Programul de consiliere „Sanatate pentru Mame si Sugari” se extinde in alte patru orase

18 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Activitatea constituie in acelasi timp si o oportunitate de suplimentare a veniturilor pentru asistentii medicali si moase, prin obtinerea de credite EMC.

 

sugarIn urma cu un an, lua fiinta in Bucuresti prima retea de asistenta pentru mame si sugari, aflata la dispozitia viitoarelor mame din Capitala si din localitatile limitrofe. Reteaua este un rezultat al partenerietului creat intre Nutricia, Fundatia Crucea Alba si Crucea Rosie, fiind creata pentru a ajuta mamele sa ia decizii pertinente in ceea ce priveste ingrijirea lor si a bebelusului.

In fapt a fost vorba de un program complex de consiliere perinatala, denumit Sanatate pentru Mame si Sugari (SAMAS), in cadrul caruia 60 de asistenti medicali s-au specializat prin module de formare, la finalul carora au fost abilitati sa furnizeze servicii de sanatate viitoarelor si proaspetelor mame din comunitatea lor, atat in cadrul spitalului sau cabinetelor in care profeseaza, cat si in mod independent.

 

cursAsistentii sunt certificati sa furnizeze servicii prenatale prin sedinte de consiliere si informare despre schimbarile care intervin pe perioada sarcinii, despre nasterea naturala, operatia de cezariana si nasterea medicalizata. De asemenea, sunt avizati sa ofere consiliere in alaptare, recuperarea abdo-perineala dupa nastere si sa tina cursuri de diversificare corecta a alimentatiei bebelusului si de nutritie a copiilor cu varste intre 1 si 3 ani. Astfel, mamele pot beneficia de servicii personalizate in cea mai importanta perioada a maternitatii: sarcina, nasterea, perioada postpartum si ingrijirea copiilor pana la 3 ani.

Dupa un an de functionare, doar la nivelul Capitalei si localitatilor limitrofe, programul si-a dovedit eficienta, partenerii implicati in derularea sa considerand ca a sosit momentul ca reteaua sa se extinda si la nivelul altot judete, tinzand sa aiba o cat mai mare acoperire nationala. Pentru inceput, reteaua de asistenta s-a extins in Craiova, Iasi, Galati si Bistrita, urmand ca pe masura ce vor fi pregatiti noi asistenti, acelasi lucru sa se intample si in acazul altor localitati importante.

 

sugarLa nivelul celor patru orase au fost infiintate module de formare SAMAS, unde vor urma cursuri de formare 150 de cadre medicale, ce vor putea apoi acorda consiliere tinerelor mame. Programul a fost conceput pentru a valorifica dedicarea si competenta moaselor si asistentelor medicale practicante si vine in sprijinul mamelor si gravidelor prin servicii specializate de pregatire pentru maternitate. In acelasi timp, SAMAS este o oportunitate profesionala flexibila si pentru asistenti, care au posibilitatea suplimentarii veniturilor, prin obtinerea creditelor  EMC. Din acest an, modulele de formare SAMAS contin si cursuri de instruire pe initierea unei practici profesionale pe cont propriu, dar si cursuri de folosire a calculatorului in activitatea curenta. Programul este sustinut de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania si Societatea Romana de Pediatrie.

 

nou nascutOportunitatea acestui program se oglindeste si din datele statistice ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care clasifica Romania ca tara cu risc inalt in ceea ce priveste indicatorii de sanatate,  semnificativ mai mici in comparatie cu media Europei. OMS atrage totodata atentia asupra mortalitatii infantile ridicate, Romania aflandu-se pe primul loc in Europa, inregistrand valori duble fata de media europeana. De asemenea, in Romania, peste 40 la suta dintre bebelusi se nasc prin cezariana, romancele evitand nasterea naturala. La fel de ingrijorator este faptul ca doar 12,6 la suta dintre mame alapteaza, raportat la celelalte tari europene, unde una din doua femei alapteaza. Astfel, Romania are cea mai mica rata a alaptarii din Europa, iar in aceste conditii, un program de consiliere perinatala adresat tinerelor mame nu poate fi decat binevenit.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*