Bolile netransmisibile – principala cauză de mortalitate în ultimii 20 de ani

11 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Pe primul loc se situează afecțiunile cardiovasculare, iar pneumoniile și infecțiile respiratorii ocupă primul loc în topul bolilor transmisibile.

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut publice datele privind principalele cauze de deces la nivel mondial, în ultimele două decenii. Analiza se referă la perioada 2000-2019 și relevă faptul că 7 din primele 10 boli cu cea mai ridicată rată de mortalitate au fost boli din categoria celor netransmisibile.

Gradul de mortalitate al bolilor netransmisibile aproape că s-a dublat în ultimele două decenii, în perioada precedentă anului 2000, statisticile OMS indicând faptul că doar 4 din primele 10 boli cu cea mai mare rată de mortalitate erau netransmisibile.

Bolile de inimă au rămas în continuare principala cauză de deces la nivel global în ultimii 20 de ani. În anul 2000, numărul deceselor cauzate de boli cardiace a fost de 7 milioane, iar afecţiunile cardiace reprezintă în prezent 16% dintre toate cauzele de mortalitate. Situaţia s-a îmbunătăţit însă în Europa unde au fost înregistrate cu 15% mai puţine decese față de perioada anterioară anului 2000.

 

Cu toate acestea, afecțiunile cardiace ucid mai mulți oameni decât în urmă cu 20. Numărul deceselor cauzate anual de boli de inimă a crescut cu peste două milioane în acest timp, ajungând de la 7 milioane în 2000, la aproape 9 milioane în 2019.

În același timp, boala Alzheimer și alte forme de demență se află acum printre primele zece cauze de deces la nivel mondial, clasându-se pe locul al treilea atât în America, cât și în Europa, în 2019, și afectând în special femeile. Astfel, la nivel global, 65% din decesele cauzate de Alzheimer și alte forme de demență sunt au fost înregistrate în rândul femeilor. Și decesele cauzate de diabet au crescut cu 70% la nivel mondial în ultimii 20 de ani. În rândul bărbaților bolnavi de diabet, numărul deceselor a crescut cu 80%, iar în zona est-mediteraneană, decesele cauzate de diabet s-au dublat și reprezintă cea mai mare creștere procentuală dintre toate regiunile OMS.

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus

În ceea ce privește bolile transmisibile, acestea provoacă decese cu precădere în țările cu venituri mici și medii. Din datele OMS reiese că, anul trecut, pneumonia și alte infecții respiratorii au produs cele mai multe decese cauzate de boli transmisibile și împreună s-au clasat pe locul al patrulea în topul cauzelor de deces la nivel mondial.

Referindu-se la aceste date, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat că „un sistem solid de asistenţă medicală primară este în mod evident fundaţia pe care se bazează totul, de la lupta împotriva bolilor netransmisibile, la gestionarea unei pandemii. Faptul că bolile netransmisibile figurează într-o manieră atât de proeminentă pe listă pune în mod clar în lumină necesitatea intensificării eforturilor de prevenire şi de tratament în cazul afecţiunilor cardio-vasculare, cancerului, diabetului şi bolilor respiratorii cronice”.


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*