Operațiile de transplant au salvat patru vieți, în ultimele două zile

30 septembrie 2020 | 0 comentarii |

În trei dintre cazuri, intervențiile au fost posibile datorită gestului altruist făcut de familia unei paciente aflată în moarte cerebrală, iar în cel de-al patrulea, o mamă și-a donat un rinichi pentru a-și salva fiul.

 

La Iași au fost efectuate în primele două zile ale acestei săptămâni patru transplanturi de organe, tot atâtea vieți fiind salvate de echipele de medici. Generozitatea unei familii care a trecut peste durerea pricinuită de pierderea cuiva drag și a fost de acord cu prelevarea de organe, precum și o mamă care i-a dat o nouă șansă la viață fiului său, donându-i un rinichi, au făcut posibile operațiile prin care patru oameni au primit o nouă șansă la viață.

Primele intervenții au avut loc luni, atunci când rudele unei paciente de 50 de ani, internată la spitalul Nicolae Oblu din Iași, a fost de acord cu prelevarea de organe, după ce medicii le-au comunicat că femeia intrase în moarte cerebrală și nu mai putea fi salvată. Astfel, echipa de coordonare a activități de transplant a spitalului, formată din dr. Ecaterina Olaru şi dr. Anca Rotaru, alături de coordonatorul regional de transplant, dr. Raluca Neagu Movilă și echipa ATI a spitalului, au făcut posibilă cea de-a cincea prelevare de organe din acest an la nivelul unității medicale.

Au fost prelevați ambii rinichi și ficatul donatoarei în moarte cerebrală și, totodată, au fost identificați pacienții compatibili. Operațiile de transplant au avut loc în cursul aceleiași zile. Ficatul a fost transplantat unui pacient de 54 de ani la spitalul Sf. Spiridon din Iași, de echipa medicală coordonată de dr. Cristian Lupaşcu, iar operația a fost încheiată cu succes, evoluția pacientului fiind una favorabilă.

 

Dr. Ionut Nistor

În același timp, la spitalul C. I. Parhon din Iași, o echipă coordonată de medicul Adrian Covic a efectuat intervențiile pentru transplantarea celor doi rinichi unui bărbat de 54 de ani și unei femei de 52 de ani, ambii suferind de afecțiuni renale grave. Pacienții sunt din Iași și din Botoșani și făceau dializă de mai bine de șase ani. Și în acest caz, intervențiile au fost realizate cu succes, iar medicii spun că pacienții se simt bine după operație.

Atât pacienții care au primit o nouă șansă la viață și familiile lor, cât și medicii implicați în intervențiile de prelevare și transplant sunt recunoscători familiei donatoarei pentru gestul făcut într-un moment atât de trist.

Al patrulea transplant a avut loc ieri, tot la spitalul ieșean C. I. Parhon, însă a fost vorba despre un donator viu. Medicul Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al unității medicale, a precizat că în acest caz a fost vorba de un transplant de la donator înrudit, o femeie de 53 de ani din Bacău, care a donat un rinichi pentru fiul său, în vârstă de 34 de ani. În urma analizelor se stabilise că mama pacientului era donator compatibil, iar femeia a acceptat operația fără să stea pe gânduri, pentru ea importantă fiind salvarea fiului, care era într-o stare gravă.

 

Dr. Ionuț Nistor a mai menționat că, de la începutul anului, la Centrul Regional de Transplant Renal de la spitalul C. I. Parhon au fost efectuate 31 de transplanturi.

Totodată, Agenția Națională de Transplant a anunțat că la nivel național au fost realizate până acum 194 de transplanturi de organe, dintre care 4 transplanturi de cord, un transplant de plămâni, 139 de transplanturi renale dintre care 96 de la donator în moarte cerebrală, şi 50 transplanturi de ficat dintre care 44 de la donator aflat în moarte cerebrală.

În condiţiile încă dificile, provocate de pandemia de coronavirus, dedicarea şi efortul echipelor medicale implicate, de la donare la transplant, demonstrează, prin rezultate, că transplantul este intervenţia salvatoare de vieţi realizată la cel mai înalt grad de profesionalism şi responsabilitate. Transmitem sincere condoleanţe familiilor donatorilor şi mulţumim cu recunoştinţă pentru decizia grea pe care au avut puterea să o ia, ca din suferinţa lor să dăruiască speranţă pentru alţi semeni necunoscuţi” – au mai transmis reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*