Medicii militari mai bifeaza o premiera medicala

5 aprilie 2016 | 0 comentarii |

La Spitalul Militar Central s-a realizat rezectia unui segment tumoral pulmonar folosindu-se, in premiera in Romania, un dispozitiv medical complet automatizat pentru realizarea aerostazei.  

Col. medic Constantin Grozavu - SUUMC

Col. medic Constantin Grozavu – SUUMC

Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central (SUUMC) „Carol Davila” anunta o noua premiera medicala romaneasca realizata cu succes de specialistii unitatii medicale. „In premiera pentru sistemul medical din Romania, in sectia de Chirurgie toracica a SUUMC s-a realizat o interventie chirurgicala de rezectie a unui segment tumoral mare, excavat si extins dorsal in lobul superior pulmonar drept si la nivelul apical al lobului inferior drept. Pentru realizarea aerostazei s-a utilizat un dispozitiv medical complet automatizat, care asigura eliberarea unei solutii de fibrina autologa in campul operator. Dispozitivul a intrat in dotarea sectiei in luna ianuarie a acestui an”, se precizeaza intr-un comunicat remis astazi, de unitatea medicala.

Conducerea SUUMC anunta ca beneficiarul interventiei chirurgicale a fost un pacient in varsta de 76 de ani, cunoscut si cu multiple comorbiditati asociate (Diabet zaharat; Hipertensiune arteriala esentiala; Cardiomipatie ischemica) la care in urma cu doua saptamani a fost decelata, in urma examenelor clinice si paraclinice, o formatiune tumorala excavata pulmonara dreapta cu diametrul de 67/35 mm, mentioneaza specialistii .

 

Echipa chirurgicala

Echipa chirurgicala

Procedurile chirurgicale pentru care a optat echipa de medic coordonata de col. dr. Constantin Grozavu, medic primar Chirurgie generala si Chirurgie toracica, precum si tehnica si dispozitivele medicale de ultima generatie folosite au asigurat succesul interventiei chirurgicale, fara evenimente care ar fi putut pune in pericol viata pacientului, transmite Biroul de presa al SUUMC.

In chirurgia toracica, una dintre cele mai frecvente complicatii care pot surveni in timpul actului chirurgical si post-operator, cu potential crescut de morbiditate, este pierderea prelungita de aer. In acest sens, utilizarea dispozitivului de aplicare a  solutiilor de fibrina au permis intarirea/ securizarea hemostazei, sigilarea punctelor si liniilor de sutura, precum si umplerea, intr-un interval extreme de scurt de timp de la aplicare (aprox. un minut), a defectelor de tesut (inclusiv a traiectelor de fistula).

Rezectia segmentului tumoral si ulilizarea dispozitivului aplicare a solutiei de fibrina au asigurat reducerea la minim a riscului de aparitie a complicatiilor post-operatorii de tip: sangerari, infectii, fistule, pierderi de aer sau lichide si reducerea necesarului de transfuzie. A doua zi dupa operatie, pacientul a intrat in regim de viata cvasinormal prin mobilizare precoce, hidratare si alimentare normala, iar antibioterapia profilactica a fost redusa la 24 de ore”, explica specialistii care au  realizat interventia, mentionand ca la acest moment, pacientul este intr-o stare clinica buna.

 


Adaugati un comentariu


 

*