România, printre țările UE cu cele mai puține operații de cataractă

4 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Într-un raport Eurostat, țara noastră se numără printre ultimele trei clasate la numărul unor astfel de intervenții raportat la suta de mii de locuitori.

 

Cele mai recente date Eurostat date astăzi publicității relevă că în România s-au efectuat foarte puține operații de cataractă, raportat la suta de mii de locuitori și la nevoile reale ale pavienților, comparativ cu celelalte țări din Uniunea Europeană. Din acest punct de vedere, România se clasează pe antepenultimul loc în clasamentul european, cu o medie de 395 de operații de cataractă la suta de mii de locuitori. Doar Cipru și Irlanda stau mai prost decât noi la acest capitol, cu o medie de 303, respectiv 241 de operații la suta de mii de locuitori.

La polul opus, cele mai multe operații de cataractă s-au realizat în Portugalia, unde raportul Eurostat consemnează o medie de 1.400 de operații la suta de mii de locuitori. Locurile următoare în fruntea clasamentului sunt ocupate de Austria, Franţa, Cehia şi Letonia, unde au loc 1.300 de operați de cataractă la suta de mii de locuitori.

Datele sunt valabile la finalul anului 2017, an în care s-au efectuat în Uniunea Europeană 4,7 milioane de operații de cataractă.

 

Dr. Calin Tataru

România stă foarte prost și atunci când vine vorba de progresele făcute în tehnica intervențională, cele mai multe operații fiind efectuate pacienților spitalizați. În 16 țări din Uniunea Europeană procentul operațiilor efectuate pe pacienți spitalizați era sub 10% la finalul anului 2017, pe primul loc la acest capitol clasându-se Estonia, cu un procent de doar 1%. La extremitatea cealaltă a clasamentului, România ocupă ultimul loc la acest capitol, datele Eurostat relevând că 66,3% din operațiile de cataractă efectuate în 2017, au fost pe pacienți spitalizați. De fapt, doar în România și alte trei țări din UE, procentul de intervenții pe pacienți spitalizați mai depășește 50% din totalul operațiilor.

Președintele Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă, chirurgul oftalmolog buzoian Călin Tătaru, care operează și la Clinica Optimed din Buzău, spune că această afecțiune apare cu preponderență în cazul persoanelor de vârsta a treia, iar singurul tratament pentru vindecarea bolii este această intervenție chirurgicală, ce presupune schimbarea cristalinului și care se poate realiza în regim de internare de o zi, pentru că pacientului îi sunt necesare doar câteva ore după intervenție, pentru a-și reveni din anestezie, după care poate pleca acasă și vine, apoi, la control, în ambulatoriu.

 

Prof. univ. dr. Călin Tătaru este de părere că una dintre principalele cauze pentru care România stă prost și la acest capitol este lipsa de informare cu privire la această boală, a persoanelor aflate în categoriile de risc. Pe lângă vârstă, diabetul, hipertensiunea arterială și obezitatea sunt afacețiuni care favorizează apariția cataractei.

Chirurgul oftalmolog buzoian citează rezultatele unui studiu efectuat anul trecut, din care rezultă că peste 80% dintre respondenți au informații puține sau chiar deloc despre cataractă, iar 45% nu cunosc decât un simptom sau nu au cunoștință de niciunul. De asemenea, 43% dintre pacienţi nu ştiu că boala face parte din îmbătrânirea generală a organismului, iar 66% nu ştiu că operaţia de cataractă poate corecta şi alte defecte ale vederii.

Din nefericire, foarte puţini dintre românii aflați în categoriile de risc merg la un control oftalmologic; sigur, aici este importantă și vârsta. Evident că la 30 de ani nu se duce nimeni la oftalmolog, dacă vede bine, dar după vârsta de 50 – 55 de ani, chiar şi o persoană aparent sănătoasă din punct de vedere oftalmologic ar trebui să facă un control medical mai riguros, pentru a vedea dacă există riscul anumitor afecţiuni. Este foarte important să facem un control periodic la medicul oftalmolog și să depistăm orice boală în stadiu incipient, pentru că astfel se poate interveni înainte ca aceasta să devină mai greu de corectat și de tratat și, mai ales, nu va genera efecte colaterale”, a declarat dr. Tătaru.

 

În România se efectuează anual circa 94.000 de operații de cataractă. La finalul anului trecut existau 75 de spitale cu departament oftalmologic şi 86 de clinici private cu bloc operator de oftalmologie. Totodată, în evidențele oficiale erau înregistrați, la sfârșitul anului precedent,  1.200 de medici oftalmologi, dintre care 260, chirurgi.

La Buzău, astfel de intervenții se efectuează la Spitalul Județean de Urgență și la clinica privată Optimed. Despre modul în care decurge o astfel de intervenție la clinica Optimed, chirurgul oftalmolog Călin Tătaru a explicat că „are loc sub microscop și constă în îndepărtarea cristalinului opacifiat și înlocuirea sa cu un cristalin artificial, prin cea mai modernă tehnică, facoemulsificarea cu ultrasunete. Principiul operației constă în dizolvarea cristalinului cu ultrasunete, apoi aspirarea lui, după care se implantează noul cristalin artificial foldabil. Incizia este foarte mică, de 1,6-2,2 mm, nu necesită sutură și se cicatrizează foarte repede. Astfel de operații se fac cu anestezie locală și durează aproximativ 7-10 minute, pacientul poate pleca acasă la scurt timp după intervenție, fără a avea restricții deosebite, iar recuperarea vizuală se constată chiar de a doua zi”.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*