Aproape 500 de buzoieni și-au testat glicemia în cadrul campaniei inițiate de Spitalul Județean

31 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Medicii diabetologi care au participat la acțiune se declară mulțumiți de faptul că, în urma testelor efectuate, nu a fost depistat nici un caz de pacient suspect de diabet.

 

Pe data de 14 noiembrie este marcată, în întreaga lume, Ziua Mondială a Diabetului, care anul acesta are ca temă diabetul gestațional. În avanpremiera acestui eveniment, Spitalul Județean de Urgență Buzău a organizat, astăzi, o campanie de informare cu privire la importanța prevenirii și a diagnosticării precoce a diabetului, activitate la care au participat cadre medicale din cadrul secției de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

În cadrul campaniei denumite „Dreptul nostru la un viitor mai sănătos”, pe platoul din Piața Dacia a fost amenajat un cort în care buzoienii au putut să își testeze gratuit nivelul glicemiei, beneficiind totodată de informații și sfaturi cu privire la diabet, din partea echipei de specialiști a SJU Buzău, din care au făcut parte  șeful secției de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul SJU Buzău, medicul primar Dana Marinescu, împreună cu dr. Lorena Bădici, medic specialist cabinetul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul ambulatoriului de specialitate al spitalului buzoian, precum și personal medical mediu din cadrul secției.

 

Echipa medicală s-a aflat pe platoul din Piața Dacia între orele 10.00 și 15.00, iar Crucea Rosie Buzău s-a alăturat personalului medical al SJU, în această acțiune de prevenire a uneia dintre bolile care afectează aproape două milioane de români.

La finalul acțiunii, dr. Dana Marinescu s-a declarat mulțumită de rezultate, precizând că rezultatul acțiunilor anterioare, care au avut tot caracter preventiv, au început să se vadă. Astfel, încă de la primele ore după ce cortul a fost instalat în zona centrală a orașului, buzoienii s-au arătat interesați să își testeze glicemia și și-au făcut apariția în număr mare, așteptând răbdători, la coadă, să le vină rândul.

„Pe parcursul acțiunii pe care am desfășurat-o astăzi am efectuat aproximativ 500 de teste pentru măsurarea glicemiei. Numărul persoanelor care ne-au vizitat pe durata celor cinci ore a fost mai mare decât în anii anteriori, dar cel mai important este că oamenii au început să conștientizeze riscurile diabetului și să țină cont de sfaturile primite de la specialiști, în acest sens”, a precizat șefa secției de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Dr. Dana Marinescu mai spune că mult mai îmbucurător este faptul că, în urma celor aproximativ 500 de teste de glicemie efectuate, nu a fost depistat nici un caz de diabet.

 

Medicul a explicat că în majoritatea cazurilor, valorile glicemiei persoanelor testate se încadrau în limitele normale, fiind depistate doar câteva cazuri în faza de prediabet. „Ne bucură foarte mult că, spre deosebire de campaniile anterioare, anul acesta nu am mai depistat nici un caz de pacient diabetic, cu toate că numărul persoanelor testate a fost mai mare. Au fost doar câteva cazuri cu valori mai mari ale glicemiei, fără a fi însă alarmante. Mai mult, chiar și multe persoane diagnosticate cu diabet au prezentat valori foarte bune ale glicemiei, au venit echilibrate, ceea ce înseamnă că încep să se vadă rezultatele acțiunilor pe care le-am desfășurat până acum și ale efortului pe care întregul personal medical îl depune în cadrul cabinetului și în spital. Se vede că oamenii au ținut cont de recomandările pe care noi le-am făcut, iar în același timp, se vede că sunt mai bine informați și conștienți de sarcina ce le revine în păstarea propriei sănătăți”, a mai spus dr. Marinescu, subliniind că buzoienii care s-au oprit astăzi la cortul din Piața Dacia s-au arătat interesați și să afle cât mai multe despre diabetul zaharat, despre măsurile de prevenire și despre nutriție, mulți dintre ei având deja cunoștințe de bază despre această patologie.

 

Medicul diabetolog a menționat că, împreună cu colegii săi, pune accent și pe diabetul juvenil și diabetul gestațional, pentru că este necesar ca și copiii, care sunt din ce în ce mai expuși riscului obezității și diabetului, ca și viitoarele mame, să conștientizeze riscurile acestei boli.

În România avem peste 3.500 de copii bolnavi de diabet, iar în ultimii ani, numărul cazurilor de diabet juvenil a crescut alarmant. De aceea încercăm ca atât prin acțiuni derulate în școli, dar și prin acțiuni de tipul celei de astăzi, să atagem atenția părinților și bunicilor cu care am intrat în contact, asupra acestui pericol la care sunt expuși copiii. Chiar dacă în multe cazuri diabetul la copii are cauze genetice, el se poate instala și din cauza alimentației nesănătoase și a sedentarismului, de aceea insistăm ca părinții și bunicii să fie primii care conștientizează aceste efecte și să aibă mai multă grijă la stilul de viață al copiilor. Cu diabetul nu-i de glumit, poate duce la complicații foarte grave dacă nu este prevenit sau dacă, odată instalat, nu este ținut în frâu, iar asta trebuie să ne dea tuturor de gândit. Trebuie știut că dulciurile și băuturile cu conținut ridicat de zahăr sunt extrem de periculoase, pentru că zahărul are efectul unui drog, cu cât este consumat mai des și în cantități mai mari, poate duce la instalarea diabetului de tip doi”, a mai spus medicul, menționând că România este pe locul doi în Europa la obezitate infantilă, iar de la aceasta nu este decât un pas până la diabet, boli cardiace, accident cerebral și alte afecțiuni grave cu care se va confrunta persoana obeză.

 

Dr. Dana Marinescu

Referitor la diabetul gestațional, dr. Dana Marinescu a subliniat că este o formă de diabet care apare doar la femeile gravide și este recomandat să fie diagnosticat între săptămânile 24 și 28 de sarcină.Atunci când există suspiciuni pentru acest diagnostic, se face așa-numitul test de toleranță orală la glucoză. În funcție de rezultatul testului, viitoarea mămică va afla care sunt următorii pași de făcut, de la medicul diabetolog. Controlul glicemiei este cel mai important pas pe care îl are de făcut o femeie însărcinată diagnosticată cu diabet gestațional. De asemenea, respectarea planului alimentar este o alta parte importantă a tratamentului. Dacă programul de exerciții și regimul alimentar nu dau rezultate, medicul diabetolog poate decide administrarea tratamentului injectabil cu insulină, iar medicul obstetrician poate solicita efectuarea unor ecografii suplimentare pentru a urmări evoluția fătului, a detaliat medicul. Dr. Marinescu a mai explicat că diabetul gestațional dispare, de obicei, după naștere, dar este indicat să se repete testu de toleranță la glucoză după șase săptămâni de la naștere, iar dacă valorile glicemiei nu au scăzut între timp, sunt necesare investigații suplimentare, pentru că mama poate dezvolta diabet de tip II.

În prezent, aproximativ 30.000 de buzoieni cu diabet se află în evidențele medicilor, însă numărul real al acestora ar putea fi mai mare, întrucât mai există cazuri care încă nu au fost diagnosticate.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*