Noi promisiuni pentru pacientii cu ciroza decompensata si hepatita B

Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au anuntat ca vor incepe negocierile pentru doua medicamente noi, vitale pentru tratamentul acestor afectiuni.

 

bolnav-hepatitaIn contextul in care pe 28 iulie este marcata Ziua Mondiala a Hepatitei, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice a decis sa dea un ecou mai puternic acestui eveniment, lansand campania intitulata „Despre curaj si biruinta”, care se concentreaza in mod special pe problemele pe care le intampina pacientii romani cu hepatite cronice la investigatii si la terapiile cu medicamente inovatoare.

Asociatia isi propune sa aduca in atentia publicului larg dar mai ales a autoritatilor problematica pacientilor cu afectiuni hepatice, prin promovarea povestilor pacientilor care s-au vindecat de hepatita C, in scopul de a atrage atentia factorilor de decizie asupra numarului mic de romani care au intrat in programul de tratament fara interferon.

Putin peste 4.000 de pacienti cu hepatita C au avut, pana acum, sansa la vindecare prin acest program, aproximativ 1.800 dintre acestia finalizand deja tratamentul fara interferon (cu actiune antivirala directa). 98% dintre acestia au fost declarati vindecati la finalul tratamentului, terapia fara interferon confirmand astfel rezultatele din studii clinice care aratau o rata de vindecare de peste 95%.

 

hepatitaIn cadrul campaniei lansata de APAH-RO a fost organizata si o conferinta de presa, in cadrul careia Marinela Debu, presedintele asociatiei, a atras atentia ca, potrivit contractului semnat in septembrie 2015 de autoritati si protocolului terapeutic, in acest moment pot beneficia de tratament fara interferon doar pacientii cu ciroza (F4) compensata (scor Child-Pugh A) si F3 cu contraindicatie la interferon.

Consideram ca este timpul sa asiguram o continuitate a actiunilor in ceea ce priveste accesul la inovatie in tratarea hepatitelor virale, in special in ceea ce priveste hepatita cronica virala C. Accesul tuturor pacientilor la tratamentul fara interferon (cu actiune antivirala directa) trebuie sa fie o normalitate in conditiile in care multi dintre ei au trecut prin experienta nereusita a unei terapii anterioare, a unei prevalente ridicate in Romania si a costurilor asociate tratarii acestor pacienti cu alte terapii, decat cele care ofera peste 95% sansa la vindecare”, a declarat Marinela Debu.

Presedinta APAH-RO a mentionat si necesitatea unei monitorizari corespunzatoare a pacientilor, in contextul in care multe dintre analize nu sunt decontate de CNAS. In lipsa compensarii integrale a unor analize precum incarcatura virala sau determinarea gradului de fibroza, de multe ori pacientul nu isi poate permite o monitorizare a bolii hepatice conform indicatiilor medicului curant.

 

La conferinta de lansare a campaniei „Despre curaj si biruinta” a fost prezenta, intre altii, si dr. Roxana Radu, medic sef in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), care a facut doua anunturi importante pentru pacientii care sufera de ciroza decompensata si de hepatita B.

Aceasta a precizat ca in luna septembrie ar putea incepe negocierile cu o companie farmaceutica pentru medicamentul de noua generatie Harvoni, folosit in tratarea pacientilor cu forme grave de hepatita.

Reprezentanta CNAS a mai adaugat ca in acelasi timp vor incepe negocierile si pentru un nou medicament necesar pacientilor cu hepatita cronica B. „In curand o sa ne extindem la ciroza decompensata, adica vom incepe negocierile pentru Harvoni. Probabil ca in septembrie. Practic, pentru aceasta categorie de pacienti – cea cu ciroza decompensata – nu mai avem alta alternativa la tratament decat Harvoni. Ei sunt niste pacienti fragili si din aceste motive trebuie sa avem grija lor prima data. Concomitent, vom incepe negocierile pentru un nou medicament pentru hepatita cronica B, in functie de bani probabil ca vom continua negocierile pentru o grupa foarte mare de pacienti, probabil cei cu fibroza F2 impreuna cu F3”, a promis dr. Roxana Radu.

 

800.000 de bolnavi cu Hepatita C

800.000 de bolnavi cu Hepatita C

Cu acelasi prilej, reprezentanta CNAS le-a recomandat pacientilor ca atunci cand isi fac dosarul, fie pentru ciroza decompensata, fie pentru ciroza compensata, sa declare medicului care sunt afectiunile de care sufera si mai ales medicamentele pe care le iau, „pentru ca aceste medicamente au 40 de pagini de interactiuni medicamentoase” si este necesar sa se evite complicatiile care ar rezuta daca nu se tine cont de aceste aspecte.

Dr. Radu a mai precizat ca pana in luna iulie, aproximativ 4.200 de pacienti au primit aprobare pentru tratamentul fara interferon, care vindeca hepatita C, dar tratamentul a fost intrerupt in cazul a 42 dintre ei. „Motivele sunt in investigatie, in sensul ca solicitam lamuriri din partea medicului curant, pentru ca acesta este un tratament care se plateste in functie de rezultat si va trebui sa vedem concret daca au fost reactii adverse sau ce s-a intamplat exact acolo”, a explicat medicul.

Conform celor mai recente statistici, comunicate de reprezentantii asociatiei, la momentul actual sunt aproximativ 600.000 de romani care sufera de hepatita C si aproximativ 800.000 care sufera de hepatita B.

 

tratament hepatitaZiua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitei se celebreaza in fiecare an, la 28 iulie, si se concentreaza la nivel mondial asupra grupurilor de pacienti si persoanelor care traiesc cu hepatita virala. La Adunarea Mondiala a Sanatatii din acest an, Statele Membre OMS au hotarat adoptarea primei Strategii de Eliminare a Hepatitelor Virale pana in anul 2030, prin cresterea  nivelului  de  constientizare a  populatiei si imbunatatirea prevenirii bolilor si a accesului la testare, tratament si ingrijire.

Conform statisticilor, tara noastra se afla pe primul loc la nivel european, din punct de vedere al numarului total de cazuri de hepatita C. Rata generala de depistare a hepatitei C este insa foarte scazuta in Romania, iar majoritatea pacientilor sunt depistati intamplator, in contextul unor analize sau la internarea in spital pentru alte afectiuni. Deoarece multi pacienti nu prezinta simptome, ajung la medic atunci cand boala este intr-un stadiu avansat.

VIDEO: Campania Despre curaj si biruinta

 

 



Comentarii (2)

  1. Farkas Alexandru spune:

    Se poate trata ciroza și cum

    • Sanatatea Buzoiana spune:

      Există mai multe tratamente, dar numai medicul dvs satbilește ce anume vi se potriveste.
      Informațiile noastre au doar caracter informativ și în niciun caz nu se substituie medicului

Adaugati un comentariu


 

*