Avertisment OMS în privința produselor alimentare pentru nou-născuți

19 iulie 2019 | 0 comentarii |

Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) spun că informațiile de pe etichete creează de multe ori confuzii și propun revizuirea criteriilor organizației în ceea ce priveşte alimentaţia nou-născuţilor.

 

Ca urmare a unui studiu ce a vizat circa 8.000 de produse alimentare pentru copiii nou-născuți, comercializate în peste 500 de magazine din țările europene, Biroul Regional pentru Europa al OMS a raportat că în cazul a aproximativ jumătate dintre produsele examinate, peste 30% dintre calorii provin din zaharuri totale, iar circa o treime din alimente conţin zahăr adăugat sau alţi îndulcitori, acest aspect nefiind deloc benefic pentru sănătatea celor cărora le sunt destinate aceste produse.

Studiul a arătat totodată că alimentele considerate necorespunzătoare din punctul de vedere al recomandărilor OMS sunt comercializate ca fiind adecvate pentru copii mici,  în acest context, experții recomandând și o revizuire a criteriilor organizației, în ceea ce privește alimentația nou-născuților.

S-a mai constatat că între 28% şi 60% dintre alimentele analizate sunt etichetate ca fiind adecvate nou-născuţilor cu vârsta sub şase luni, deşi OMS recomandă ca nou-născuţii să fie hrăniţi în mod exclusiv cu lapte matern în primele şase luni de viaţă şi, prin urmare, niciun aliment nu ar trebui comercializat ca recomandat copiilor sub această vârstă.

 

Dr. Zsuzsanna Jakab

În raportul întocmit în urma acestui studiu se mai arată că un aport ridicat de zahăr poate creşte riscul obezităţii şi al cariilor dentare, iar o expunere precoce la produse îndulcite poate crea o preferinţă nocivă pentru alimente care conţin zahăr pentru restul vieţii.

De asemenea, experții OMS avertizează că un consum ridicat de băuturi îndulcite, printre care și sucurile de fructe, poate atrage după sine tendinţa de a renunţa la alimentele mai bogate în substanţe nutritive.

„O nutriţie adecvată în perioada neonatală şi în primii ani ai copilăriei rămâne un factor esenţial pentru asigurarea unei creşteri şi dezvoltări optime a copilului, precum şi o stare de sănătate mai bună pe parcursul vieţii”, a declarat directoarea regională a OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab.

 

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*