Un pacient cu un rinichi polichistic de 6 kilograme a primit un organ sănătos de la mama sa

16 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Bărbatul suferea de mai mulți ani de o boală polichistică renală, iar transplantul de rinichi era ultima sa șansă pentru a nu ajunge la dializă.

 

Activitatea de transplant pare să înregistreze o revigorare în ultima perioadă, în ciuda pandemiei și a condițiilor speciale în care sunt prelevate și transplantate organele care dau o șansă la viață românilor aflați pe listele de așteptare.

Transplantul renal cu numărul 30 realizat în acest an la Spitalul Clinic Parhon din Iași a reprezentat un caz mai special. În luna cadourilor, un bărbat în vârstă de 42 de ani a primit cel mai prețios dar, șansa la o nouă viață normală.  Acesta suferea de o boală polichistică renală, care a evoluat încet, timp de 20 de ani, iar în momentul intervenției, medicii ieșeni au constatat că rinichiul pacientului ajunsese să cântărească 6 kilograme și să aibă o dimensiune de 30 de centimetri, în contextul în care un rinichi sănătos are circa 200-300 de grame și dimensiunea este de 12 centimetri.

Ajuns în această situație, pacientul avea nevoie de un transplant, în caz contrar fiind nevoit să facă dializă. Din fericire, a fost destul de ușor să se găsească un donator compatibil, după ce analizele au relevat faptul că bărbatul putea primi un rinichi de la mama sa, în vârstă de 60 de ani.

Intervenția chirurgicală a avut s-a desfășurat pe parcursul a 8 ore, iar medicii spun că a avut o serie de particularități față de o operație normală de transplant. Astfel, dacă în mod obișnuit, pacientul primește prin transplant al treilea rinichi, care preia funcțiile aparatului renal, în acest caz a fost nevoie ca mai întâi să fie extirpat rinichiul bolnav, care ajunsese să cântărească 6 kilograme și își pierduse aproape în totalitate funcțiile, după care a fost posibil transplantul propriu-zis.

 

Purtătorul de cuvânt al spitalului ieșean, dr. Ionuț Nistor a explicat că, după extirparea rinichiului bolnav, a fost nevoie de proceduri de desensibilizare, prin care s-a prevenit respingerea rinichiului transplantat de către organismul pacientului. Totodată, s-au făcut și proceduri de reconstrucție vasculară, urmate de intervenția chirurgicală prin care s-a prelevat rinichiul de la mama pacientului. A urmat apoi transplantul propriu-zis, după care ambii pacienți au fost transferați la Terapie Intensivă.

Intervenția, cu toate procedurile necesare, a durat aproximativ opt ore, motiv pentru care și monitorizarea post-operatorie a avut particularitățile sale. După ce ambii pacienți au trecut de perioada critică,  dr. Adrian Covic, coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal din cadrul spitalului, a declarat că „trebuie să apreciem calitatea deosebită a echipei chirurgicale, necesară pentru a face această intervenţie complexă. Vorbim atât de echipa operatorie, cât şi de cele de la ATI şi Nefrologie care au urmărit acest caz”.

 

Dr. Adrian Covic

Acesta a fost transplantul cu numărul 30 efectuat anul acesta la spitalul Parhon din Iași, până acum 12 intervenții fiind făcute de la donatori vii, iar 18 de la donatori aflați în moarte cerebrală.

Coordonatorul compartimentului de transplant renal a mai precizat că cifra este relativ similară cu cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, iar rata de supraviețuire după transplant este de aproximativ 90%, similară sau chiar superioară mediei europene.

Sperăm ca anul viitor să fie resuscitat Programul de Transplant de la donator cadaveric, care, cel puţin în zona Moldovei, este «în moarte clinică» momentan. Vrem ca, în 2022, acest program să fie resuscitat în toate spitalele judeţene din Moldova, tocmai pentru a da o şansă la un nou început pentru cât mai mulţi pacienţi de pe lista de aşteptare”, a mai precizat dr. Adrian Covic.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*