Pacienții și specialiștii solicită noi măsuri clare pentru controlul diabetului de tip II în perioada pandemiei

27 iulie 2020 | 0 comentarii |

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNMB) şi Federaţia Română pentru Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM) atrag atenția că monitorizarea de către medici a pacienților cu această afecțiune este în impas.

 

La începutul stării de urgență, Comisia de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Ministerul Sănătății a emis un set de recomandări care subliniază importanţa menţinerii în permanenţă a legăturii cu specialistul diabetolog şi medicul de familie. Realitatea este diferită, aşa cum reiese și dintr-o evaluare realizată de UNICEF România, conform căreia peste 60% dintre cei intervievaţi consideră că accesul la servicii medicale a fost dificil în pandemie, din cauza accesului îngreunat la medicul de familie și în spitale şi temerii de a intra în contact cu o persoană bolnavă de Covid-19.

Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras de reprezentanții pacienților cu boli cronice și de două organizații reprezentative ale specialiștilor diabetologi, care susțin că, din cauza pandemiei, controlul diabetului zaharat de tip 2 este în impas. Astfel, COPAC, SRDNBM şi FRDNBM solicită autorităţilor să emită cât mai curând recomandări clare pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, astfel încât evaluarea acestora şi actualizarea schemei de tratament în funcţie de evoluţia bolii lor să se facă în timp util, „pentru a evita agravarea acestei boli cu numeroase complicaţii, în detrimentul vieţii pacienţilor şi a sistemului de sănătate”.

 

Radu Ganescu

Cele 3 organizații atrag atenţia celor aproximativ 800.000 de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2 în România asupra urgenţei de a merge la medicul curant pentru a se asigura că diabetul lor este controlat, în contextul pandemiei de Covid-19. Lipsa unui control medical periodic şi a unei evaluării constante stării de sănătate şi a glicemiei pot avea consecinţe serioase pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 prin progresia bolii şi pericolul apariţiei unor complicaţii grave, cum sunt cele cardiovasculare şi renale.

Radu Gănescu, președintele COPAC, a declarat că „pandemia de Covid-19 a pus o presiune uriaşă asupra pacienţilor care trăiesc cu diabet zaharat şi a medicilor care îi îngrijesc, limitând posibilitatea de a se vedea faţă în faţă. Pacientul cu diabet zaharat de tip 2 depinde de scheme de tratament stricte şi un stil de viaţă disciplinat, care trebuie să ţină cont de orice modificare în evoluţia bolii. Aproape jumătate de an fără o evaluare completă a diabetului înseamnă foarte mult, mai ales pentru cei care au nevoie de un management complex al bolii care necesită în cele mai multe cazuri o schimbare a schemei de tratament şi o atenţie sporită pentru stilul de viaţă”.

 

Dr. Romulus Timar

Același semnal vine și din partea medicului Romulus Timar, președintele  SRDNBM, care spune că menținerea legăturii cu medicul diabetolog și medicul de familie este esențială în această perioadă. „În actualul context epidemiologic, pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, menţinerea comunicării cu specialistul diabetolog şi medicul de familie a fost esenţială, posibilitatea de a avea consultaţii la distanţă fiind un element cheie în asigurarea echilibrului metabolic – glicemie controlată, colesterol şi tensiune arterială în parametrii- atât de necesar pacienţilor. În aceste condiţii dificile de evoluţie epidemiologică, echipa diabetolog-pacient-medic de familie trebuie să acţioneze fără întârziere pentru restabilirea controlului diabetului, prin intensificarea schemei terapeutice, acolo unde este nevoie, în toate tipurile de consultaţii, atât cele faţă în faţă, cât şi cele la distanţă”, a precizat președintele SRDNBM.

La rândul său, dr. Gabriela Roman, preşedintele FRDNBM, reamintește că diabeticii fac parte din categoria de risc în cazul infecției cu noul coronavirus. „Pentru persoanele care trăiesc cu diabet zaharat, actualul context produce o stare de anxietate intensă, dincolo de diagnosticul pe care îl au deja. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât statisticile arată că în România 30% dintre pacienţii decedaţi de Covid-19 erau pacienţi cu diabet. În acest context este esenţial ca pacienţii cu diabet zaharat să respecte următoarele indicaţii: continuarea tratamentului recomandat – dietă şi medicaţie, consult medical periodic la specialistul diabetolog, la 3 luni sau mai des dacă acesta recomandă, fie prin programare la cabinet, fie prin diverse mijloace de comunicare la distanţă. În ambele situaţii este ideal ca pacientul să aibă analize recente – cum ar fi determinări repetate ale glicemiei, eventual hemoglobina glicată, valorile tensiunii arteriale. Aceste date sunt esenţiale pentru asigurarea medicaţiei optime”, a declarat aceasta.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*