Primele cazuri de Covid-19 în școlile buzoiene

21 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Infecția cu noul coronavirus a fost confirmată în cazul a doi elevi și trei cadre didactice, iar situația urmează a fi discutată azi în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

 

La o săptămână de la începerea noului an școlar au apărut deja și primele cazuri de Covid-19 în rândul elevilor și cadrelor didactice din școlile buzoiene, până la acest moment fiind vorba de cinci cazuri confirmate. Trei dintre aceștia au fost internați în spital, iar doi sunt carantinați la domiciliu.

Doi elevi de la Liceul de Arte și Liceul Marghiloman au fost confirmați cu SARS-CoV2 zilele trecute, în cazul lor stabilindu-se cu ocazia anchetelor epidemiologice că își petrecuseră ultimele zile din vacanța de vară pe Litoral, unde este posibil să fi contractat infecția cu noul coronavirus. Acestora li se adaugă trei cadre didactice, respectiv o educatoare de la grădinița „Bobocei din Micro 3”, o profesoară de la școala din localitatea Izvorul Dulce și o altă profesoară de la Liceul Tehnic. În cazul acesteia din urmă, situația este mai puțin problematică, întrucât profesoara nu a venit la școală în prima săptămână, din cauza altor probleme medicale, și astfel nu a avut nici un fel de contact cu elevii.

Alți 44 de elevi, 10 cadre didactice și câte o persoană din rândul personalului auxiliar și nedidactic se află în izolare la domiciliu, după ce au intrat în contact cu cele cinci cazuri confirmate cu SARS-CoV2.

În această situație, Inspectoratul Școlar Județean are în vedere varianta trecerii școlii din Izvorul Dulce în scenariu roșu timp de 14 zile, însă o decizie în acest sens urmează a fi discutată azi în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

 

În ceea ce privește celelalte unități de învățământ unde au fost depistate cazuri de Covid-19, la grădinița din Micro 3 a fost izolată doar grupa cu care a lucrat educatoarea infectată, iar în cazul celor două licee în care învață elevii bolnavi, au fost efectuate lucrări de dezinfecție, iar colegii considerați contacți direcți vor învăța on-line timp de două săptămâni.

Cu toate acestea, în prima săptămână de școală, 6 din cele 9 localități care au început anul școlar în scenariul galben au trecut în scenariul verde, în timp ce școlile din Pârscov au trecut de la scenariul verde la cel galben. Așadar, în județ sunt, la acest moment, patru localități în scenariu galben – Berca, Gălbinași, Săpoca și Pârscov – iar în urma ședinței de azi a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, există toate șansele ca școala de la Izvorul Dulce să treacă în scenariul roșu, cel puțin pentru următoarele două săptămâni.

Conform datelor Direcției de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore, în județul Buzău au fost confirmate 9 noi cazuri de persoane infectate cu SARS CoV-2 (1 pacient a fost testat și diagnosticat într-un laborator privat de analize și 1 pacient  fost diagnosticat într-o unitate sanitară din alt județ) și un deces (pacient de 86 de ani, cu comorbidități), astfel că numărul total de buzoieni infectați de la debutul pandemiei a ajuns la 2.650 de persoane, din care 2.278 s-au vindecat, iar 96 au decedat. 

La această dată, în județul Buzău mai sunt active trei focare de Covid19, două la Râmnicu Sărat, în Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională și în Căminul pentru persoane vârstnice „Alecu Bagdat”, iar cel de-al treilea, în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență.

 


Adaugati un comentariu


 

*