Sanatatea buzoienilor, pusa in pericol de alimente expirate

Politistii locali din Buzau au scos de pe piata mai multe produse alimentare care erau expuse la vanzare desi nu aveau trecut pe ambalaj termenul de valabilitate, sau acest termen era depasit.

 

alimente expirate distrusePolitistii locali buzoieni avertizeaza populatia ca, in urma unei actiuni de control desfasurata in aceste zile la mai multe societati comerciale care se ocupa cu comercializarea de produse alimentare, au fost descoperite expuse la vanzare o serie de produse care reprezentau un pericol pentru sanatate, in cazul in care ar fi fost consumate. Produsele erau fie expirate, fie nu aveau trecut pe ambalaj termenul de garantie, iar dupa aspectul lor, se putea lesne banui ca depasisera data pana la care ar fi fost bune pentru consum.

Actiunea politistilor locali a avut ca principal scop depistarea agentilor comerciali care expun la vanzare astfel de produse, iar in cursul zilei de ieri au fost verificate, in acest sens, sase magazine. In cinci dintre unitatile verificate nu au fost depistate nereguli, insa in cel de-al saselea au fost depistate produse neconforme cat pentru toate la un loc.

 

alimente expirateEste vorba de un magazin de cartier, unde era comercializata o gama variata de produse alimentare, de la mezeluri la conserve, paine, lactate, condimente si dulciuri.

Politistii locali au verficat aceste produse scoase la vanzare, constatand de la o prima vedere ca unele dintre ele aveau un aspect care nu le putea recomanda ca fiind bune pentru consum. Verificand ambalajele, politistii au constatat ca in cazul unora dintre produse, termenul de valabilitate era depasit, iar in cazul altora, acest termen nici macar nu era inscris pe ambsalaj, in situatia in care acest lucru este obligatoriu.

In aceasta caz, comerciantul in cauza ar fi trebuit sa nu expuna la vanzare produsele fara termen de garnatie si sa le scoata din galantare pe cele care aveau deja acest termen expirat,  insa nu a facut acest lucru, fara a constientiza sau fiind indiferent la faptul ca aceste produse pot pune in pericol sanatatea consumatorilor.

Ca urmare a celor constatate, politistii locali au aplicat administratorului magazinului o amenda contraventionala de 2.000 de lei, dispunand totodata confiscarea si distrugerea produselor neconforme.

 

politia locala2Alaturi de carnati, conserve de peste si  de pate de ficat, alune, frisca, iaurt, smantana, produse de panificatie, bere, cacao, mustar si semninte de floarea soarelui, au fost depistate si mai multe produse cosmetice expirate sau fara termen de garantie, si acestea reprezentand un pericol la fel de mare pentru consumatori, la fel ca si alimentele neconforme.

In acest context, politistii locali atrag atentia buzoienilor sa acorde mai multa atentie produselor alimentare pe care le cumpara din magazine si sa verifice cu atentie ambalajul inainte de a se decide. Cel mai important detaliu care trebuie urmarit este termenul de valabilitate la produsului, pe care fiecare producator este obligat sa il inscrie pe ambalaj. In cazul in care acest ternen este depasit sau nu este inscris pe produs, recomandarea este sa se renunte la alimentul respectiv, chiar daca, uneori, tentatia pretului scazut este mare. De asemenea, chiar daca produsul este in termenul de valabilitate dar prezinta un aspect sau un miros nespecific, este recomandat sa nu fie achizitionat, intrucat este posibil sa fie alterat petnru ca a fost pastrat in conditii improprii.

Cele mai frecvante probleme de sanatate pe care le cauzeaza astfel de produse sunt toxiinfectiile alimentare care, uneori, pot avea forme grave, necesitand spitalizare si tratamente de lunga durata.

Sursa imagini: Politia Locala Buzau. Multumim. 

GALERIE FOTO:


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*