Colegiul Medicilor acordă sprijin urmașilor cadrelor medicale decedate în lupta anti-Covid

25 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Aceștia beneficiază de o serie de drepturi prin lege, însă mulți nu cunosc asta sau nu știu cum să procedeze pentru a beneficia de acest ajutor.

 

Schimbarea conducerii Colegiului Medicilor din România (CMR) confirmă tot mai vizibil faptul că „omul sfințește locul”, prin implicarea de care dă dovadă tot mai frecvent, în rezolvarea problemelor medicilor, dar și în oferirea unor soluții și sprijin, atât autorităților, cât și membrilor organizației profesionale.

CMR reamintește membrilor săi că, prin Legea 56/2020, personalul medical implicat în lupta împotriva Covid-19, dar și urmașii cadrelor medicale decedate în urma infectării cu noul coronavirus la locul de muncă, beneficiază de o serie de drepturi oferite de stat.

Zilele acestea, Biroul Executiv al organizației profesionale a făcut o analiză a modului în care prevederile legii sunt respectate și puse în aplicare, ocazie cu care au fost identificate situații în care urmașii cadrelor medicale decedate nu beneficiază de drepturile ce li se cuvin, fie din cauza necunoașterii prevederilor legale, fie a faptului că au întâmpinat anumite dificultăți în obținerea acestor drepturi.

 

Prof. dr. Daniel Coriu

La nivelul Colegiului Medicilor s-a luat decizia ca organizația profesională să ajute urmașii cadrelor medicale decedate, oferindu-le consiliere și sprijin în dobândirea drepturilor ce li se cuvin prin lege.

Printr-un comunicat semnat de președintele organizației profesionale, Daniel Coriu, CMR anunță că vine în sprijinul urmașilor personalului medical și ofera consiliere persoanelor beneficiare ale drepturilor prevăzute de Legea nr. 56/2020. În acest sens, persoanele interesate se pot adresa instituției noastre, care prin Comisia Economico-Socială a Consiliului Național și prin departamentul de resort, în urma analizei, va asigura asistența necesară”.

Fiecare caz va fi analizat, iar specialiștii organizației vor asigura asistența necesară urmașilor cadrelor medicale, ce le solicită sprijinul. Un prim pas în acest demers este popularizarea Legii 56/2020 ce garantează aceste drepturi, Colegiul Medicilor făcând și un apel la diseminarea acestor informații pe cât mai multe canale, astfel încât să ajungă mai ușor la cei interesați.

 

După cum se arată în textul legii, în urma decesului unui cadru medical ca urmare a implicării în lupta împotriva Covid-19, Ministerul Sănătății sau, după caz, ministerele cu rețea sanitară proprie, acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, un ajutor suplimentar în cuantum egal cu de două ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. De asemenea, copiii împreună cu soția sau soțul supraviețuitor beneficiază de o serie de drepturi oferite de Stat. Copiii primesc pensie de urmaș până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani.

Pensia de urmaș este echivalentul a 75% din salariul de bază sau salariul de funcție avut de cadrul medical la data decesului.

 

Urmașii cadrelor medicale decedate în lupta împotriva pandemiei mai beneficiază de asistență medicală și medicamente gratuite în cadrul rețelei sanitare a Ministerului Sănătății sau, după caz, ministerele cu rețea sanitară proprie, cu decontarea cheltuielilor de către acestea. Nu în ultimul rând, legea prevede și scutirea de la plata impozitului pe terenul și pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate.

În cazul în care nu există urmași și  dacă cel decedat era singurul susținător al părinților săi, aceștia beneficiază de un ajutor lunar în cuantum de 50% din nivelul pensiei de urmaș.

Ultimul raport al Institutului Național de Sănătate Publică arată că una din 59 de persoane confirmate cu Covid-19 în România este cadru medical.

Până acum, la nivelul județului Buzău s-au înregistrat două decese datorate Covid-19 în rândul cadrelor medicale. Este vorba de un maseur din cadrul secției de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență și de o asistentă de la laboratorul de analize care funcționează în incinta aceleiași unități medicale.

 


Adaugati un comentariu


 

*