Atacurile de panică și anxietatea, cele mai frecvente tulburări în rândul asistenților din zona Covid-19

16 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Pe listă se mai adăugă și grijile pentru siguranța proprie și a celor apropiați, probleme acuzate de majoritatea celor care apelează la serviciul Psiho Asist.

 

Asistenții medicali implicați în tratamentul pacienților cu Covid-19 au la dispoziție un serviciu de suport și consiliere psihologică telefonică și on line, înființat din inițiativa filialei din București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR). Este vorba despre serviciul Psiho Asist, coordonat de psihologul Diana Amza, care a vorbit despre problemele pentru care asistenții medicali apelează cel mai des la consiliere și sprijin psihologic.

Cele mai frecvente probleme de ordin psihic cu care se confruntă asistenți medicali din zona Covid-19 sunt atacurile de panică și anxietatea, acuzate de 60% din cei care au apelat până acum la serviciul Psiho Asist. „De obicei avem intervenții în atac de panică, în tehnici de liniștire. Uneori revenim cu telefoane și ne asigurăm că persoana este stabilizată, să poată trece peste emoțiile acelea foarte intense. Un atac de panică este destul de copleșitor. Atunci ai tot felul de stări: ți se pare că o să mori, ai palpitații, respirație rapidă, gândul că pierzi controlul, că nu mai faci față. Au și ei, nu toți, dar sunt persoane care au astfel de trăiri și atunci sună la noi. Cei mai mulți sună în momentul în care ajung la ultima resursă, la ultima picătură pe care o mai pot tolera”, a explicat coordonatorul serviciului. Sunt și cazuri de persoane care apelează din timp la sprijinul specialiștilor, pentru a învăța cum să se tempereze și cum să privească lucrurile, astfel încât să nu ajungă la atac de panică.

 

Psih. Diana Amza

Alte probleme constatate de psihologi sunt neliniștea, preocuparea pentru siguranța personală și a celor dragi, dar și aspecte care țin de comunicarea în mediul profesional sau personal. Un lucru apreciat de coordonatorul serviciului este faptul că multe persoane apelează la consiliere și sprijin atunci când realizează că ceva este în neregulă și anticipează că situația lor se poate agrava.

Sunt persoane echilibrate, care sună preventiv, pentru că se confruntă cu anumite dificultăți și vor să știe dinainte cum ar putea să facă față mai bine. Este de apreciat că oamenii anticipează.  Sună atunci când nu se simt bine, când apar tulburări de somn, sau constată că au devenit mai iritabili și au dificultăți de comunicare cu ceilalți. Conștientizează că dacă toate acestea se adună, lucrurile se pot agrava și e foarte bine că apelează la noi înainte ca asta să se întâmple”, a mai precizat psihologul Diana Amza.

 

Un alt aspect pozitiv semnalat se referă la faptul că, mobilizarea în rândul asistenților este cu atât mai puternică, cu cât nivelul de epuizare fizică și psihică este mai ridicat.

Paradoxal, cu cât sunt mai obosiți și mai epuizați, cu atât se mobilizează mai mult pentru a gestiona această situație. Este un fenomen caracteristic luptătorilor. În fața stresului, putem să avem diferite reacții, de exemplu luptă, fugă sau blocare. Asistenții noștri medicali sunt niște luptători. În strategiile pe care le-am investigat am descoperit că la nivelul asistenților medicali, deși există această epuizare, predomină strategiile active, mobilizare și foarte puțin dezangajarea comportamentală. Deși le este greu, ei nu renunță. Dezangajarea însemnând renunț, nu mă mai implic, nu mă mai gândesc, nu îmi pasă, îmi dau demisia, plec. La acest nivel, ei se expun în continuare muncii, și-o asumă, foarte puțin sunt cei care au acest stil de a face față, de dezangajare”, a mai explicat coordonatorul serviciului Psiho Asist. Aceasta a adăugat că, în ciuda problemelor cu care se confruntă, asistenți n use gândesc la demisie sau le renunțarea asumării unor responsabilități.

Serviciul a fost lansat încă din data de 5 mai și poate fi apelat de luni până vineri,după un program ce poate fi consultat pe site-ul OAMGMAMR București.


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*