Buzoienii, invitați să își testeze glicemia și să se informeze despre diabet

29 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Spitalul Județean de Urgență Buzău organizează o campanie de informare și prevenire a acestei boli, la care vor participa medici specialiști și asistenți din cadrul unității medicale.

 

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău se implică și anul acesta în activități de informare și prevenire cu privire la anumite patologii, organizând, la jumătatea acestei săptămâni, o campanie la care sunt așteptați cât mai mulți buzoieni. Campania, denumită „Dreptul nostru la un viitor mai sănătos”,  este un preambul la Ziua Mondială a Diabetului care se marchează, anual, la 14 noiembrie, în întreaga lume. Acțiunea medicilor buzoieni are ca scop informarea populației cu privire la cauzele, simptomele, depistarea și tratamentul diabetului, boală care afectează în prezent peste 1,5 milioane de români (aproximativ 30.000 dntre ei sunt buzoieni), având printre principalele cauze un stil de viață în care predomină sedentarismul și alimentația nesănătoasă. Totodată, în cadrul acțiunii inițiată de Spitalul Județean, buzoienii au ocazia să își testeze gratuit glicemia, iar în funcție de valorile indicate, vor beneficia de sfaturile specialiștilor secției Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a unității medicale.

Astfel, miercuri, 31 octombrie, între orele 10.00 și 15.00, medicii și asistenții medicali din cadrul secției se vor afla în Piața Dacia, într-un cort special amenajat, unde vor sta la dispoziția tuturor celor care doresc să afle mai multe informații despre diabet și să își testeze glicemia.

 

Dr. Dana Marinescu

Din echipa care va participa la această campanie vor face parte șeful secției de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul SJU Buzău, medicul primar Dana Marinescu, împreună cu medicul specialist Lorena Bădici, de la cabinetul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul ambulatoriului de specialitate al spitalului buzoian. Echipa va fi completată de personal medical auxiliar din cadrul aceleiași secții de diabet.

Specialiștii vor sta la dispoziția buzoienilor cu informații despre prevenirea, depistarea și tratamentul diabetului, precum și cu răspunsuri la întrebările acestora, legate de această patologie. Totodată, specialiștii de la SJU vor pune accentul și pe importanța diagnosticări precoce pentru un control eficient al diabetului, testarea glicemiei fiind una dintre procedurile care contribuie la depistarea timpurie a acestei boli.

Pentru a ajuta cât mai mulți locuitori ai orașului sau persoane aflate în tranzit să își facă acest test simplu, măsurarea glicemiei se va face gratuit în cadrul spațiului ce va fi special amenajat miercuri în Piața Daciei, începând cu ora 10.00 a zilei de miercuri.

 

Diabetul este o tulburare a metabolismului care apare atunci când pancreasul secretă o cantitate insuficientă de insulină, sau încetează să mai secrete această substanță, care contribuie la absorbția glucozei în celule.  Glucoza rezultată din alimentele consumate rămâne astfel în sânge și nu mai contribuie suficient la desfășurarea proceselor celulare, astfel că o creștere a glicemiei peste valorile normale este un indiciu referitor la apariția diabetului, iar acest lucru poate fi depistat prin analize unei singure picături de sânge.

Există trei tipuri de diabet, respectiv diabetul de tip I, diabetul de tip II și diabetul gestațional, însă cea mai răspândită formă de diabet este cel de tip II, întâlnită la 90-95% din pacienți diagnosticați cu această boală.

Obezitatea, care poate apărea pe fondul unei alimentații nesănătoase și a sedentarismului, constituie una dintre cauzele principale ale diabetului de tip II, care pot fi evitate, statisticile indicând că 80% dintre pacienții cu această formă de diabet sunt supraponderali.

 


Adaugati un comentariu


 

*