Fondurile pentru analize gratuite au ajuns la fundul sacului

27 iunie 2018 | 0 comentarii |

Banii mai ajung doar pentru prima decadă a lunii viitoare, după care pacienții vor fi nevoiți să își platească din buzunar analizele necesare.

 

Pacienții care vor avea nevoie în următoarele săptămâni de anumite anlize medicale decontate din bugetul asigurărilor de sănătate ar fi bine să se grăbească și să meargă la laboratoarele acreditate, pentru a mai putea beneficia, pe ultima sută de metri, de gratuitatea pe care le-o conferă calitatea de asigurat. Cei mai puțin norocoși – dacă se poate vorbi de noroc în astfel de situații – riscă să-și plătească din buzunar aceste investigații, de la jumătatea lunii viitoare. Fondurile alocate decontării analizelor sunt pe terminate, deși abia am trecut de jumătatea anului. Singura speranță a bolavilor mai stă în rectificarea bugetară, care însă nu se știe dacă și când se va face, nici dacă va fi pozitivă în cazul Ministerului Sănătății, respectiv a CNAS, care decontează serviciile medicale.

A spus-o chiar ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a recunoscut ieri, la Slatina, că fondurile alocate analizelor medicale sunt aproape epuizate și vor mai ajunge doar pentru prima parte a lunii viitoare. Ministrul a estimat că după data de 10 iulie fondurile respective vor fi cheltuite integral, de la acel moment, pacienții neavând la dispoziție altă variantă decât aceea de a-și plăti din buzunar analizele, deși au contribuit conștiincioși la fondul asigurărilor de sănătate.

 

Sorina Pintea a explicat și care este cauza care a generat această situație, reamintind că România are un sistem social al asigurărilor de sănătate, iar din banii pe care îi plătesc asigurații, sunt achitate și costurile necesare tratamentelor și investigațiilor persoanelor neasigurate sau care sunt scutite de plata contribuțiilor la sănătate, dar beneficiază de aceleași servicii.

Noi avem un sistem social de asigurări de sănătate, iar banii sunt limitaţi. Acesta este sistemul, teoretic noi plătim pentru toată lumea. Sunt pacienţi neasiguraţi, pacienţi asiguraţi prin efectul legii, coasiguraţi, care nu plătesc, dar beneficiază de acelaşi nivel al serviciilor. Pentru că pachetul minim, de bază, e definit în felul următor: urgenţele medico-chirurgicale, sarcina şi lehuzia, bolile cu potenţial endemic. Deci, tot. În momentul în care cineva vine în urgenţă e tratat, chiar dacă e asigurat sau neasigurat”, a explicat ministrul, adăugând că acest sistem va trebui regândit, însă modificarea legislației nu va fi deloc o treabă usoară, mai ales dacă ținem cont de faptul că este vorba de o lege cu un impact social foarte mare.

 

Sorina Pintea a precizat însă că există și aspecte pozitive, anunțând că pe lista tratamentelor finanţate integral de stat a fost introdus şi tratamentul cu Spinraza, pentru pacienţii cu amiotrofie spinală. România se numără astfel printre puținele țări din lume și este singura din Europa în care acest tratament este decontat integral de stat. Ministrul a dat exemplul Germaniei, care nu finanțează decât parțial tratamentul pentru adulți, și cel al Statelor Unite, unde terapia nu este decontată de stat.

În altă ordine de idei, ministrul a mai anunțat și demararea procedurilor de achiziție a 1.000 de incubatoare pentru prematuri, care vor fi distribuite maternităților din țară. „Pot să vă spun că, săptămâna aceasta, Ministerul Sănătăţii va demara un proiect, în sensul că va publica în SEAP o procedură pentru achiziţionarea a până la 1.000 de incubatoare, acord-cadru, astfel încât să acopere tot necesarul existent în acest moment în România”, a declarat Sorina Pintea.

Totodată, ministrul Sănătății a anunțat că prima tranșă de vaccin gripal va fi livrată, în această toamnă, în luna septembrie, iar a doua tranșă, în octombrie, astfel încât să poată fi evitată situația din anul precedent. Ministrul a estimat că nu ar trebui să apară întârzieri în livrarea vaccinului antigripal, existând un contract încheiat şi o dată certă de livrare. Alte vaccinuri precum ROR, Hexacima şi cel antihepatic sunt la direcţiile de sănătate publică, a subliniat Pintea, menţionând că la ROR „a fost o sincopă” din cauza contestaţiilor companiilor care au depus oferte. Oricum, a mai spus ministrul, la ora actuală, o echipă a MS analizează aspecte privitoare la vaccinare şi alte probleme din teritoriu precum situația gravidelor și mortalitatea infantilă, pentru a avea o situaţie exactă şi a fi luate măsuri.

 


Adaugati un comentariu


 

*