Proiect transfrontalier în domeniul nutriției și obezității

Acesta presupune realizarea unei rețele transfrontaliere integrate, pentru servicii avansate de sănătate în domeniul obezităţii, diabetului şi a altor tulburări metabolice.

 

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Grigore T. Popa din Iași, în parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie Nicolae Testemiţanu din Chişinău au lansat, ieri, un proiect transfrontalier ce își propune să realizeze o rețea integrată pentru servicii avansate de sănătate în domeniul obezităţii, diabetului şi a altor tulburări metabolice, care să funcționeze de ambele părți ale Prutului. Evenimentul a fost marcat printr-o festivitate care a avut loc în aula la George Emil Palade a UMF Iaşi, totodată fiind transmis și on-line prin intermediul unei platforme dedicate. La festivitatea de lansare au participat atât reprezentanţi ai UMF Iași, precum prof. univ. dr. Radu Iliescu – prorector strategie instituţională, evaluare academică şi relaţii cu organizaţiile studenţeşti, sindicale, ONG-uri şi comunitatea locală, prof. dr. Monica Hăncianu – project manager, prof. univ. dr. Dan Timofte, manager al Spitalului Sf. Spiridon, cât şi ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie din Chişinău, precum academician Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare.

Cu această ocazie, inițiatorii au precizat că proiectul  este finanţat prin Programul Transfrontalier România-Republica Moldova 2014-2020, cu suma de 1.439.631 de euro, şi se va derula pe o perioadă de doi ani.

 

Obiectivul general vizează crearea unei reţele de excelenţă în furnizarea de servicii de sănătate, cercetare medicală şi educaţie medicală între entităţi cu expertiză în domeniul patologiilor obezităţii, diabetului și nutriţiei. „Prin acest proiect se urmăreşte diminuarea decalajului dintre cunoştinţe şi practică în managementul obezităţii, diabetului şi a altor tulburări nutriţionale prin consolidarea capacităţii instituţionale şi o abordare multidisciplinară. Totodată, vor fi generate sinergii între sistemul de cercetare, practica medicală şi sistemul educaţional, care vizează îmbunătăţirea serviciilor de sănătate şi a nivelului de sănătate la nivel regional” se menționează într-un comunicat la UMF Iași.

Astfel, în cadrul proiectului se va crea o rețea transnaţională şi multidisciplinară ce va include centre tematice interconectate, care vor deservi populaţia regională în zona de frontieră.

 

Prin intermediul acestor centre se vor furniza servicii medicale directe pentru populaţia din regiune şi servicii de cercetare în beneficiul universităţilor partenere şi al unităţilor medicale, dezvoltându-se totodată sistemul educaţional în regiune. De asemenea, proiectul prevede și achiziţionarea de facilităţi şi înfiinţarea de laboratoare de cercetare şi predare în cadrul celor două universități partenere.

Este un proiect îndrăzneţ, de o valoare considerabilă şi sper ca rezultatele propuse, în special dezvoltarea unei reţele în furnizarea de servicii de sănătate în domeniul patologiilor obezităţii, diabetului, nutriţiei să se îndeplinească. Valoarea adăugată a proiectului constă în agregarea şi integrarea unei liste multidisciplinare şi complexe de servicii, fără precedent în intervenţia de sănătate publică, cu scopul de a reduce impactul social şi medical asupra populaţiei cu disfuncţii metabolice”, a declarat prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

 


Adaugati un comentariu


 

*