Primul lot de asistenți medicali comunitari instruiți în programul de formare în alăptare şi sprijin pentru mame

12 aprilie 2021 | 0 comentarii |

În cursul acestei luni vor fi organizate sesiuni de formare similare destinate medicilor de familie și rezidenților.

 

Pandemia a prins țara noastră pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă şi pe cel de-al doilea la numărul de mame minore, iar noile condiții generate de contextul epidemic au afectat în mod semnificativ și activitățile care aveau ca obiectiv educația tinerelor mame. Este bine cunoscut faptul că primul an de viaţă are o importanţă deosebită în dezvoltarea ulterioară a copilului şi că un element esenţial al acestui început de drum în viaţă îl reprezintă hrănirea corectă, respectiv alăptarea exclusivă în primele şase luni, iar pornind de la aceste premise, asociaţia SAMAS şi reprezentanţa UNICEF în România au demarat proiectul Sănătos la pieptul mamei. Este vorba un program de informare şi educaţie medicală continuă a cadrelor medicale şi de informare a mamelor la nivel comunitar şi în mai multe maternităţi din ţară, pe teme legate de alăptare sau de menţinerea lactaţiei pe perioada în care există contraindicaţii medicale pentru alăptare, precum şi despre subiecte privind igiena şi îngrijirea bebeluşului în primele luni de viaţă.

Un prim curs de formare în cadrul acestui program s-a derulat în perioada februarie – aprilie 2021, în cadrul căruia 129 de asistenți comunitari au fost instruiți prin participarea la o serie de webinarii de informare.

 

Acestea au îmbinat informaţiile medicale actualizate cu exerciţiile practice şi aplicarea imediată în teren a noilor cunoştinţe, iar asistenţii medicali comunitari au dobândit astfel oportunitatea de a creşte calitatea îngrijirilor şi de a îmbunătăţi comunicarea cu cele peste 2.500 de mame cu copii sugari pe care le au în evidenţă în comunităţile deservite.

Cei interesați se pot înscrie la sesiunile următoare ale cursurilor de formare, care durează şapte săptămâni, cuprinzând trei sesiuni de curs şi o sesiune unu-la-unu cu trainerul dedicat. Absolvenţii programului de formare vor fi dotaţi cu o trusă esenţială în derularea activităţii de educaţie şi asistenţă medicală în comunitate.

Inițiatorii proiectului au anunțat că luna aceasta vor avea loc și webinariile destinate medicilor de familie şi rezidenţilor care se pot încă înscrie în program.

 

Despre acest proiect, Sînziana Ioniţă-Ciurez, director executiv al Asociaţiei SAMAS, a declarat că „vrem să le transmitem mamelor informaţii corecte şi actuale despre alăptare. Împreună cu asistenţi medicali comunitari, medici de familie şi rezidenţi în medicina de familie, precum şi medici, asistente şi moaşe din maternităţi informăm, educăm şi sprijinim mamele şi familiile, astfel încât să ia cele mai bune decizii pentru copiii lor. Un nou-născut este cel mai sănătos la pieptul mamei”.

La rândul său, Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România spune că „prin proiectul Sănătos la pieptul mamei, continuăm eforturile de a asigura nou-născuţilor un start bun în viaţă. Alăptarea este esenţială pentru starea de sănătate a copilului şi pentru dezvoltarea sa emoţională, iar cercetările au arătat că rolul profesioniştilor locali din domeniul medical în informarea şi susţinerea mamelor este decisiv pentru promovarea şi extinderea alăptării”.


Adaugati un comentariu


 

*