Două secții importante ATI intră în renovare

16 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Este vorba de secția ATI de la spitalul Victor Babeș din Timișoara și de cea de la maternitatea Polizu din Capitală, unde va fi renovat  și blocul operator.

 

După circa 40 de ani de la ultimele lucrări mai serioase, maternitatea Polizu din București intră într-un proces de renovare care vizează Secția de Anestezie Terapie Intensivă și blocul operator.

Costurile lucrărilor se ridică la aproximativ 800.000 de euro sumă ce va fi acoperită din fonduri care vor fi strânse în urma unei campanii derulate de organizația Salvați Copiii. Gabriela Alexandrescu, directorul executiv al organizației umanitare, spune că acesta va fi unul din cele mai ample proiecte de renovare a unui spital pe care Salvați Copiii le-a derulat până în prezent. Proiectul a fost lansat oficial azi, odată cu campania de strângere de fonduri, iar la eveniment a fost prezent și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Începem unul dintre cele mai ample procese de renovare a unui spital: vom reabilita integral Secția Bloc Operator și Secția de Terapie Intensivă ale maternității Polizu, după patru decenii de la ultimele lucrări serioase. E o unitate medicală de elită, unde se efectuează operații complicate, din sfera oncologică mai ales, și tot aici ajung sarcinile care ridică riscuri pentru mamă și copil. E un proiect ambițios, dar necesar, Salvați Copiii va avea nevoie de tot sprijinul, lucrările se ridică la peste 800.000 de euro. Dar dacă nu noi, atunci cum? Medicii trebuie să aibă toate condițiile pentru a putea salva vieți” a declarat cu această ocazie Gabriela Alexandrescu.

 

Tot azi, reprezentanții spitalului Victor Babeș din Timișoara au anunțat că a fost lansată procedura de achiziție a serviciilor de proiectare și asistență tehnică pentru reamenajarea secțiilor ATI, valoarea contractului de proiectare fiind de aproape 246.000 de lei. Contractul de proiectare include doua etape, în prima din ele realizându-se proiectul tehnic și detaliile de execuție, iar în cea de-a doua etapă se are în vedere asistența tehnică din partea proiectantului pe toată durata investiției. Reamenajarea secției ATI presupune, regruparea celor două structuri de Terapie Intensivă, respectiv Terapia Intensivă Boli Infecțioase și Compartimentul ATI, într-o singură secție. În acest scop, se vor efectua lucrări de recompartimentare ce implică montarea unor pereți de rigips și a unor panouri metalice antibacteriene de tip sandwich, vor fi realizate noi zone de trecere și vor fi închise câteva din cele existente acum. Noua secție ATI va avea 12 saloane cu câte un pat, fiecare cu o suprafață de 12 metri pătrați, spații de sterilizare, 3 cabinete, cameră de gardă, un izolator ATI și alte spații specifice unei astfel de secții.

 

Dr. Mirela Porosnicu

Dr. Mirela Porosnicu, coordonatorul Compartimentului ATI al spitalului Victor Vabeș a precizat că noua secție va avea două zone, una cu risc epidemiologic ridicat și alta cu regim normal. Totodată, vor fi realizate și lucrări exterioare care au în vedere amplasarea unei platforme elevatoare sau a unei rampe pentru persoanele cu dizabilități și refacerea scărilor de acces.

Proiectul presupune reamenajarea, unificarea celor două compartimente de terapie intensivă și creșterea numărului de locuri în ATI. Practic, vorbim despre realizarea de la zero a instalației de gaze medicinale, a circuitelor electrice, realizarea de circuite ale deșeurilor cu risc biologic, dar și a unor circuite separate pentru vizitatori și medici și a unui filtru pentru pacienții internați în Terapie Intensivă. Din păcate – și pandemia a arătat încă o dată acest lucru – Secția de Terapie Intensivă din spitalul nostru nu era pregătită pentru un aflux atât de mare de pacienți. Instalațiile sunt subdimensionate, există pericolul producerii unui incendiu din cauza suprasolicitării instalațiilor electrice, ventilarea și condiționarea aerului nu erau la standardele cele mai ridicate. De asemenea, nu avem un sistem de presiune negativa la nivelul saloanelor, astfel încât să putem izola cazurile infecto-contagioase”, a mai declarat aceasta.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*