Scandal dupa scandal la Spitalul de Arsi

Dupa ce autoritatile au facut public cazul pacientei care a dcedat in urma unei transfuzii cu sange dintr-o grupa gresita, imaginile filmate de un medic in sectia de Terapie Intensiva a aceluiasi spital starnesc indignarea si determina efectuarea unei noi anchete.

 

Spitalul de Arsi

Spitalul de Arsi

Spitalul de Arsi din Capitala ramane in atentia opiniei publice si a autoritatilor, nereguli dupa nereguli fiind semnalate inultimele zile.

Primele semnale de alarma au fost trase anul trecut, dupa tragedia de la Colectiv, cand au fost lansate acuzatii potrivit carora unii dintre ranitii adusi aici au murit cu zile din cauza infectiilor nosocomiale contractate in spital. S-a vorbit atunci de conditii precare, de o singura cada in care erau spalati toti pacientii, cu apa de la robinet, de bacterii care colcaie chiar si prin saloanele de la Terapie Intensiva, insa intre timp subiectul a fost uitat in valtoarea altor chestiuni arzatoare la ordinea zilei. Lucrurile au ramas insa asa cum erau, fara a fi luata nicio masura pentru indreptarea lor.

Spitalul de Arsi a revenit in actualitate ieri, odata cu anuntul facut de purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii referitor la cazul pacientei care a decedat la o saptamana dupa ce i s-a administrat o grupa gresita de sange, ocazie cu care s-a constatat ca unitatea de transfuzii a spitalului functiona de aproape un an fara autorizare, fapt pentru care s-a dispus suspendarea imediata a activitatii.

 

Dr. Adrian Stanculea

Dr. Adrian Stanculea

La scurt timp dupa anuntul facut de reprezentantul Ministerului Sanatatii, care lasa de inteles ca decesul femeii s-a datorat socului post-transfuzional survenit in urma administrarii unei grupe gresite de sange, a venit si reactia reprezentantilor spitalului, prin purtatorul de cuvant al unitatii, medicul Adrian Stanculea, care este si seful sectiei ATI. Acesta a recunoscut eroarea, insa a precizat ca decesul pacientei nu s-a datorat socului post-transfuzional. Medicul a explicat ca pacienta fusese adusa la spital dupa ce fusese muscata de un caine, avand ambele oase ale antebratului fracturate si fiind in soc hemoragic. In acest context, a fost nevoie de administrarea unei cantitati importante de sange, moment in care medicul a recunoscut ca „s-au intamplat niste vicii de procedura, iar pacienta a primit o grupa de sange pe care nu trebuia sa o primeasca”. Dr. Adrian Stanculea spune ca incidentul a fost sesizat la scurt timp si s-au luat toate masurile necesare, iar pacienta a supravietuit inca o saptamana. „Pacienta a mai fost la noi in spital sapte zile, i s-au facut sedinte de dializa. A decedat, cam la sapte zile distanta, dar, dupa parerea mea de medic, nu cum a aparut pe la dumneavoastra, ca a fost ucisa dintr-un accident transfuzional. Sigur ca da, la starea ei generala grava, un accident transfuzional, a carui unica manifestare a fost insuficienta renala acuta, nu i-a fost benefic, dar nu asta a fost cauza decesului”, a afirmat medicul Adrian Stanculea, care a mai explicat ca in cazul in care transfuzia gresita ar  fi fost cauza decesului, pacienta ar fi murit imediat, nu dupa o saptamana. Medicul a mai spus ca analizele biochimice se normalizasera, chiar daca fluxul urinar nu se reluase.

 

spitatul de arsiPe langa acest scandal, in aceasta dimineata au fost facute publice unele imagini pe care un medic de la Spitalul de Arsi le-a filmat in sectia ATI a unitatii medicale, imagini in care se poate vedea un pacient infestat cu larve de muste. Conform declaratiilor dr. Adrian Stanculea, pacientul care apare in imiagini a decedat in cursul zilei de ieri, purtatorul de cuvant al unitatii medicale precizand totodata ca situatia nu este unica in sistemul public de snatate si ca decesul nu s-a datorat acelor larve.

Medicul care a facut publice imaginile si care si-a pastrat anonimatul, sustine ca a adus in mai multe randuri la cunostinta conducerii spitalului si a oficialilor din Ministerul Sanatatii situatia unitatii sanitare, insa nu a fost luata nicio masura concreta pentru a se remedia ceva, fapt ce l-a determinat sa filmeze si sa faca publice imaginile, in speranta ca autoritatile se vor sesiza la presiunea opiniei publice si vor lua masuri.

Acesta sustine ca sectia ATI si celelalte saloane ale spitalului sunt pline de muste, din cauza faptului ca nu sunt dotate cu aer conditionat, ventilatia se asigura doar prin deschiderea ferestrelor, iar pacientii cu plagi deschise ajung astfel sa fie infestati de larve.

In urma difuzarii imaginilor incriminatorii, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu a declarat ca la Spitalul de Arsi se va demara o noua ancheta, fara a preciza insa daca situatia fusese adusa la cunostinta autoritatilor, dat fiind ca nu cunoaste identitatea medicului care sustine ca a facut aceste demersuri.

 


Adaugati un comentariu


 

*