Peste 300.000 de români sunt afectați de maladia Alzheimer
Data de 21 septembrie este dedicată marcării la nivel mondial a Zilei Mondiale Alzheimer, boala care are o incidență tot mai ridicată, de la an la an.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN) a lansat astăzi campania „Hai să vorbim despre demență!”, prin care se dorește creșterea gradului de conștientizare cu privire la persoanele vârstnice, care constituie totodată și grupul care este cel mai susceptibil să se confrunte cu simptomele severe ale Covid-19, precum și cu izolarea socială. Campania nu a fost lansată întâmplător azi, data de 21 septembrie fiind declarată Ziua Mondială Alzheimer – maladie neurodegenerativă care apare la persoanele de vârsta a treia și care poate fi favorizată de frica și nesiguranța pe care o resimt aceste persoane în condițiile pandemiei.
„Anul acesta trăim circumstanțe fără precedent datorate Covid-19, iar dacă nu le spunem oamenilor că demența este o boală și că există lucruri pe care le putem face pentru a reduce riscul de a o avea, atunci nu vom reuși niciodată să schimbăm percepția și stigma asupra ei. Mijloacele de comunicare on-line ne-au deschis calea de a sta de vorbă cu persoane interesate de acest subiect la nivel național, iar în timpul pandemiei, este important ca oamenii să continue să vorbească despre demență”, a declarat cu ocazia lansări campaniei, Cristina Vlădău, vicepreședinte APAN.
Aceasta a mai precizat faptul că maladia Alzheimer afectează tot mai multe persoane, în România, numărul lor fiind estimat la 300.000 de pacienți. Medicul de familie Daciana Toma a explicat că boala nu afectează doar pacientul, ci și pe toți cei din jurul săi, care duc povara bolii, fie ca vorbim de membri ai familiei, prieteni, vecini, membri ai comunității, sau persoane care au în îngrijire acești pacienți. „Dincolo de semnificația medicală, științifică, pentru mulți este o mare rușine, o mare pedeapsă care a căzut pe capul persoanei și a familiei. Dar nu este așa boala Alzheimer este o afecțiune cronică evolutivă, la fel ca hipertensiunea sau diabetul, dar în care persoana are nevoie de un alt fel de îngrijire, un alt fel de atenție. Și poate chiar mai multă iubire decât în alte situații. Pentru că, în cazul persoanelor cu Alzheimer chiar trebuie să facem dovada iubirii pe care le-o purtăm, să depășim etapa pur declarativă. Ca la orice altă boală, este important să fie recunoscută la timp, și pentru asta, cei apropiați și medicul de familie au rolul de bază. Recunoscută de timpuriu evoluția bolii poate fi încetinită, iar asta este fantastic. Este păcat să te gândești că cineva drag ție s-ar putea să aibă boala, dar să îți fie rușine să recunoști și să încerci să ascunzi sub preș”, a declarat aceasta.
Revenind la campania demarată azi, inițiatorii susțin că pandemia a evidențiat lipsa de pregătire a sistemelor de sănătate la nivel global pentru a oferi servicii de rutină și sprijin pentru persoanele care trăiesc cu afecțiuni cronice, și în mod deosebit demența. Astfel, în timpul perioadei de restricții, este esențial ca persoanele în vârstă, în special cele care trăiesc cu demență, să nu fie excluse social, la fel cum este necesar ca oamenii să vorbească în continuare despre demență, căutând informații, sfaturi și sprijin.
„Nu așteptați încetarea restricțiilor pentru a vorbi cu medicul despre simptome de demență, pentru că există multe servicii on-line disponibile. Folosiți linii de asistență, rețele sociale și evenimente on-line pentru a fi la curent cu sfaturi și informații despre asistență. A sta de vorbă despre demență duce la o mai bună identificare a nevoilor, prioritizare și planificare, dar și la acțiuni concrete de a solicita acces la servicii și suport pentru a îmbunătăți viața persoanelor care trăiesc cu demență și a îngrijitorilor și familiilor acestora. În același timp, lipsa cunoștințelor despre demență duce la presupuneri inexacte cu privire la efectele sale asupra persoanei și familiei acesteia și stereotipuri negative despre modul în care se va comporta o persoană cu demență”, a mai precizat vicepreședintele APAN.