Aproape o treime din vârstnicii de la oraș își petrec Sărbătorile în singurătate

21 decembrie 2021 | 0 comentarii |

O arată rezultatele unui sondaj comandat de asociaţia Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor.

 

În cursul lunii decembrie odată cu apropierea Sărbătorilor de Iarnă, asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor a lansat campania „Pandemia Singurătăţii”, având ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare cu privire la problemele cu care se confruntă vârstnicii singuri, dar şi de strângerea de fonduri pentru aceştia. La baza acestei campanii a stat o realitate cunoscută de mai mult timp și confirmată  odată în plus de rezultatele unui sondaj pe care asociația l-a comandat. Este vorba de singurătatea și izolarea în care trăiesc tot mai mulți vârstnici, care fie au rămas fără nicio rudă apropiată, fie au copiii departe, iar aceștia se mai interesează foarte rar de soarta lor.

Cercetarea a relevat faptul că 32% din vârstnicii care trăiesc în mediul urban se simt izolați şi trăiesc în izolare continuă, fără să aibă cu cine să socializeze sau pe cine să se bazeze în situaţii de necesitate. În același timp, un sfert dintre persoanele peste 65 de ani din mediul urban, adică aproximativ 450.000 de vârstnici se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, iar 36% dintre respondenţi resimt un grad mediu de singurătate.

 

Din cauza sănătății precare și a pierderii partenerului de viață, 28% dintre vârstnici ajung să socializeze cu maxim 4 persoane într-o lună întreagă, reducându-și astfel semnificativ gradul de interacțiune socială. Studiul mai arată că singurătatea apăsătoare le afectează vârstnicilor inclusiv starea de sănătate. Astfel, unul din 4 vârstnici din mediul urban declară că are o stare proastă de sănătate fizică şi mintală, iar dintre persoanele cu un grad ridicat de singurătate, 39% au probleme fizice, ceea ce reprezintă de două ori mai mult decât media.

Tot starea de sănătate precară îi determină pe bătrâni să petreacă mai mult timp în interiorul casei astfel că 64% dintre aceştia petrec mare parte din timp realizând activităţi casnice, cum ar fi gătit sau curăţenie, ocupaţii folosite ca mecanisme în lupta cu singurătatea.

 

 

În ceea ce privește rutina zilnică, 43% dintre respondenți au declarat că ies la plimbare exclusiv în jurul casei sau în parc, 33% se uită la televizor, în timp ce doar 27% au activităţi în afara casei, grădinăresc sau au alte hobbyuri. Totodată, cei care se confruntă cu un grad ridicat de singurătate ies şi mai puţin din casă în această situație fiind  18% dintre respondenți.

Cercetarea a inclus o parte calitativă, constând în interviuri în profunzime cu persoane din segmentul reprezentativ de vârstă, şi una cantitativă reprezentată de un sondaj pe bază de interviuri telefonice în rândul vârstnicilor.

Rezultatele au determinat demararea campaniei de care am amintit, având scopul de a determina publicul larg să înţeleagă starea de singurătate a bătrânilor şi să se implice în a le oferi bătrâneţi demne şi liniştite.

Organizația activează din 2015 și vine în sprijinul a circa 250 de vârstnici care locuiesc singuri și a altor peste 600 de bătrâni din centrele de asistență socială.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*