Caravana Crucii Roșii a pornit prin țară, într-o campanie națională de informare

25 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Acțiunea este desfășurată de voluntari și are ca scopuri principale atât informarea populației în scopul limitării răspândiri pandemiei, cât și oferirea de pachete de igienă unor familii nevoiașe.

 

Crucea Roșie din România a trecut zilele acestea la implementarea unei noi etape a unei campanii naționale de informare, în scopul de a limita infectarea cu noul coronavirus, cu precădere în mediul rural și comunitățile defavorizate.

Proiectul este finanțat de  United States Agency for International Development, prin intermediul Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie și a debutat luna trecută cu o mai multe sesiuni de instruire a 470 de voluntari din 44 de filiale de Cruce Roșie din țară. Aceștia vor fi implicați în campania de informare, iar odată cu finalizarea perioadei de instruire s-a trecut la acțiune.

O caravană a Crucii Roșii va ajunge în următoarele 4 luni în toate județele din țară, iar voluntarii vor susține sesiuni de educaţie pentru sănătate şi suport emoţional, atât şcoli, cât și în mijlocul comunităților rurale. Campania se adresează astfel unui număr de 23.500 de elevi și 188.000 de adulți din mediul rural și din comunitățile aflate în risc de infectare. Aceștia vor primi informaţii despre prevenţia îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2, precum şi sfaturi despre efectele psihologice ale pandemiei, despre reducerea stigmatizării asociate cu Covid-19 şi despre modalităţile de reducere a stresului provocat de aceasta.

 

Campania are și o componentă de feedback comunitar, prin care, în funcţie de nevoile de informare ale populaţiei, constatate la nivel local, filialele de Cruce Roşie vor adapta campania, punând accent pe aceste nevoi.

Totodată, prin intermediul filialelor locale ale organizației umanitare, vor fi identificate 8.122 de familii nevoiașe care vor primi pachete cu produse de igienă. Campania va avea însă o arie de adresabilitate mult mai largă, întrucât va fi derulată și on-line, iar astfel, informațiile vor fi diseminate către un număr mai mare de oameni.

Un prim mesaj transmis on-line în cadrul campaniei se referă la stigmatizarea socială asociată cu Covid-19.

Aceasta poate afecta sănătatea fizică, emoțională și mintală a persoanelor supuse unor astfel de tratamente. De teama stigmatizării, persoanele infectate pot fi tentate să ascundă boala, să amâne solicitarea imediată de asistență medicală și sunt descurajate să adopte comportamente sănătoase. Astfel, fenomenul creează premisele pentru răspândirea mai rapidă a virusului și poate cauza dificultăți în eforturile de luptă cu pandemia. Principalii factori care stau la baza stigmatizării persoanelor infectate sunt lipsa informațiilor adecvate, teama de boală, împreună cu zvonurile și fake news-urile.

 

Ioan Silviu Lefter

Cu ocazia lansării caravanei de informare, Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roșii din România a declarat că „rămânem în continuarea în prima linie a ajutorului umanitar alături de cei aflaţi în nevoie. Conform misiunii noastre, avem în vedere sprijinul acestora cu produse de igienă. Suntem conştienţi, totodată, că un rol foarte important în limitarea transmiterii noului coronavirus este informarea corectă şi completă. Cu sprijinul voluntarilor noştri, vom ajunge acolo unde informaţia este greu de obţinut, unde oamenii nu au acces la materiale de informare şi de protecţie sau unde există un grad înalt de scepticism privind urgenţa situaţiei în care ne aflăm”.

Într-un mesaj adresat cu aceeași ocazie, reprezentanții Ambasadei Statelor Unite la București au precizat că SUA a alocat, prin finanțare directă către Crucea Roșie din România, 800.000 de dolari, pentru a sprijini lupta țării noastre cu pandemia şi pentru a spori rezistenţa instituţională în comunităţile rurale vulnerabile. Totodată, reprezentanții ambasadei mai spun că și companiile americane au sprijinit instituţiile publice şi organizaţiile non guvernamentale care au depus eforturi pentru a gestiona şi limita efectele pandemiei.

 


Adaugati un comentariu


 

*