Revigorarea campaniei de vaccinare – prioritatea momentului pentru autoritățile din Sănătate

România a ajuns în coada clasamentului european în ceea ce privește procentul de vaccinare iar o astfel de măsura este necesară pentru a limita efectele unui nou val al pandemiei.

 

Stella Kyriakides

În prima parte a campaniei de vaccinare, autoritățile nu pregetau să se laude săptămânal cu faptul că România se numără printre țările cu cel mai bun ritm de vaccinare din Uniunea Europeană, însă au schimbat placa, pe măsură ce interesul populației a devenit din ce în ce mai scăzut. În prezent, principalul motiv de laudă este incidența scăzută a cazurilor de Covid-19 la nivel național, în timp ce campania se vaccinare pare că s-a împotmolit. Astfel, din fruntea clasamentului privind procentul de persoane vaccinate, România a căzut rapid în extrema cealaltă, cu mai puțin de 30% din populație vaccinată, sub jumătatea mediei înregistrată la nivel european.

Doar Bulgaria se mai află în această situație, iar cele două țări au primit deja un avertisment din partea autorităților europene. Cu ocazia unei vizite efectuate în România, la finele săptămânii trecute, comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides, a atras atenția că cele două țări au rămas mult în urma celorlalte state europene în ceea ce privește vaccinarea. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a dat asigurări că în România vor fi luate măsuri pentru revigorarea campaniei de vaccinare, mai ales în mediul rural și în rândul persoanelor vulnerabile, iar eforturile se vor concentra, în perioada imediat următoare, pe creşterea capacităţii de vaccinare la cabinetele medicilor de familie şi pe demararea vaccinării în ambulatoriile de specialitate din spitale.

 

Aseară, ministrul a reiterat iminența celui de-al patrulea val al pandemiei, precizând că acesta va fi „un val al nevaccinaților”, dat fiind faptul că, din datele centralizate până în prezent la nivel național reiese că mai puțin de 1% din persoanele vaccinate cu schema completă s-au infectat ulterior.

„Ne pregătim de valul patru încă de la finalul valului trei. Atunci când am modificat ordinul pentru redeschiderea spitalelor, am solicitat spitalelor şi direcţiilor de sănătate publică să ataşeze un plan de revenire a numărului de paturi destinate pacienţilor Covidla un număr mai mare, dacă se observă o recrudescenţă a cazurilor. Dar aici vorbim de situaţia nefericită în care avem mulţi pacienţi spitalizaţi. Ce trebuie să fim conştienţi este că şi în aceste ţări în care, într-adevăr, numărul de cazuri a crescut, nu a crescut semnificativ sau nu atât de mult ca în valurile anterioare numărul spitalizărilor şi numărul deceselor. Practic, chiar dacă au crescut cazurile, persoanele vaccinate nu au risc de a dezvolta formă severă de boală, La noi, sub un procent dintre persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit iar din pacienţii infectaţi cu tulpina Delta avem trei decese confirmate la ultima raportare, şi niciunul dintre aceştia nu era vaccinat”, a precizat Ioana Mihăilă.

 

Ioana Mihaila

Ministrul a abordat și subiectul obligativității cadrelor medicale care nu se vaccinează, de a se testa periodic pe cheltuiala proprie, menționând că ministerul și-a însușit propunerea Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), de a aplica această măsură în localitățile în care rata de incidență a infectărilor ajunge la 1,5 la mie. „Vom veni cu o propunere, cel mai probabil, prin care personalul medical şi medico-sanitar nevaccinat să se testeze periodic, tocmai pentru a asigura securitatea pacienţilor cu care vin în contact. Dar acest lucru se va întâmpla doar dacă se depăşesc anumite incidenţe ale infecţiei. Evident că acum, pe cifrele acestea atât de joase, circulaţia virusului nu susţine un astfel de scenariu”, a anunțat Ioana Mihăilă.

AceastaMinistrul Sănătății a spus că frecvența testărilor va fi stabilită de specialiștii de la INSP, adăugând că, în opinia sa, deși vaccinarea este opțională, anumite categorii profesionale, printre care și cadrele medicale, ar trebui să aibă în vedere și protejarea persoanelor cu vare vin în contact, în speță pacienții. „Vaccinarea e opţională, e bine să rămână la latitudinea fiecăruia dintre noi dacă ne vaccinăm sau nu, dar cred că pentru anumite categorii profesionale, cum este, de exemplu, personalul medical, e important să ne gândim şi la persoanele cu care acest personal medical vine în contact, adică în general cu pacienţi vulnerabili, cu boli cronice, cu o sumedenie de alte afecţiuni şi atunci e important să fim responsabili. În general, atunci când alegem să ne vaccinăm, trebuie să înţelegem că e o responsabilitate faţă de sănătatea noastră, dar e o mare responsabilitate şi pentru sănătatea celor de lângă noi şi atunci cred că e necesar din partea personalului medical să nu-i pună în pericol pe cei cu care vin în contact”, a mai precizat ministrul Sănătății.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*