Operațiile de cataractă – cele mai frecvente intervenții chirurgicale din UE

31 octombrie 2018 | 1 comentariu |

Chirurgii oftalmologi Călin Tătaru și Mircea Filip atrag atenția că jumătate din persoanele trecute de 60 de ani pot fi afectate de această boală, de aceea încurajează pacienții să se prezinte la un control de specialitate imediat ce apar primele tulburări de vedere specifice.

 

Dr. Mircea Filip

Președinții a două organizații reprezentative din domeniul oftalmologiei au vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre cataractă, o afecțiune frecvent întâlnită în cazul persoanelor ajunse la vârsta a treia. Specialiștii au pus accent pe faptul că aceasta este o boală reversibilă, dar singurul tratament este intervenția chirurgicală, care, pentru a fi eficientă, nu trebuie făcută în momentul în care boala a ajuns în faza avansată, ci atunci când apar primele tulburări de vedere specifice.

Despre cataractă, președintele Societăţii Române de Oftalmologie, prof. univ. dr. Mircea Filip spune că poate afecta chiar jumătate din populația peste 60 de ani, incidența crescând în rândul persoanelor mai înaintate în vârstă. Astfel, circa două treimi din persoanele trecute de 70 de ani se confruntă cu probleme de vedere datorate cataractei, boală care începe să se dezvolte între 40 și 50 de ani. Simptomele specifice sunt vederea înceţoşată, scăderea acuităţii vizuale, adaptarea la întuneric se face greu, culorile devin şterse, iar specialiștii încurajează pacienții să se prezinte la oftalmolog atunci când apar primele tulburări de acest gen, dat fiind că boala este perfect reversibilă prin operația de înlocuire a cristalinului natural. Netratată, cataracta poate duce însă la apariția altor probleme oculare, generate de acuitatea vizuală scăzută.

„Pacientul trebuie să vină la doctor, să facă ce spune doctorul. Când pleacă de acolo trebuie să aibă o decizie luată, pentru că dacă nu vezi bine poate urma să faci o fractură de şold, de genunchi, să cazi sau, dacă eşti şofer şi conduci, mai ales noaptea, riscul de accident de maşină este ridicat. Aceste lucruri trebuie să le avem în vedere, pentru că nu există altă soluţie decât tratamentul chirurgical al acestei boli”, a explicat profesorul Mircea Filip, în cadrul conferinței de presă.

 

Dr. Călin Tătaru – OPTIMED

În cadrul aceleiași conferințe, chirurgul oftalmolog buzoian Călin Petru Tătaru, președintele Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă, care operează în Clinica ALCOR din București și Clinica OPTIMED Buzău, a prezentat rezultatele unui studiu din care reiese că majoritatea persoanelor aflate în categoriile de risc nu cunosc foarte multe lucruri despre cataractă și, prin urmare, trec foarte rar pragul cabinetului oftalmologic, pentru un control. Potrivit cercetării prezentată de medicul buzoian, peste 80% dintre respondenți au informații puține sau chiar deloc despre cataractă, iar 45% nu cunosc decât un simptom sau nu au cunoștință de niciunul. De asemenea, 43% dintre pacienţi nu ştiu că boala face parte din îmbătrânirea generală a organismului, iar 66% nu ştiu că operaţia de cataractă poate corecta şi alte defecte ale vederii.

Din nefericire, foarte puţini dintre respondenţi se duc la un control oftalmologic; sigur, aici este omportantă și vârsta. Evident că la 30 de ani nu se duce nimeni la oftalmolog, dacă vede bine, dar probabil că după vârsta de 50 – 55 de ani chiar şi o persoană aparent sănătoasă din punct de vedere oftalmologic ar trebui să facă un control medical relativ serios, pentru a vedea dacă există anumite afecţiuni. Este foarte important să facem un control periodic la medicul oftalmolog”, a concluzionat prof. univ. dr. Călin Tătaru.

