Rinichii produși în laborator – posibilă alternativă pentru transplantul de organe

11 decembrie 2020 | 0 comentarii |

O echipă de cercetători a reușit obținerea prin bioprintare a unor rinichi de dimensiunea unei unghii, având o structură similară organelor naturale.

 

O echipă internaţională de cercetători a reuşit să producă un număr considerabil de mini-rinichi cu ajutorul unei tehnologii ce implică un proces similar cu imprimarea 3D, înregistrând astfel un progres către bioimprimarea rinichilor în vederea transplantării. Studiul este coordonat de specialiști de la Murdoch Children’s Research Institute din Australia, care colaborează în acest  sens cu compania de biotehnologie Organovo din Statele Unite.

Melissa Little, unul dintre specialiștii implicați în studiu, a declarat că, deşi rinichii bioimprimaţi aveau dimensiunea unei unghii, toţi au prezentat o structură similară cu cea a unui rinichi real – inclusiv structurile de filtrare numite nefroni – şi au fost folosiţi de cercetători pentru a examina toxicitatea unor substanţe medicamentoase despre care se ştie că provoacă leziuni renale la oameni.

Vătămarea renală indusă de medicamente este un efect secundar major şi dificil de prezis în cadrul studiilor pe animale. Bioprintarea rinichilor umani este o abordare practică pentru testarea toxicităţii înainte de utilizare”, a mai precizat aceasta.

 

Având în vedere capacitatea de a genera un număr mare de ţesuturi renale vii cu o calitate stabilă, direct din celule stem umane, cercetătorii  consideră că această tehnologie aduce mai aproape de realitate tratamentul renal personalizat şi, în cele din urmă, ţesutul renal transplantabil.

Calea către terapia de substituţie renală care utilizează ţesut renal derivat din celule stem necesită creşterea masivă a numărului de structuri nefronice prezente în ţesutul ce trebuie transplantat. Prin utilizarea bioimprimării bazată pe extrudare am îmbunătăţit numărul final de nefroni, ceea ce va hotărî în cele din urmă dacă putem transplanta aceste ţesuturi la oameni”, a mai declarat Melissa Little.

 


Adaugati un comentariu


 

*