Un nou semnal de alarmă privind derularea contractelor pentru tratamentul hepatitei C

19 iulie 2021 | 0 comentarii |

Negocierile bat pasul pe loc, iar pacienții diagnosticați după 30 iunie nu pot fi incluși în tratament, în ciuda asigurărilor date de președintele CNAS, care a promis că problema va fi rezolvată după aprobarea bugetului.

 

Pacienții cu Hepatită C își fac griji că se vor confrunta cu o nouă pauză în derularea contractelor care le asigură tratamentul. În cadrul unei dezbateri care precede Ziua Mondială a Hepatitei, marcată pe 28 iulie, Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) a precizat că s-a creat din nou o pauză între contractele cost-volum-rezultat pentru tratamentul hepatitei C, iar pacienții diagnosticați după data de 30 iunie nu pot fi incluși deocamdată în tratament.

Aceasta a explicat că dosarele aprobate până la data de 30 iunie sunt valabile timp de șase luni, astfel că pacienții cu dosare aprobate până la termenul respectiv nu trebuie să își facă probleme, pentru că sunt eligibili și vor beneficia de tratament în baza contractelor care au fost valabile, însă trebuie grăbite demersurile pentru semnarea noilor contracte cost-volum-rezultat, pentru a nu prelungi această pauză între derularea lor.

Dosarele aprobate până la 30 iunie sunt valabile 6 luni. Deci, oricine are un dosar aprobat până la 30 iunie este eligibil, fără probleme. Eu cred că trebuie să ne punem problema dacă toate demersurile legale au fost respectate și dacă s-a făcut totul pentru a asigura acest acces. Din poziția pe care o am, pot spune că s-a făcut tot ce s-a putut face și se face și în continuare. Am planificat inclusiv variante de date pentru Consiliul de Administrație al CNAS, astfel încât să se poată aviza actele necesare în următoarea perioadă. Ne-am pregătit, cred eu, minuțios pentru a ne asigura că putem avansa foarte repede”, a declarat Marinela Debu.

 

Inițial, contractele expiraseră la începutul anului, la acel moment acestea fiind prelungite de la 31 ianuarie până la 31 martie. Din păcate, nici până la noul termen nu fuseseră finalizate negocierile pentru încheierea de noi contracte, așa că s-a apelat la o nouă prelungire pe o perioadă de trei luni, până la 30 iunie. Deși președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, dădea asigurări că lucrurile se vor rezolva până atunci, mai ales că urma să fie aprobat și bugetul, noul termen limită nu a adus nimic în plus, noile contracte nefiind nici acum încheiate.

În cadrul aceleiași dezbateri, seful CNAS a precizat că procedurile sunt în desfășurare, și se vor încheia în cel mai scurt timp. „Vă asigur că am planificat la nivelul CNAS toți pașii pentru ca, imediat după ce se vor încheia contractele să se urmeze pași legali. Am planificat inclusiv toate etapele de avizare cu date preliminare în calendarul nostru de lucru, astfel încât să fim cât mai proactivi cu putință și să asigurăm accesul practic imediat după încheierea contractelor. Am pregătit cât am putut de bine pentru a urma toți pașii legali la literă și a comprima termenele cât mai mult”, a declarat acesta.

 

Adrian Gheorghe

În prima jumătate a acestui an au fost înrolaţi în programul pentru tratarea hepatitei C prin contractul cost-volum-rezultat mai puțin de jumătate din pacienţii eligibili, iar unul din motivele principale l-a constituit pandemia de Covid-19.

Încă suntem în context pandemic și ne îndreptăm spre context endemic și cu siguranță că disrupția tuturor serviciilor de sănătate din ultimul an a avut o influență. Cred că ne vom da seama mai bine privind unde suntem odată ce încep și aceste studii și programe de testare. Vom vedea ce rezultate sunt și atunci vom putea face comparații mai pertinente”, mai declarat președintele CNAS. Acesta s-a mai referit și la tratamentul hepatitelor virale acute, scoțând în evidență faptul că în prezent există soluții pentru pacienți, inclusiv pentru cei aflați în faze incipiente ale bolii. ,,S-a permis într-un mod ordonat accesul pe piață a tot mai multor molecule care au acoperit treptat întregul spectru. Acum suntem într-un punct în care este posibil să fie nevoie să regândim unele aspecte inclusiv pe partea finanțării, însă trebuie să vedem care sunt liniile care se deschid, care este magnitudinea lor pentru a putea răspunde în consecință. Cred că avem un dialog foarte bun atât cu reprezentanții medicilor, pacienților astfel încât să ne putem adapta repede”, a declarat Adrian Gheorghe.

 


Adaugati un comentariu


 

*