Primele 10.000 de doze de vaccin anti-covid, așteptate în România în perioada Crăciunului

16 decembrie 2020 | 0 comentarii |

O decizie în privința aprobării acestuia va fi luată luni, de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), după care vaccinul va fi distribuit în toate țările UE.

 

Campania de vaccinare anti-covid în România dar și în restul țărilor Uniunii Europene ar putea începe mai devreme decât se preconiza, data vehiculată fiind chiar a doua zi după Crăciun.

Ca urmare a apelurilor venite din partea mai multor guverne dar și a unor reprezentanți ai comisiei europene, EMA a anunțat că pe 21 decembrie va lua  o decizie în privința avizării noului vaccin produse de consorțiul Pfizer-BioNTech. Evident că decizia nu are cum să fie altfel decât una favorabilă, astfel că, de săptămâna viitoare vaccinul anti-covid va fi o aprobat și în Uniunea Europeană și se va putea trece la campania de imunizare în țările membre.

Prin urmare, primele vaccinuri vor putea fi administrate încă din acest an, reprezentanții Comisiei Europene anunțând că primele tranșe vor fi distribuite în toate țările uniunii, în aceeași zi. distribuția se va face imediat după aprobare, iar perioada preconizată pentru administrarea primelor doze este imediat după Crăciun.

 

Valeriu Gheorghita

În urma acestui anunț, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid la nivel național, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunțat că este foarte posibil ca activitatea de imunizare a personalului medical din linia întâi să înceapă și în România între Crăciun și Revelion.

Inițial, România va primi o tranșă de 10.000 de doze, care vor fi folosite pentru vaccinarea a 5.000 de angajați din unitățile sanitare, fiind vorba de administrarea a doua doze la un anumit interval de timp, pentru o imunizare completă. Dr. Valeriu Gheorghiță a precizat că această primă tranșă este mai mult una simbolică, fiind distribuită simultan în toate cele 27 de țări membre UE.

În luna ianuarie ar urma să fie livrată o nouă tranșă de 600.000 de doze, iar cantitatea ar urma să crească de la o lună la alta. Pentru România, Comisia Europeană a alocat un număr de 10 milioane de doze.

 

Între timp, Ministerul Apărări Naționale a anunțat că pune la dispoziția direcțiilor de sănătate publică aproximativ 600 de militari. pentru a sprijini eforturile de combatere a pandemiei. Aceștia vor îndeplini sarcini de operatori call-center, pentru realizarea de anchete epidemiologice, precum şi de operatori calculator, pentru completarea bazelor de date care se întocmesc în cadrul acestor anchete.

Primii 230 dintre militarii detașați acţionează, începând de ieri în judeţele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea.

Ceilalți sunt pregătiți să vină în sprijinul autorităților de sănătate publică din București și din celelalte județe, în funcție de solicitări. Direcțiile de sănătate publică ce vor solicita sprijin vor încheia protocoale de colaborare cu Ministerul Apărări Naționale.

 


Adaugati un comentariu


 

*