Examenul de grad principal pentru asistenți medicali a fost suspendat

21 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Decizia aparține Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), în calitate de organizator, care a stabilit că examenul nu poate avea loc în condiții de maximă siguranță în această perioadă.

 

Sesiunea din acest an a examenului de grad principal organizat de  OAMGMAMR nu va mai avea loc, cel mai probabil, în acest an. Organizația profesională reprezentativă a asistenților medicali și moașelor a anunțat că suspendă demersurile pentru organizarea și derularea acestuia. Decizia este valabilă pe o perioadă nedeterminată, o dată ulterioară la care examenul ar putea avea loc urmând a fi anunțată în momentul în care situația epidemiologică o va permite.

Date fiind previziunile pentru lunile următoare, este însă greu de crezut că examenul va mai avea loc în acest an, întrucât se așteaptă o creștere a numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus, influențată de o serie de factori precum sfârșitul sezonului concediilor, începerea anului școlar și organizarea alegerilor locale, respectiv generale, ce urmează să aibă loc înainte de finalul acestui an.

Decizia OAMGMAMR de a suspenda temporar examenul pentru obținerea gradului principal a fost influențată de șase factori, toți având legătură cu contextul epidemic actual.

 

În primul rând, reprezentanții ordinului invocă creșterea la nivel național a numărului de îmbolnăviri de Covid-19, ceea e înseamnă un risc mai mare de infectare și condiții speciale necesare pentru organizarea examenului. Aceste condiții sunt dificil sau chiar imposibil de îndeplinit în unele filiale, unde nu se pot găsi spații corespunzătoare și suficiente pentru organizarea și desfășurarea propriu-zisă a examenului, cu  asigurarea distanței minime obligatorii în sală.

Astfel, față de anii precedenți, este nevoie de spații suplimentare, dar și de crearea de circuite funcționale speciale pentru accesul și ieșirea din sălile de examen a candidaților, a membrilor comisiilor de examen și a supraveghetorilor, gestionarea fluxului de candidați pentru evitarea aglomerării, verificarea temperaturii acestora. Aceste condiții impun totodată și creșterea numărului de personal implicat în organizarea examenului.

 

Este vorba de personal tehnic, personal de supraveghere a candidaților, responsabili de săli și alte categorii pentru care organizația profesională nu dispune de resursă umană suficientă pentru a acoperi întregul necesar, în condițiile impuse de pandemie.

La aceste probleme se adaugă și necesitatea respectării unor măsuri stricte de igienă, care presupun dezinfecția sălilor înainte și după examen, asta însemnând achiziții de materiale dezinfectante și cheltuieli care nu fuseseră prevăzute la începutul anului.

Nu în ultimul rând, conducerea OAMGMAMR a luat în considerare creșterea riscului de infectare în etapa de depunere și verificare a dosarelor pentru cei care depun dosarele fizic la sediul filialelor, dar și riscul de transmitere a virusului SARS-CoV-2 între candidați și membrii comisiilor de supraveghere și corectură a lucrărilor, în zilele de desfășurare a examenului.

În aceste condiții, tot ce le rămâne de făcut candidaților care ar fi trebuit să susțină anul acesta examenul de grad principal este să aibă răbdare și să aștepte anunțarea unei date ulterioare la care examenul va fi reprogramat.

 

Nelu Tataru

În schimb, examenul de intrare în Rezidențiat va avea loc la data stabilită, adică pe 15 noiembrie, după cum a reiterat ieri, ministrul Nelu Tătaru, care a dat asigurări că centrele universitare dispun de toate resursele pentru a organiza acest examen în condițiile impuse de pandemie.

Ministrul Sănătății a precizat, de asemenea, că anul acesta vor fi scoase la concurs mai multe locuri pentru specializările care au fost solicitate mai mult în timpul pandemiei de Covid-19.

Nu vor fi schimbări în ceea ce priveşte susţinerea examenului de rezidenţiat de anul acesta. Rezidenţiatul a fost anunţat în urmă cu şase luni, sunt aceleaşi perspective. Vom avea un număr mai mare de locuri pentru specializări deficitare pe care le-am putut vedea şi gestiona în această pandemie. Numărul locurilor disponibile este de 6.100, cu 1.390 mai multe faţă de cele de anul trecut”, a menționat ministrul Tătaru.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*