S-au deschis înscrierile la primul Congres Internațional de Sănătate totală Perinatală
Principalul obiectiv al manifestării științifice este definirea importanței primelor 1.000 de zile din viața noului născut și modul în care acestea îi vor influneța starea de sănătate pe tot parcursul vieții.
Sfârșitul lunii viitoare va marca o premieră în peisajul evenimentelor științifice din lumea medicală, prin organizarea primei ediții a unui congres internațional dedicat sănătății totale perinatale. Programat pentru perioada 27-30 iunie, congresul va avea loc la Sinaia, fiind intitulat sugestiv „Primele 1.000 de zile de viață”.
Inițiativa organizării acestui eveniment aparține unor importante organizații internaționale, în parteneriat cu instituții prestigioase de învățământ din România și organizații naționale importante din domeniul medical. Astfel, alături de principalul organizator, Institutul Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”, regăsim Asociația Mondială a Medicilor de Familie (WONCA), Asociația Mondială de Psihiatrie, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Universitatea Politehnică București, Asociația Română de Obstetrică și Ginecologie, Asociația Română de Neonatologie, Societatea Română de Chirurgie Pediatrică, Asociația Română de Pediatrie, Societatea Națională de Medicină de Familie, Societatea Română de Epidemiologie, Societatea Română de Sănătate Publică și Managementul Sănătății vor fi parteneri în organizarea acestui eveniment care va aduce la Sinaia personalități importante ale lumii medicale.
În calitate de președinte al Societății Române de Epidemiologie și co-chair al – una dintre organizațiile implicate în organizarea evenimentului – conf. dr. Emilian Popovici a declarat că evenimentul de la sfârșitul lunii iunie se dorește a fi o manifestare internațională de mare anvergură, la care vor fi așteptați câteva sute de participanți din întreaga lume, cu diferite specializări.
Recent, a fost deschisă și sesiunea de înscrieri, iar specialiștii care doresc să participe la congres, trebuie să completeze on-line un formular care poate fi accesat aici.
Organizatorii au mai precizat că principalele obiective ale acestui congres sunt definirea importanței primelor o mie de zile de viață și a consecințelor acestora asupra sănătății pe tot parcursul vieții, cu accent pe cercetare, educație și formare, pe sisteme și servicii de sănătate și politici în domeniul sănătății. Totodată, congresul își propune și să evidențieze proiectele inovatoare și transdisciplinare care demonstrează avantajele colaborării și integrării în atingerea sănătății totale. Comitetul ştiinţific a configurat o serie de sesiuni dedicate exclusiv tinerilor rezidenţi din obstetrică, ginecologie, pediatrie, neonatologie, medicină de familie și sănătate publică, în cadrul cărora tinerii profesionişti români şi de peste graniţă vor prezenta rezultatele cercetărilor proprii şi vor iniţia un dialog interdisciplinar.
Congresul este prezidat de prof. univ. dr. Eliot Sorel, profesor la Universitatea „George Washington” DC -SUA, psihiatru, cercetător de prestigiu internaţional de origine română şi expert în politici publice în domeniul sănătăţii, Doctor Honoris Causa al UMF „Carol Davila” și al Universității Politehnice din Bucureşti, decorat în 2004 cu Ordinul Steaua României în grad de comandor, împreună cu prof. univ. dr. Nicolae Suciu, managerul Institutului de Îngrijire a Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”, profesor catedra Obstetrică și Ginecologie a UMF „Carol Davila”.
Profesorul Sorel menționează că manifestarea științifică de la Sinaia că „va evidenția ultimele descoperiri de cercetare și aplicațiile lor în ceea ce privește creierul, genomica, microbiome, sistemul imunitar; promovarea sănătății, protecția, prevenirea bolilor în perioada perinatală; vaccinurile și vaccinările și relevanța lor pe tot parcursul vieții; alăptarea, siguranța alimentară pentru mame și sugari, rolul informațiilor, tehnologia comunicațiilor; colaborare, îngrijire integrată pentru atingerea sănătății totale”, subliniind că manifestarea științifică va susţine performanţa şi dezvoltarea tinerilor profesionişti, facilitând accesul acestora la informaţii de ultimă oră şi schimbul de informaţii cu experţi din întreaga lume, ceea ce face ca manifestarea să aibă și caracter inovator, transdisciplinar.
Din comitetul științific mai fac parte prof. univ. dr. Silvia Maria Stoicesu, -UMF „Carol Davila”; prof. dr. Gabriel Ivbijaro, Universitatea NOVA -Lisabona, Portugalia; prof. univ. dr. Doina Cozman, -UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca; conf. dr. Emilian Damian Popovici, UMF „Victor Babeș” – Timișoara, președintele Societății Române de Epidemiologie.
Până acum, în România au avut loc o serie de campanii de educație și consiliere perinatală, prin intermediul unor organizații neguvernamentale, având ca public țintă tinerele mame și viitorii părinți, cu un accent pe populația din zonele defavorizate.
În multe dintre aceste campanii s-au implicat și organizațiile profesionale din domeniul medical, care fac parte acum din echipa de organizare a congresului, însă aceasta va fi prima manifestare științifică pe tema educației perinatale dedicată specialiștilor din domeniul medical.
Conform unei statistici prezentate cu ocazia demarării unei astfel de campanii, doar 12,6 la sută dintre mamele din România își alăpteaza exclusiv bebelușii în prima jumătate de an de viață.
Durata medie a alăptării exclusive este de doar două luni și jumătate și doar 33% dintre mame spun ca au fost instruite privind alăptarea exclusivă la sân.