vor fi prezente ansambluri din cinci tari europene.

 

festival 2016(4)Consiliul Judetean Buzau, prin Centrul Judetean de Cultura si Arta, impreuna cu CIOFF organizeaza, de joi pana duminica, cea de-a treia editie a Festivalului International de Dansuri Folclorice „Plaiurile Mioritei”. La „terapia prin dans” pe care Consiliul Judetean o ofera buzoienilor vor contribui ansambluri folclorice din Bosnia, Georgia, Slovacia si Tara Bascilor, celelalte tari care initial isi anuntasera prezenta renuntand din cauza atacurilor teroriste care in ultimul timp au instaurat teama in Europa.

Evenimentul debuteaza joi, la ora 17.00, cu traditionala parada a ansamblurilor folclorice participante, pe strazile municipiului Buzau, cand zeci de tineri imbracati in costume traditionale vor parcurge, in ritm de dans, strazile orasului, de la Primarie pana in parcul Crang unde, incepand cu ora 18.00, vor sustine reprezentatiile cu care s-au pregatit sa se intreaca, in Festival. Alaturi de Ansamblul „Plaiurile Mioritei”, pe scena vor evolua ansamblurile locale din Florica, Siriu, Zarnesti si Zoresti.

 

Festival Folclor - CIOFF 2016 - Buzau - Consiliul JudeteanFestival Folclor Buzau 2016 - PrimarieDelegatiile tarilor participante au fost intampinate de conducerea Consiliului Judetean Buzau, organizatorul evenimentului, dar si de cea a Primariei Buzau, oficialitatile locale urandu-le tuturor „Bun venit!” si „Succes!”.

Presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, le-a multumit invitatilor pentru ca au acceptat sa participe la eveniment si si-a exprimat speranta ca se vor simti bine in Buzau. „Am primit oaspetii invitati sa participe la Festivalul International de Dansuri, organizat de Centrul de Cultura si Consiliul Judetean. Va invit si pe voi, dragi prieteni, in acest weekend, in Parcul Crang, pentru a urmari echipele participante”, a transmis presedintele Neagu, buzoienilor pe care i-a invitat, cu mic cu mare, in Crang, la o portie sanatoasa de terapie prin dans, la acest sfarsit de saptamana.

Presedintele Consiliului Judetean si-a exprimat speranta ca acest Festival va avea viata lunga si, indiferenta daca el va mai fi sau nu peste 10 ani intr-o pozitie oficiala, toate ansamblurile care vor evolua pana atunci pe scena buzoiana vor fi prezente la editia jubiliara.

 

festival 2016 (5)Vicepresedintele CJ, Adrian Petre, le-a multumit invitatilor si si-a exprimat satisfactia ca Festivalul, pe care el l-a initiat pe vremea cand era director la Cultura, se dovedeste viabil si atractiv, exprimandu-si, ca si presedintele Emanoil Neagu, speranta ca va avea viata lunga si va fi din ce in ce mai apreciat in lume. Celalat vice, Romeo Lungu, le-a urat tuturor „petrecere frumoasa si distractie maxima”.

Ca si anul trecut, festivalul ajunge si la Ramnicu Sarat, unde in zilele de vineri si sambata, pe o scena special amenajata in centrul orasului, sunt programate demonstratii ale ansamblurilor Bosniei, Georgiei, Romaniei, Slovaciei si Tarii Bascilor.

Festivalul folcloric va lua sfarsit printr-o Gala ce se va desfasura pe scena din Parcul Crang, in cadrul careia care vor fi desemnati castigatorii. La editia de anul trecut au participat ansambluri din 13 tari, iar castigatoare a fost desemnata echipa Mexicului.

 

Amelia Papazisu

Amelia Papazisu

In aceeasi perioada, 4-7 august, tot in Parcul Crang si tot la initiativa Centrului Judetean de Cultura si Arta, se va desfasura Targul National de Mesteri Populari. Zeci de mesteri din mai multe judete vor face dmonstratii, pe loc, pentru cei care-si vor exprima dorinta sa vada cum se realizeaza obiectele traditionale, oalele de lut, sculpturile in lemn sau tesaturile.

Cei care vor dori sa invete putin din tainele acestor mestesuguri vor fi, chiar, initiati, iar daca vor dori sa aprofundeze, o vor putea face inscriindu-se in cercurile de creatie care se vor desfasura la etajul Galeriilor de Arta, de pe Bulevardul Nicolae Balcescu, redate de curand buzoienilor, tot prin efortul Consiliului Judetean si al Centrului Judetean de Cultura si Arta, la initiativa actualului vicepresedinte al CJ, Adrian Petre.

 

retro-mobil1Festivalul Interna­tional de Dansuri Folclorice „Plaiurile Mioritei de anul acesta se va suprapune cu parada masinilor de epoca Retromobil vine in orasul tau“. Si acest eveniment este organizat de catre Consiliul Judetean Buzau, dar in parteneriat cu Retromobil Club Romania, Fi­li­ala Buzau.

Parada masinilor de epoca debuteaza vineri, de la ora 15.00, cand caravana ajunge in Piata Dacia, unde buzoienii vor putea admira „batranele doamne” capabile sa starneasca inca emotii puternice atat printre iubitorii ce cai-putere cat si printre oamenii obisnuiti.

Sambata va fi organizat o parada a masinilor de epoca pe Drumul Vinului, pe traseul Merei-Vernesti –Hales – Manastirea Ciolanu, dupa care, incepand de la ora 14.00, cele 60 de masini de epoca vor putea fi admirate intr-o expozitie statica, pe Bulevardul Nicolae Balcescu, intre Consi­liul Judetean si poarta Crangului.

 GALERIE FOTO:


Adaugati un comentariu


 

*