UNICEF dotează spitalele din România cu 7,5 tone de materiale de protecție
Donațiile vor ajunge în spitale în cursul acestei săptămâni, valoarea totală fiind de 273.000 de dolari.
În cursul acestei săptămâni, patru spitale din Capitală și alte unități sanitare din șase localități vor primi cadou de Crăciun materiale de protecția împotriva Covid-19, oferite ca donație de UNICEF România. În total, este vorba de o cantitate de 7,5 tone de materiale, în valoare de 273.000 de dolari, a căror distribuire a început ieri și va continua pe tot parcursul săptămânii.
Primele donații au ajuns ieri la Spitalul Universitar de Urgență din București (SUUB) și la Institutul Matei Balș, iar pe lista unităților medicale din Capitală se mai află maternitatea Bucur și Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului. Astfel spitalul universitar a primit 22.000 de mănuşi, 3.000 de combinezoane, 432 de viziere, 576 de halate chirurgicale, 1000 de halate de unică folosinţă şi 240 de perechi de ochelari de protecţie, pentru personalul medical al instituţiei. Tot ieri, Institutului Matei Balş i-au fost livrate 2.950 de combinezoane, 756 de halate chirurgicale, 2.000 de halate de unică folosinţă, 22.000 de mănuşi, 240 de perechi de ochelari şi 30.000 de măşti chirurgicale. Donațiile vor ajunge zilele acestea și la celelalte două unități medicale din București dar și la primăriile din Braşov, Bacău, Moineşti, Coloneşti, Corbasca şi Buhuşi, care le vor distribui unităților sanitare din acele localități.
În total, UNICEF România va livra 11.865 de combinezoane, 131.650 de măşti chirurgicale şi 10.000 de măşti FPP2, 1.000 de viziere, 12.732 de halate de unică folosinţă, 119.600 de mănuşi de protecţie, 1.000 de perechi de ochelari.
Cu ocazia primirii donației de către SUUB, directorul medical al spitalului, dr. Corina Silvia Pop, a declarat că „într-un spital de urgenţă, materialele de protecţie sunt mereu binevenite, astfel că mulţumim UNICEF pentru sprijinul acordat acum, în apropierea Sărbătorilor de Iarnă. Purtarea echipamentelor de protecţie înseamnă atât protejarea personalului medical, cât şi a pacienţilor noştri. La noi vin zilnic sute de pacienţi, atât la Unitatea de Primiri Urgenţe, cât şi în Ambulatoriul Integrat şi tuturor le oferim îngrijirile necesare în condiţii de siguranţă”.
La rândul său, directorul medical al Institutului Matei Balș, dr. Cătălin Apostolescu a precizat că „vreau să mulţumesc UNICEF pentru tot ajutorul pe care ni l-a dat în această perioadă. Tot personalul din Institutul Matei Balş are nevoie de aceste echipamente de protecţie pentru a putea îngriji, în condiţii de siguranţă, pacienţii. Acest dar de Crăciun a venit într-un moment foarte potrivit, în aşa fel încât să putem trece această perioadă de sărbători în condiţii bune şi pentru noi, şi pentru pacienţii noştri”.
UNICEF România a primit toate materialele donate din partea Diviziei de procurare a organizației umanitare, cu sediul în Copenhaga. „Prin această acţiune concretă, UNICEF furnizează materiale de protecţie esenţiale profesioniştilor dedicaţi care se află în prima linie a luptei împotriva pandemiei. Sistemul medical din România a fost, în ultimele luni, solicitat la maxim şi suntem bucuroşi că putem contribui, prin aceste materiale, la protecţia celor care muncesc neobosit pentru a proteja sănătatea persoanelor celor mai vulnerabile. Să nu uităm însă că vaccinurile oferă cea mai eficientă protecţie, pentru noi şi pentru cei dragi, împotriva Covid-19”, a declarat Gabriel Vockel, reprezentant adjunct al UNICEF în Romania.
Acesta a adăugat că, în cursul anului trecut, UNICEF a achiziţionat la nivel global bunuri şi servicii în valoare de 4,468 de miliarde de dolari pentru copii. De la începutul pandemiei, organizația internațională a livrat provizii medicale pentru a susţine ţările în lupta împotriva Covid-19, cu scopul de a-i proteja pe copiii cei mai vulnerabili. La data de 17 decembrie 2021, UNICEF livrase 655,452 de milioane de vaccinuri anti-Covid în 109 ţări, 726,6 milioane de seringi în 99 de ţări, 389,9 milioane de măşti chirurgicale, 291,7 milioane de mănuşi, 23,4 milioane de măşti N95, 10,3 milioane de halate de unică folosinţă şi 40.084 de concentratoare de oxigen.