Pregătirile pentru vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani, pe ultima sută de metri
Până la sfârșitul acestei săptămâni, autoritatea europeană de reglementare în domeniul medicamentului va da undă verde în acest sens.
Membrii Comisiei pentru medicamente de uz uman din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului urmează să facă, joi, recomandarea de autorizare pentru administrarea vaccinului anti-Covid produs de Pfizer/BioNTech, în cazul categoriei de vârsta 5-11 ani. În baza acestei recomandări, vineri sau cel mai târziu, până la sfârșitul acestei săptămâni, agenția de reglementare ar putea să își dea acordul oficial în acest sens, fiind vorba de o simplă formalitate.
Urmează ca spre jumătatea lunii viitoare, un aviz similar să vină și pentru vaccinul de la Moderna, care se află în prezent în procedura de evaluare, recomandarea în acest caz fiind administrarea unui dozaj de 10 micrograme în rândul copiilor între 5 și 11 ani.
Având în vedere toate acestea, autoritățile din România se pregătesc pentru a începe campania de vaccinare și în rândul acestei categorii de vârstă. Până la acest moment au fost identificate 45 de cabinete în unităţile sanitare şi alte 135 de cabinete în centrele comunitare de vaccinare în care se administrează serul de la Pfizer, unde se va putea face și vaccinarea copiilor, începând cu vârsta de 5 ani.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță spune că situația este dinamică, iar numărul acestor centre va mai crește până la momentul începerii vaccinării copiilor din această categorie. „În platforma naţională de programare, la fiecare centru de vaccinare se va menţiona dacă se pot administra şi vaccinuri pentru grupa de vârstă 5-11 ani. Probabil că vom asocia, pentru fiecare centru, pe hartă, un icon care să identifice această posibilitate, de administrare la copii şi, de asemenea, centrul în sine va fi redenumit astfel încât pentru populaţie să fie uşor de identificat şi de efectuat programarea”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.
Referindu-se la riscul de miocardită reprezentat de vaccin, pe care antivacciniștii îl invocă des ca argument, dr. Valeriu Gheorghiță spune că miocardita după Covid-19 este mult mai frecventă decât cea după vaccinarea împotriva bolii. „Miocardita după boală este mult mai frecventă decât miocardita care a fost raportată după vaccinarea împotriva Covid-19. Şi evoluţia a fost uşor mai prelungită în contextul bolii. În mod deosebit, apare la copil atunci când dezvoltă acel sindrom multisistemic, care poate să ducă la afectare cardiacă în cel puţin jumătate din cazuri, iar frecvenţa acestui sindrom la copil este între unu şi şase cazuri raportate la 10.000 de infecţii, indiferent că vorbim de infecţii asimptomatice sau vorbim de infecţii care au fost cunoscute anterior. Se instalează undeva între săptămâna doi şi săptămâna şase de la trecerea prin boală. Miocardita este o inflamaţie a muşchiului cardiac, care nu este specifică vaccinării împotriva Covid-19, ea este găsită ca potenţială reacţie adversă şi la alte tipuri de vaccinuri şi care este în mod obişnuit cauzată de mai mulţi agenţi infecţioşi – virali, bacterieni, parazitari, fungi. Sunt multiple cauze care pot determina această inflamaţie a muşchiului cardiac, sunt cauze infecţioase sau neinfecţioase”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță.