Dănuț Păle: „Parlamentul a aprobat o lege care dă stabilitate și predictibilitate activității medicilor veterinari”

25 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

„Prin stabilirea condițiilor specifice pentru atribuirea, derularea și încetarea contractelor care au ca obiect aceste activități sanitar-veterinare publice, precum și a condițiilor specifice pentru decontarea acestora au de câștigat atât medicii, cât și statul”, susține medicul veterinar deputat buzoian.   

 

Dănuț Păle

Camera Deputaților a adoptat proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 117/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor și pentru abrogarea art. IV alin.(2) și art. V din Legea nr. 236/2019 pentru modificarea și completarea art. 15 din Ordonanța Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și pentru modificarea unor acte normative.

Principalele intervenții legislative din acest proiect vizează stabilirea cadrului legislativ primar pentru contractarea activităților sanitar-veterinare de interes general, rezervat a fi realizate în cadrul profesiei de medic veterinar, de către medicii veterinari de liberă practică, stabilirea condițiilor specifice pentru atribuirea, derularea și încetarea contractelor care au ca obiect aceste activități sanitar-veterinare publice, precum și stabilirea condițiilor specifice pentru decontarea acestora”, spune medicul veterinar deputat buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a contribuit la adoptarea acestui act normativ.

 

Danut Pale – DSVSA Buzau

Parlamentarul buzoian spune că aprobarea noului proiect de act normativ are efecte benefice atât pentru stabilitatea și predictibilitatea activității medicilor veterinari concesionari, cât și pentru stat, întrucât, de pe o parte, se elimină birocrația, iar direcțile Sanitar-Veterinare vor putea deconta serviciile medicale veterinare. Pe de altă parte, statul are de câștigat prun faptul că atunci când se impune efectuarea unor intervenții neprevăzute, medicii le vor efectua imediat și va crește astfel eficiența, nu vor mai invoca temerea că nu vor fi plătiți pentru asta.

S-a revenit la propunerea PSD și se repară astfel o nedreptate care aducea și haos în serviciile veterinare. Proiectul votat oferă predictibilitate, iar medicii veterinari vor avea siguranță pentru o perioadă de 4 ani în ceea ce privește activitatea sanitar-veterinară. A fost un efort al multor parlamentari pentru a readuce legislația într-o formă care să fie clară și benefică pentru acești medici, dar și pentru sistemul sanitar-veterinar. Știm cu toții cât de importanți sunt medicii veterinari pentru siguranța alimentară a oamenilor, pentru protecția animalelor, controlul, eradicarea și prevenirea bolilor la animale, chiar și pentru protecția mediului, așa că am răspuns solicitărilor acestora și am reușit să readucem legea pe drumul cel bun”, concluzionează dr. Dănuț Păle, deputat Circumscripția electorală nr. 10, Buzău.

Proiectul de Lege a fost aprobat în Camera Deputaților, care este decizională, cu 225 de voturi „pentru” și 2 abțineri, iar în perioada imediat următoare va fi trimis la promulgare, după care va intra în vigoare.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*