Este Ziua Internationala a asistentilor medicali. La multi ani!

12 mai 2017 | 3 comentarii |

„International Nurses Day” se celebreaza, in intreaga lume, la 12 mai, si marcheaza ziua de nastere a asistentei care a pus bazele moderne ale asistentei medicale, Florence Nightingale.

 

Florence Nightingale

Florence Nightingale

„Ziua Internationala a Asistentilor Medicali” – International Nurses Day- este sarbatorita, incepand din 1974, in fiecare an, in ziua de 12 mai, la initiativa Consiliului International al Asistentilor Medicali. Aceasta zi, care marcheaza si ziua de nastere a asistentei medicale Florence Nightingale (12 mai 1820), cea care a deschis prima scoala pentru asistentele medicale din lume, pe langa Spitalul „Saint Thomas” din Londra (1860), realizand primul pas in pregatirea profesionala si institutionala a asistentelor medicale, care pana atunci au fost considerate persoane nepregatite, care indeplineau munci injositoare. In 1907, Florence Nightingale a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensata cu Medalia de Merit.

Celebrarea Zilei Asistentului Medical are loc, anul acesta, cu tema „Asistentii medicali — vocile care conduc spre atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila”, prin care este subliniata importanta serviciilor oferite de asistentii medicali atat la nivel local, cat si global. Obiectivele de Dezvoltare Durabila, adoptate de Organizatia Natiunilor Unite in 2015, contin 17 obiective care acopera o gama larga de probleme de dezvoltare durabila pentru lume, cum ar fi eliminarea saraciei, foametei, imbunatatirea sanatatii si a educatiei, combaterea schimbarilor climatice si multe altele. Cele 191 de state membre ale ONU au convenit sa atinga aceste noi obiective pana in 2030.

Asistentii medicali joaca un rol-cheie in toate institutiile medicale, fiind responsabili pentru bunastarea, siguranta si recuperarea pacientilor.

 

asistenti-oammrAsa cum o face in fiecare an, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Buzau celebreaza Ziua Internationala a Asistentului Medical, in semn de respect fata de membrii sai, dar si fata de cei peste 150.000 de asistenti si moase din Romania care isi desfasoara activitatea in tara sau in strainatate. „Este nevoie sa constientizam, cu totii, ca asistentii medicali isi insusesc o cantitate mare de cunostinte si dispun de abilitati diverse, pentru care sunt necesari multi ani de perfectionare si dezvoltare. In afara de scoala, la absolvirea careia isi pot exercita profesia, in ultimii ani, tot mai multi asistenti medicali din Romania isi continua pregatirea profesionala in Universitatile de Medicina si Farmacie, pregatindu-se sa lucreze in medii dificile, in care stresul extrem reprezinta doar o parte a conditiilor locurilor de munca. Asistentii medicali sunt instruiti sa contribuie la aducerea unei noi vieti in lume, la ingrijirea neobosita a celor bolnavi si raniti, la echilibrarea psihologica a pacientilor. Biroul Executiv al OAMGMAMR Buzau le ureaza, de ziua lor, tuturor asistentilor medicali din Buzau, din Romania si din intreaga lume, sanatate, putere de munca si realizari profesionale pe masura eforturilor depuse in ingrijirea celor aflati in suferinta”, a precizat, pentru SanatateaBuzoiana.ro, Elena Comanescu, presedinta OAMGMAMR Buzau.

 

asistenti medicali examenEvolutia profesiei de asistent medical a cunoscut un salt urias in ultimele decenii, in toata lumea, dar si in Romania. Cercetarea in domeniul ingrijirilor, tehnologia informatiilor si comunicatiilor, servicii bazate pe aparatura si echipamente medicale extrem de performante sunt cateva dintre provocarile profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltarii profesiilor acestora. In Romania, exista Facultati de Asistenta Medicala in cadrul Universitatilor de Medicina, iar activitatea profesionala si stiintifica a asistentilor medicali este supervizata de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR), organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.

Asistentii sunt de multe ori singurii profesionistii din domeniul sanatatii accesibili pentru multi oameni, in timpul vietii lor. De multe ori, acestia sunt chiar singurii care asigura asistenta medicala pentru populatia aflata in zone dezavantajate. Asistentii medicali pot contribui semnificativ la imbunatatirea starii de sanatate a oamenilor din intreaga lume, prin atentia acordata ingrijirii persoanei suferinde si prevenirii imbolnavirii cronice a acesteia.

 

tort asistenti medicali - la multi aniAsociatiile profesionale au un rol important in informarea, consilierea, incurajarea si sprijinirea in desfasurarea activitatii asistentilor medicali. In perioada 5-12 mai, OAMGMAMR a desfasurat, pentru a celebra Ziua Mondiala a Asistentilor Medicali o serie de evenimente si activitati, atat la nivel national, cat si la nivelul filialelor, in cadrul Saptamanii asistentilor medicali generalisti, a moaselor si a asistentilor medicali.

„Pentru abilitatea, priceperea si competenta lor, a asistentilor medicali, care actioneaza ca o adevarata coloana vertebrala a sistemului medical din Romania si isi onoreaza cu demnitate datoria profesionala, le multumim si le dorim in continuare putere de munca, sanatate si le uram din inima «La Multi Ani!»”, a subliniat Elena Comanescu, presedinta OAMGMAMR Buzau. 

Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Buzau si a Colegiului Judetean al Medicilor le ureaza, la randul lor, celor fara de care nu ar fi posibil realizarea unui act medical de calitate, multa sanatate, putere de munca si realizarea tuturor aspiratiilor profesionale si personale. La Multi Ani! tuturor asistentilor medicali, de ziua lor”.

Sanatatea Buzoiana ureaza tuturor asistenilor medicali un calduros „La Multi Ani!

Va multumim ca existati!   

 Comentarii (3)

 1. Carmen07 spune:

  La multi ani! Numai bine…

  https://www.itdepot.ro

 2. Ion Tanase spune:

  La multi ani, sa ne traiti si sa va desfasurati continuu activitatea in sprijinul nostru. O zi buna!

 3. Ecaterina-Nicoleta Orasanu spune:

  La multi ani, tuturor “ingerilor pazitori”!.. Nu doar o data mi-au stat alaturi in cele mai grele momente. Dumnezeu sa-i ocroteasca!

Adaugati un comentariu


 

*