Ziua Nationala a Inimii si Zilele Insuficientei Cardiace

Sfarsitul acestei saptamani este marcat de o serie de evenimente dedicate bolilor cardiovasculare, principalele cauze de mortalitate la nivel mondial, desi 80 la suta dintre decese ar putea fi prevenite.

 

inimaIncepand cu anul 1996, data de 4 mai a fost instituita, in Romania, ca Ziua Nationala a Inimii, tara noastra conformandu-se astfel directivelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Evenimentul a fost marcat pentru prima data in anul 1997 si, de atunci, in fiecare an, ziua de 4 mai constituie un prilej de a atrage atentia asupra riscului reprezentat de bolile cardiovasculare si asupra faptului ca 80% dintre decesele datorate acestor afectiuni pot fi evitate printr-un mod de viata echilibrat. Din pacate, in ultimii ani, cu aceasta ocazie se trage de fiecare data si un semnal de alarma in privinta incidentei tot mai crescute a acestor afectiuni, care au devenit principala cauza de mortalitate in Romania si la nivel mondial.

In tara, afectiunile cardiace provoaca, anual, peste 140.000 de decese, reprezentand 60% din rata mortaltatii. Si in Europa, aceste boli reprezinta cauza principala a mortalitatii, cauzand anual moartea a 4,35 de milioane de persoane.

 

tineri buzau miscarePrincipalii factori de risc ce favorizeaza aparitia bolilor cardiace sunt fumatul, valorile ridicate ale tensiunii arteriale si ale colesterolului, obezitatea, diabetul, consumul excesiv de alcool si stresul. Vorbim deci, de factori de risc ce pot fi evitati, specialistii spunand ca 80% dintre decesele provocate de bolile de inima ar putea fi evitate daca populatia s-ar concentra mai mult sa diminueze acesti factori.

Riscul dezvoltarii unei astfel de afectiuni ar scadea major daca populatia ar respecta principalele masuri de preventie recomandate de medici, si anume un stil de viata sanatos, fara excese alimentare si fara fumat, activitate fizica moderata şi un control cardiologic anual. Referitor la acest ultim aspect, medicii specialisti sustin ca multi romani ajung la medic in stadii foarte avansate ale bolii si foarte rar in stadii incipiente, si de aceea rata mortalitatii in tara noastra este mai ridicata decat media la nivelul Uniunii Europene, care este de doar 46%, fata de 60% in Romania.

 

Campania-Parcurile-Inimilor-Fericite-la-Timisoara2Cu acest prilej, Fundatia Romana a Inimii si Societatea Romana de Cardiologie atrag atentia si asupra riscurilor pe care le implica isuficienta cardiaca, organizand, timp de doua zile, la Sibiu, un eveniment tematic. Este vorba de Zilele Insuficientei Cardiace, eveniment care va avea loc in Piata Mare a orasului, in zilele de 5 si 6 mai.

Aici va fi amenajata o zona in care medicii vor masura tensiunea arteriala si vor distribui cetatenilor brosuri educative. Se va realiza, totodata, un studiu cantitativ, dezvoltat de Societatea Europeana de Cardiologie si Asociatia pentru Insuficienta Cardiaca a Societatii Europene de Cardiologie, in scopul cresterii notorietatii insuficientei cardiace in randul populatiei.

Insuficienta cardiaca este o afectiune in care inima este incapabila sa pompeze suficient sange spre organe si tesuturi, astfel ca acestea primesc o cantitate mai mica de oxigen si produse nutritive aduse de sange. Simptomele insuficientei cardiace cel mai frecvent intalnite sunt oboseala sau scaderea capacitatii de a face efort, senzatia de sufocare sau de respiratie grea, pulsul accelerat, tusea si umflarea picioarelor ca urmare a retinerii de lichide in organism, asociate, de obicei, cu cresterea in greutate.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*