Ancheta la Spitalul de Arsi: O pacienta a decedat dupa ce i s-a administrat o grupa gresita de sange

13 iulie 2016 | 0 comentarii |

Incidentul a avut loc in urma cu o luna si  a fost confirmat abia astazi de Ministerul Sanatatii, intre timp, sectia de transfuzii a spitalului fiind inchisa.

 

Spitalul de Arsi Bucuresti

Spitalul de Arsi Bucuresti

Nereguli grave au fost depistate la unitatea de transfuzii a Spitalului de Arsi, in urma unui incident la fel de grav, soldat cu moartea unei paciente, datorata administrarii nei grupe gresite de sange. Incidentul s-a petrecut in urma cu exact o luna, pe data de 13 iunie, cand pacientei, in varsta de 79 de ani, care se afla internata la Spitalul de Arsi, i-a fost determinata gresit grupa de sange si a primit o transfuzie gresita, intrand din aceasta cauza in soc post-transfuzional si decedand la scurt timp.

Evenimentul, extrem de grav, a fost raportat de conducerea spitalului abia doua saptamani mai tarziu, pe 27 iunie, iar Ministerul Sanatatii l-a facut public astazi, in urma cu putin timp, dupa ce a dispus o serie de verificari la unitatea medicala in cauza.

 Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al ministerului, Laurentiu Colintineanu, care a confirmat faptul ca decesul pacientei s-a datorat administrarii unie grupe gresite de sange, ca urmare a determinarii eronate a grupei pe care aceasta o avea.

 

transfuzieColintineanu a admis ca determinarea gresita a grupei de sange a pacientei tine, cel mai probabil, de o eroare umana, iar in acest caz, singura autoritate competenta sa faca verificarile ce se impun este Colegiul Medicilor din Romania, pentru ca este vorba de malpraxis. De altfel, la scurt timp dupa conferinta de la minister, Colegiul Medicilor a anuntat ca s-a autosesizat in acest caz, in legatura cu o posibila situatie de malpraxis si a demarat o ancheta ale carei rezultate vor fi facute publice la finalul cercetarilor.

Intamplarea nefericita a scos insa la iveala insa si o serie de alte nereguli grave existente le nivelul unitatii medicale, nereguli ce au dus la suspendarea activitatii in unitatea de transfuzii a spitalului.

Concret, dupa ce incidentul a fost raportat la minister, in data de 27 iunie, a fost dispus un control al Inspectiei Sanitare la Spitalul de Arsi, iar in urma acestuia s-a decis inchiderea unitatii de transfuzii, in data de 8 iulie.

 

Laurentiu Colintineanu

Laurentiu Colintineanu

Laurentiu Colintineanu a precizat ca au fost efectuate chiar doua controale de la momentul producerii incidentului, ocazie cu care s-a constatat ca unitatea de transfuzii functiona de mai bine de un an fara autorizare. Referindu-se la acest aspect, Laurentiu Colintineanu a declarat ca „personalul medical de la Spitalul de Arsi a depus toate eforturile pe langa managementul unitatii pentru autortizarea unitatii de transfuzii, dar acestea au fost ignorate de conducerea spitalului. Ministerul analizeaza cauzele care au dus la situatia actuala, masurile care se impun si revenirea la normal. In momentul de fata, coordonam procesul de autorizare a unitatii pentru ca actul medical sa se desfasoare in conditii de siguranta atat pentru pacienti cat si pentru medici”. Acesta a mai precizat ca in conditiile actuale, in care activitatea unitatii de transfuzii este suspendata, daca un pacient are nevoie de transfuzie, trebuie sa se ia legatura cu Centrul de Transfuzii Bucuresti, pentru ca specialistii acestuia sa vina sa ii faca testele de grupa si sa livreze sangele numai pentru acel pacient.

 


Adaugati un comentariu


 

*