La „Sfânta Maria” s-a efectuat al treilea transplant pulmonar din România

31 octombrie 2018 | 1 comentariu |

Inima, plămânii, ficatul și rinichii unui înger salvator din Baia Mare au ajuns la cinci oameni care au primit, astfel, o nouă șansă la viață.

 

Un tânăr în vârstă de 21 de ani, aflat în moarte cerebrală în Spitalul Județean Baia Mare, în urma unui traumatism cranio-cerebral, a devenit îngerul salvator al altor cinci vieți.

Familia tânărului a reușit, în ciuda pierderii suferite, să înțeleagă că cel drag, chiar dacă nu a putut fi salvat, poate deveni înger salvator pentru alți oameni a căror viață depinde de un transplant și și-a dat acordul ca organele să-i fie prelevate. Echipele de medici din Baia Mare, București, Cluj și Târgu-Mureș au prelevat inima, plămânii, rinichii și ficatul, iar în urma acestui demers, cinci oameni au primi, marți seară, o nouă șansă la viață.

Medicul primar ATI Andrei Mureșan, de la Spitalul Judeţean Baia Mare, consideră că cei care au primit organele recoltate de la tânărul de 21 de ani au fost norocoși. Cu cât un organism este mai tânăr, cu atât situaţia este mai bună, pentru că organele sunt mai funcţionale anatomic”, a spus medicul.

 

Echipa transplant Sf. Maria

Printre românii salvați se află și un tânăr de 34 de ani, din București, care suferea de fibroză chistică şi a cărui șansă la viață depindea de transpant.

Transplantul pulmonar s-a realizat la noi în ţară, la Spitalul Sfânta Maria din București, acesta fiind al treilea transplant pulmonar reușit în România. A fost realizat de aceeași echipă de medici de la Sfânta Maria, care au făcut și primele două transplanturi pulmonare de la noi din țară, sub coordonarea dr. Igor Tudorache, basarabeanul care a coordonat și intervențiile anterioare. Reprezentanții unității medicale spun că operația a durat mai bine de 7 ore, dar a decurs fără probleme, iar tânărul transplantat este acum la Terapie Intensivă, unde își revine după operație. „În an centenar, noi românii facem transplanturi pentru români”, a declarat dr. Narcis Copcă, managerul spitalului, menționând că asemenea intervenții chirurgicale extrem de dificile se fac în străinătate doar în centre medicale cu multă experiență în domeniu.

Inima, ficatul și rinichii îngerului salvator din Baia Mare au salvat încă patru persoane aflate la limita dintre viață și moarte. Transplanturile au fost realizate în spitale specializate din București, Cluj-Napoca și Tg. Mureș, a anunțat Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, astăzi, că România a reînceput să facă pași importanți în acest domeniu. „Este a 45-a prelevare de organe de anul acesta. Este în continuare prea puțin, dar am încredere că odată cu reorganizarea ANT și adoptarea legii transplantului care a fost  finalizată și se află acum în proces de verificare din punct de vedere al tehnicii legislative, lucrurile se vor mișca mai repede”.

Sorina Pintea mai spune că și procedurile pentru acreditarea centrelor de transplant vor fi actualizate, iar „pe transplant pulmonar vom începe o colaborare cu Ungaria, care în 17 octombrie ne-a transmis acceptul pentru ca 10 pacienți să beneficieze de transplant pulmonar în perioada următoare. Am trimis și o solicitare către Eurotransplant, pentru inițierea unor discuții deoarece vrem să aderăm la acest organism international“.

Pentru ca România să devină membru cu drepturi depline la Eurotransplant este nevoie ca autorităţile să demonstreze mai întâi că activitatea de transplant de la noi este transparentă şi se desfăşoară după criterii clare. Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a fost trimis la Agenţia Naţională de Transplant, însă raportul nu a fost făcut public deocamdată. Până acum a fost schimbat doar directorul executiv.

 



Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    Am vazut stirea la tv. Am zis sa-l ierte Dumnezeu pe donator, sa-i apere de rau familia si cei salvati să aibă viață lungă!

Adaugati un comentariu


 

*