Numărul deceselor cauzate de infarct se menține la cote ridicate în România

11 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Una dintre principalele cauze o constituie ignorarea măsurilor de prevenire, atât de către pacienții care nu au suferit un astfel de episod, cât și de catre cei care au suferit deja un prim infarct și ar trebui să fie mult mai atenți la sănătatea cardiacă.

 

Bolile cardiovasculare constituie, de multă vreme, principala cauză de mortalitate în România, iar un procent însemnat în cadrul acestor afecțiuni care se dovedesc fatale pentru pacienți îl detine infarctul miocardic acut. În 2014, România era țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată de mortalitate provocată de infarctul miocardic, dar nici la momentul actual lucrurile nu stau cu mult mai bine la acest capitol. Acest fapt reiese din datele Observatorului European al Sistemelor și Politicilor Europene de Sănătate, dat recent publicității, din care reiese că numărul deceselor cauzate de infarctul miocardic acut în România este și acum mult mai mare decât media europeană.

În acest context, reprezentanții Fundației pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC) readuc în atenție importanța respectării principalelor masuri preventive pentru evitarea apariției unui infarct miocardic, punând accentul pe respectarea acestor măsuri de către pacienții care au trecut deja printr-un infarct, și care sunt cei mai expuși riscului de a suferi un alt eveniment cardiac, ce le poate fi fatal.

Medicul cardiolog Oana Ință, din cadrul FOBAC, spune că unul din cinci pacienți europeni care au supraviețuit unui infarct vor suferi un alt eveniment cardiac, poate chiar un alt infarct, în următorul an.

 

Principalul motiv este acela că pacienții ajung să ignore sanatatea cardiovasculară după ce trec cu bine de primul infarct, și revin ulterior la stilul de viață anterior, convinși că deja nu se mai află în pericol. „Nu putem sublinia îndeajuns faptul că infarctul și bolile cardiovasculare, în general, pot fi prevenite prin acțiuni simple, ușor de înțeles și de aplicat, cum ar fi o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și renunțarea la fumat. Dacă pacientul a ignorat toate aceste sfaturi și a ajuns la spital cu un diagnostic de infarct de miocard, el trebuie să înțeleagă că ține de el, în primul rând, să îl prevină pe cel de al doilea” spune medicul cardiolog.

Astfel, prevenția secundară, pentru evitarea unui nou episod cardiovascular, este la fel de importantă ca și prevenția primară, atât pacienții care au suferit un infarct, cât și cei care nu iși doresc să ajungă într-o astfel de situație, fiind sfătuiți să își mențină sun stil de viață sănătos în care alimentția echilibrată și mișcarea dețin un rol esențial. În plus, cei care deja au suferit un infarct, trebuie să meargă la controale regulate, să-și ia tratamentul și să respecte indicațiile medicului, chiar dacă simt că starea lor de sănătate s-a ameliorat și sunt în afara pericolului de a suferi un nou eveniment cardiac.

 

Dr. Rodica Tanasescu

Și dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei,  vorbește despre tendința pacienților români care au suferit un infarct, de a ignora aceste recomandări.

„Pacienții subestimează riscurile și complicațiile infarctului miocardic. Majoritatea supraviețuitorilor unui infarct au o aderență la tratament de doar 2-3 luni, după care încep să se simtă bine și uită că inima lor are nevoie de mai multă atenție. Trebuie să se prezinte la controale regulate la medicul cardiolog și la medicul de familie, trebuie să respecte recomandările de tratament făcute de medic, să țină sub control factorii de risc cardiovascular și să conștientizeze că riscul de a dezvolta un al doilea episod cardiovascular este foarte mare, iar acest al doilea episod poate fi fatal”, spune aceasta.

În România, bolile cardiovasculare cauzează de trei ori mai multe decese decât cancerul, iar la fiecare 10 minute, un român sufera un infarct. Statisticile mai indică faptul ca în 10 la sută din aceste cazuri, evenimentul cardiac este fatal. De altfel, România se află la acest moment pe locul trei în lume în ceea ce privește numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare.

 


Adaugati un comentariu


 

*