S-a triplat numarul romanilor ucisi de fumat !
Cu prilejul Zilei Nationale Fara Tutun, Agentia Nationala Antidrog a atras atentia asupra riscului crescut de a face cancer pulmonar, dar si a degradarii sanatatii si vietii in general, din cauza fumatului.
Responsabil pentru 98, 3 la suta din cazurile de cancer pulmonar, fumatul ucide de la an la an tot mai multi oameni, in intreaga lume, iar Romania nu face exceptie la acest capitol, rata mortalitatii datorate acestui viciu crescand ingrijorator in ultima perioada.
Informatiile au fost facute publice in cursul zilei de joi, de catre Agentia Nationala Antidrog, cu ocazia Zilei Nationale Fara Tutun, marcata in fiercare an, in a treia joi din luna noiembrie, printr-o serie de actiuni menite a atrage atentia asupra impactului negativ pe care il are fumatul asupra sanatatii oamenilor.
Statisticile arata ca anual, in lume mor aproximativ 6 milioane de oameni din cauza tutunului, cinci milioane dintre acestia fiind fumatori si fosti fumatori. In Romania, fumatul face , de asemenea, tot mai multe victime, 15 la suta dintre decese fiind datorate acestui viciu. Si mai ingrijorator este faptul ca in ultimii 25 de ani, mortalitatea datorata cancerului pulmonar, boala provocata in majoritatea cazurilor de fumat, aproape ca s-a triplat, iar trendul este in continuare unul ascendent.
Potrivit specialistilor, factorii de risc care conduc la consumul de tutun sunt debutul timpuriu al consumului de tutun, normele sociale favorabile comportamentelor de consum, disponibilitatea produselor din tutun, atitudini si comportamente familiale permisive fata de consumul de tutun, absenta unor legaturi familiale de tip emotional-suportiv, anturajul, fumatul pasiv care este o cauza a bolilor cardiace si a cancerului pulmonar la adultii expusi. De asemenea, s-a stabilit ca doar simpla expunere a femeilor insarcinate la fumul de tigara determina o greutate scazuta a copilului la nastere.
„Fumatul este cel mai important factor de risc pentru bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC). Riscul de deces pentru fumatorii de peste 25 de tigari pe zi este de 20 de ori mai mare decat al nefumatorilor. Din momentul stabilirii diagnosticului, durata supravietuirii pentru inca 5-10 ani a fost apreciata la 50%. In cazul persoanelor cu forme grave de BPOC, sansele de supravietuire sunt de 1-3 ani”, explica dr. Elena Brancus, medic pneumoftiziolog, sef Program Prevenire, Supraveghere si Controlul Tuberculozei in judetul Buzau, atragand atentia ca intr-o tigara exista nu mai putin de 4000 de substante daunatoare organismului.
Fumatul tigarilor de foi este un factor de risc cunoscut in aparitia BPOC (Boala Pulmonara Obstructiva Cronica). Un studiu realizat printre barbati cu varsta cuprinsa intre 30-85 de ani, fumatori si nefumatori de tigari de foi, in perioada 1971-1985 in SUA, evidentiaza ca, independent de alti factori de risc, fumatul activ de tigara de foi creste semnificativ riscul de imbolnavire prin BPOC (cu 45% mai mare).
„84% din cazurile de cancer, 60% din cazurile de BPOC sau 14% din bolile cardiovasculare ale anului 2012, nu ar fi existat daca cei in cauza nu ar fi fumat. Din punct de vedere medical, toate aceste cifre ar trebui privite altfel decat niste cifre seci: 45.000 de romani ar fi putut sa nu faca infarct miocardic, 60.000 ar fi putut evita accidentul vascular, 800.000 ar fi putut sa nu aiba simptome de BPOC, iar 7.800 de oameni ar fi putut sa ocoleasca grupul celor diagnosticati cu cancer pulmonar, cu conditia «sa nu fi fumat»”, sublinia la randul sau, dr. Magdalena Ciobanu, cu prilejul Zilei Europene a Ex-fumatorilor.
In cazul femeilor fumatoare, se pare ca riscul de a suferi de BPOC este mai mare si ca exista o vulnerabilitate mai mare la instalarea formelor severe de BPOC. In schimb, raspunsul la medicatia bronhodilatatoare este mai bun. Incetarea fumatului in BPOC are un pronuntat impact, scazand rata exacerbarilor severe si riscul complicatiilor cardiovasculare.
Abandonul fumatului este benefic in orice moment al evolutiei bolii, crescand calitatea vietii pacientilor si reducand mortalitatea datorata BPOC.
Europa si Americile se afla in fruntea regiunilor cu cea mai mare mortalitate ca efect al fumatului (16%), arata datele furnizate de OMS.
In Europa, distributia pe sexe este de 25% barbati si de 7% femei, iar in Americi, de 17% barbati si de 15% femei. In Romania, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat: 24% in cazul barbatilor si 6% in cazul femeilor. Mortalitatea prin cancer pulmonar, boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat, aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani.
„In judetul Buzau, bolile aparatului respirator reprezinta una dintre principalele cauze de morbiditate (imbolnavire), anul trecut inregistrandu-se 8.308 cazuri de boli pulmonare cornice obstructive. Cancerul pulmonar este, de asemenea, una dintre principalele forme de cancer aflate in evidentele medicilor oncologi si una dintre principalele cauze de mortalitate, alaturi de afectiunile cardiace”, a aratat cu acelasi prilej, dr. Viorica Mihalascu, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Buzau.
Prin Compartimentul de Educatie, Prevenire si Consiliere, DSP Buzau deruleaza, permanent, programe si proiecte de prevenire a consumului de tutun si alte substabte interzise, mai ales in randul elevilor.