Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu continuă proiectul „Tabăra de Cartier”

Activitatea o alternativă de petrecere sănătoasă a timpului liber oferită în special copiilor care nu pot ajunge în taberele școlare pe timpul vacanței de vară, din cauza dificultăților financiare.

 

În urmă cu 10 ani, Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu din Buzău a demarat un proiect menit să vină în sprijinul copiilor buzoieni care nu își pot însoți colegii în taberele școlare pe timpul vacanței de vară, din cauza dificultăților financiare cu care se confruntă familiile lor.

Totodată, proiectul s-a dorit de la început o alternativă pentru toți copiii care nu pot pleca în tabere din diferite alte motive, oferindu-le oportunitatea de a participa la o „tabără de cartier” și de a-și petrece astfel în mod sănătos timpul liber, participând la activități prin care învață să fie independenți, responsabili, participând la diferite activități, sub supravegherea și îndrumarea unor ghizi dedicați.

Chiar așa a și fost denumit proiectul, care s-a derulat fără întrerupere în fiecare vară, iar de săptămâna viitoare își va derula cea de XI-a ediție. Gazda activităților din cadrul programului Tabăra de Cartier este Corpul B al Bibliotecii Județene, aflat în cartierul Poștă din municipiu, care își va primi, începând de luni, primii oaspeți.

 

Tabăra de Cartier din acest an se va desfășura în perioada 19-30 iulie și le propune părinților care nu au posibilitatea să ofere copiilor o vacanță în afara orașului o alternativă sigură, educativă și cu puternică implicare socială. Inițiatoarea proiectului este Luminița Vlad, șeful biroului din corpul B al Bibliotecii Județene care a explicat că Tabăra de Cartier este un program de educație non-formală de petrecere a vacanței de vară, axat pe dezvoltarea abilităților sociale și cognitive, menținerea contactului cu alți copii și evitarea comportamentelor antisociale, o bună ocazie de a se uita pentru câteva ore de telefoane și tablete, un mod de dezvoltare emoţională pozitivă prin contactul cu „lumea reală”.

Copii care vor participa la acest proiect vor avea parte de activități sportive, ateliere creative, jocuri distractive, proiecții de filme și alte activități ludice, vor putea să-și facă noi prieteni și vor descoperi plăcerea de a comunica, de a sta „la povești”, de a-și împărtăşi unii-altora păreri şi sentimente despre orice, au șansa să învețe lucruri noi care ulterior îi vor ajuta să se dezvolte cognitiv și emoțional.

 

Ca un preambul la această nouă ediție a proiectului, inițiatoarea a declarat că „Tabăra de Cartier este un proiect de suflet, demarat acum 10 ani, care adună în fiecare vară tot mai mulți utilizatori la Corpul B al Bibliotecii Județene. Activitățile pe care ni le propunem în cele 10 zile de tabără sunt variate: desene pe asfalt, ateliere hand made, concursuri de talente, de îndemânare sau de cultură generală. Acest serviciu a fost gândit ca o alternativă pentru toți copiii care nu pleacă în tabere, mai ales din rațiuni financiare, și se desfășoară în paralel cu serviciile tradiționale oferite utilizatorilor filialei Corp B: împrumut la domiciliu, consultare de cărți și periodice la sala de lectură și  acces la Internet”.

Ca urmare a activităților variate la care vor participa, copiii pot descoperi lucruri noi pe care poate nu le-ar fi făcut acasă, vor participa la activități care să le stimuleze încrederea în ei înșiși, stima de sine, un comportament pro-social și nu în ultimul rând o serie de abilități necesare pentru viața de adult de mai târziu.

 


Adaugati un comentariu


 

*