Pacienții cronici cer redeschiderea spitalului Colentina

11 mai 2020 | 0 comentarii |

Aceștia spun că numărul pacienților cu Covid-19 internați aici este mult sub capacitatea spitalului, în timp ce pacienților cu boli cronice ai unități medicale le este îngrădit accesul la tratament.

 

Astăzi se împlinesc două luni de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia de Covid-19, la câteva zile fiind decretată și starea de urgență pe teritoriul României. În acest context, o serie de spitale, printre care și cel de la Râmnicu Sărat, au fost transformate în unități de suport Covid-19, ceea ce a presupus externarea pacienților și suspendarea tuturor serviciilor medicale acordate altor categorii de pacienți, în afara celor infectați cu noul coronavirus.

În Capitală, primul spital care a fost transformat în unitate de suport a fost spitalul Colentina, pacienții cu boli cronice care se tratau aici fiind trecuți astfel în planul secund. Ce-i drept, a fost pusă la dispoziția lor o platformă on-line prin intermediul căreia să poată menține legătura cu medicii de aici, însă chiar și așa, pacienții se confruntă cu o serie de dificultăți în ceea ce privește urmarea tratamentului și efectuarea investigațiilor de care au nevoie.

Problema este comună și pentru pacienții care se tratau la celelalte spitale din țară care au fost transformate în unități de suport Covid-19, iar Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) a făcut un apel către autorități, cerând ca spitalele să fie redeschise și pentru celelalte categorii de pacienți, evident, cu respectarea circuitelor și măsurilor de siguranță ce se impun pentru evitarea răspândirii infecției cu noul coronavirus.

 

Într-o scrisoare deschisă adresată autorităților, reprezentanții asociației spun că pacienții cronici au nevoie de continuarea terapiilor și monitorizare permanentă, în conformitate  cu recomandările protocoalelor terapeutice. „În ultimele luni nu s-a mai permis accesul pacienților în spitale pentru investigații medicale, acestea fiind amânate cu consecințe greu de evaluat asupra stării de sănătate a oamenilor. Vă amintim că evoluția bolilor este diferită de la un pacient la altul, iar aceștia au nevoie de terapie cât mai repede posibil și nu pot aștepta luni în șir o decizie administrativă”, susține Cezar Irimia, președintele asociației.

Pacienții cronici solicită în mod special redeschiderea spitalului Colentina, acolo unde se tratau până acum două luni afecțiuni cronice grave precum cele oncologice, reumatice, gastrointestinale, cardiovasculare, pneumologice etc. „Spitalul Colentina este un spital specializat în tratarea bolilor cronice, în care lucrează personal medical specializat în tratarea afecțiunilor menționate și este dotat cu aparatură medicală care permite diagnosticarea și monitorizarea bolilor cronice, aparatură care acum este nefolosită”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

 

Cezar Irimia

Semnatarii documentului consideră că menținerea spitalului Colentina ca unitate de suport Covid-19 nu se mai justifică, din moment ce numărul de pacienți internați aici este cu mult sub capacitatea spitalului, în timp ce „mii de pacienții cronici au fost repartizați către alte spitale, aglomerând centre medicale deja supra-aglomerate”. Aceștia cer autorităților să găsească o altă soluție pentru izolarea și monitorizarea pacienților cu Covid-19 asimptomatici sau cu forme ușoare, astfel încât spitalul Colentina și alte unități de suport să redevină accesibile și pentru celelalte categorii de pacienți cronici, care au nevoie de acces la tratament și investigați medicale.

Este momentul să se găsească o altă soluție de izolare și monitorizarea a pacienților cu Covid-19 care sunt asimptomatici sau prezintă simptome ușoare. Nu putem accepta ca spitalele să se transforme în hotel de lux pentru pacienții cu Covid, în condițiile în care le este refuzat accesul pacienților cronici la servicii medicale. Nu vă mai jucați cu viețile românilor și redeschideți urgent spitalul Colentina și celelalte spitale pentru boli cronice care sunt blocate și care, în acest moment, funcționează cu număr mic de pacienți cu Covid 19”, a mai precizat Cezar Irimia în documentul transmis autorităților.

 


Adaugati un comentariu


 

*