 

Singurul tratament pentru vindecarea cataractei este, așadar, intervenția chirurgicală de schimbare a cristalinului. Dr. Filip a precizat că operațiile de cataractă sunt cele mai frecvente intervenții chirurgicale efectuate în Uniunea Europeană, fiind vorba de circa 4,2 milioane de operații efectuate anual. Pentru reușita intervenției este necesar ca aceasta să nu se facă atunci când boala a ajuns deja în stare matură, ci în momentul în care pacientul începe să nu mai fie mulțumit de vederea sa. După operație, pacientul poate reveni la o viață normală, însă trebuie să păstreze legătura cu medicul oftalmolog care l-a operat, întrucât, odată cu înaintarea în vârstă, pot apărea anumite complicații sau afecțiuni noi, care trebuie depistate și evaluate din timp, pentru a reduce cât mai mult riscurile reprezentate de acestea.

Singurul tratament al cataractei este înlocuirea cristalinului natural. Tratamentul este unul singur – chirurgical, se face operaţie. Este cea mai frecventă intervenţie chirurgicală din UE. Dacă ai făcut cataractă, trebuie să ai o relaţie bună cu oftalmologul, pentru că odată operată boala, nu înseamnă că nu mai ai nevoie de asistenţa chirurgului respectiv. În timp, pot apărea complicaţii, pacienţii înaintează în vârstă, pot apărea diverse alte boli pe care trebuie să le evaluăm”, a mai precizat profesorul Mircea Filip.

 

Prof. dr. Călin Tătaru a subliniat că nu doar îmbătrânirea constituie un factor declanșator al bolii, ci și anumite afecțiuni precum diabetul, hipertensiunea arterială sau obezitatea pot cauza apariția cataractei. Totodată, expunerea prelungită la lumină cu ultraviolete, fumatul sau utilizarea îndelungată de steroizi, constituie factori de risc ce pot avea legătură cu apariția bolii.

În ceea ce privește teama unora de astfel de operații, dr. Tătaru spune că o operația de cataractă „are loc sub microscop și consta în îndepărtarea cristalinului opacifiat și înlocuirea sa cu un cristalin artificial, prin cea mai modernă tehnică, facoemulsificarea cu ultrasunete. Principiul operației consta în dizolvarea cristalinului cu ultrasunete, apoi aspirarea lui, după care se implantează noul cristalin artificial foldabil. Incizia este foarte mică, de 1,6-2,2 mm, nu necesită sutură și se cicatrizează foarte repede. Astfel de operații se fac cu anestezie locală și durează aproximativ 7-10 minute, iar pacientul poate pleca acasa la scurt timp după intervenție, făsă a avea restricții deosebite. Recuperarea vizuală se constată chiar de a doua zi postoperatorie”.

 

În România se efectuează, anual, circa 94.000 de operații de cataractă iar în clinicile de stat se alocă fonduri în acest scop, prin casele de asigurări de sănătate. Astfel, indiferent de tipul cristalinelor folosite pentru înlocuirea  cristalinului natural, CNAS alocă, în limita fondurilor disponibile, 284 de lei. În majoritatea cazurilor, însă, cristalinul este cumpărat de pacient, iar CNAS decontează doar manopera și spitalizarea. De aceea, multe dintre aceste intervenții se fac în clinicile private, unde costurile variază între 1.500 și 5.500 de lei.

La acest moment, în țară există 75 de spitale cu departament oftalmologic şi 86 de clinici private cu bloc operator de oftalmologie, fiind înregistraţi 1.200 de medici oftalmologi, dintre care 260 sunt chirurgi. La Buzău, astfel de intervenții se fac atât în Spitalul Județean de Urgență, cât și în Clinica Oftalmologică privată OPTIMED.

Conferința a fost organizată cu ocazia lansării de către cele două organizații a campaniei „Vezi diferența!”, având ca scop informarea publicului larg despre simptomele, riscurile și soluțiile pe care le au persoanele care suferă de această afecțiune.

 



Comentarii (1)

  1. Lupu spune:

    Am fost operat de dl dr Tataru in mai si iulie 2018; ma simt minunat, ii multumesc pe aceasta cale!

Adaugati un comentariu


 

*