Cadrele medicale nu vor fi obligate să se vaccinze, dar se vor testa pe cheltuiala proprie
Premierul Cîțu spune că vaccinarea rămâne opțională, însă personalul medical care refuză să se vaccineze va trebui să se testeze periodic, iar costurile vor fi suportate din buzunarul propriu.
În perspectiva apropierii valului al patrulea al pandemiei, mai multe state europene au început să își ia măsuri de precauție, punând accent în mod special pe imunizarea prin vaccinare. Astfel, în țări precum Franța sau Grecia autoritățile intenționează impunerea obligativității vaccinării în cazul anumitor categorii profesionale, vizați fiind și angajații din sectorul medical.
În România, preocupările pentru vaccinare se pare că au rămas la nivel declarativ, pentru că rezultatele nu se mai văd, iar cifrele anunțate zilnic cu privire la numărul de persoane vaccinate sunt insignifiante la nivelul populației totale. Un motiv de laudă pentru autorități îl constituie, în schimb, faptul că România a devenit țara cu cea mai mică rată de infectare din Europa, iar de aici și un nivel de îngrijorare mai redus față de efectele pe care le va avea următorul val de îmbolnăviri.
A spus-o chiar premierul Florin Cîțu, care a precizat că trebuie să privim mai întâi partea pozitivă a lucrurilor, care constă în faptul că avem cea mai mică rată de infectare din Europa.
Referindu-se la intenția declarată a autorităților din alte state, de a impune vaccinarea obligatorie pentru cadrele medicale, premierul a declarat că în prezent nu este luată în considerare această variantă și pentru România, însă a fost înaintată o propunere către Ministerul Sănătății, pentru a determina personalul medical să se vaccineze. Conform acesteia, vaccinarea rămâne opțională și pentru cadrele medicale, însă personalul care va refuza să se vaccineze va trebui să se testeze periodic, iar costurile testelor vor fi suportate din buzunarul propriu.
„În ceea ce privește vaccinarea în rândul personalului medical, știți foarte bine că noi avem propunerea să fie testați cei care nu vor să se vaccineze și să plătească pentru teste. Aceasta este propunerea pe care am făcut-o pentru Ministerul Sănătății, dar încă nu se știe de când va intra în vigoare măsura pentru că că trebuie să se discute cu Ministerul Sănătății”, a declarat Florin Cîțu.
Măsura este însă vehement contestată de sindicaliștii din Sănătate, atât cei de la Sanitas cât și cei de la Solidaritatea Sanitară declarându-se împotriva obligării personalului medical să suporte din buzunarul propriu costurile testării. Acest punct de vedere a fost susținut și cu ocazia întâlnirii avute recent cu ministrul Ioana Mihăilă, amblel părți convenind că este mai util să se intensifice acțiunile pentru a convinge cât mai mulți salariați din sistem să se vaccineze.
De altfel, ambele organizații sindicale s-au declarat în favoarea vaccinării și susțin campania de imunizare, însă spun că obligativitatea de a se vaccina nu poate fi impusă în cazul niciunei categorii profesionale din România. Totodată, sindicaliștii recunosc că testările periodice sunt necesare în cazul cadrelor medicale care nu s-au vaccinat însă trebuie identificată o sursă de finanțare pentru ca aceste teste să fie plătite de angajator.
O propunere venită din partea Institutului Național de Sănătate Publică prevede ca testarea obligatorie în cazul personalului medical nevaccinat sau vaccinat cu schema incompletă să se facă în localitățile în care incidența la 14 zile a infectărilor depășește 1,5 la mie și în unitățile sanitare în care sunt internați pacienți infectați cu tulpina Delta. Testarea va tebui să se facă la interval de 3 zile cu test antigenic, sau la interval de 7 zile, cu test RT-PCR.