Romania a solicitat suspendarea livrărilor de vaccinuri de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca, pentru luna în curs

UPDATE 16.30: Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, o Ordonanța de urgență prin care Ministerul Sănătății poate revinde anumite cantități de doze de vaccin anti-COVID-19, care nu mai pot fi valorificate, iar sumele rezultate din revânzare se fac venituri la bugetul de stat.

Totodată s-a aprobat donarea, ca ajutor umanitar, a 100.800 doze de vaccin anti-COVID Ucrainei şi 50.400 de doze, Serbiei. 

***

Din cauza încetinirii ritmului de vaccinare s-a creat deja un surplus de doze, astfel că, din cele peste 7 milioane de doze programate, vor fi recepționate doar 2.635.680 de milioane.

 

Ritmul de vaccinare anti-Covid la nivel național a scăzut considerabil, astfel că autoritățile au fost nevoite să ia măsuri la care nimeni nu s-ar fi gândit cu câteva luni în urmă. Astfel, pentru prima dată de la începerea campaniei de vaccinare, comitetul național de coordonare a decis să solicite autorităților europene suspendarea livrărilor de vaccinuri pentru luna iunie, din cauza faptului că se primesc mult mai multe doze decât se administrează. Astfel, o parte din dozele primite săptămânal rămân neadministrate și deja s-au format stocuri suficiente pentru a acoperi necesarul pentru următoarea perioadă. În condițiile în care livrările continuă în ritmul stabilit în perioada în care interesul pentru vaccinare era la cote mai ridicate, există riscul de a nu mai exista spațiu de stocare pentru dozele noi. Pentru a evita o astfel de situație, comitetul național de coordonare a activității de vaccinare a solicitat sistarea livrărilor pe luna iunie pentru vaccinurile de la Pfizer, Moderna și Astra Zeneca, pentru care există stocuri suficiente. Astfel, din cele 7.103.160 de doze programate pentru această lună, România va primi doar 2.635.680.

 

Andrei Baciu

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, spune că este în lucru o procedură de aliniere a legislației, pentru a se crea posibilitatea revânzării dozelor în exces, însă până când acest lucru va fi posibil, s-a decis sistarea livrărilor pe iunie. Din vaccinul produs de BioNTech Pfizer, România ar fi trebuit că primească în iunie 4.366.444 de doze, însă ca urmare a solicitării de a le ţine în aşteptare pentru o perioadă, se vor livra 1.928.162. De la Moderna urma să se primească 835.200 de doze, dar se vor livra 128.400, iar pentru Astra Zenecca se vor primi 167.200 de doze pentru luna iunie.

Singurul vaccin care va fi livrat în continuare, conform programărilor, va fi cel de la Johnson & Johnson, pentru care există cerere tot mai mare, datorită faptului că se administrează într-o singură doză. „Pentru vaccinul produs de Johnson&Johnson nu se suspendă dozele şi tranşele săptămânale, iar acestea vor fi desfăşurate după cum au fost anunţate. Am primit până acum 144.000 în prima săptămână, în a doua săptămână am primit 61.800, vin 48.800 săptămâna aceasta, următoarea săptămână 41.400, iar în ultima săptămână vin 115.920, cumulând un total de 411.920 de doze produse de Johnson & Johnson” a mai precizat Andrei Baciu, adăugând că, în total, România a primit aproape 15 milioane de doze de vaccin.

 

Tot ca urmare a scăderii ritmului de vaccinare vor fi făcute modificări și în ceea ce privește activitatea centrelor fixe, care au  o adresabilitate din ce în ce mai redusă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, a anunțat că a fost finalizată evaluarea activității acestor centre la nivel național, iar măsurile impuse vor fi luate ținând cont de rezultatele comunicate de direcțiile de sănătate publică. „În circa 45% din cazuri, centrele vaccinau la mai puţin de jumătate din capacitatea fluxului, tocmai de aceea am propus către fiecare Direcţie de sănătate publică judeţeană măsuri ţintite, fie de reducere a programului de lucru şi disponibilizarea echipelor mobile către activităţi de vaccinare cu sprijinul lor, în mod deosebit, în rural sau alte tipuri de activităţi de vaccinare tip maraton sau alte evenimente în locaţii atipice sau chiar sistarea temporară a activităţii pentru anumite centre”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță. Astfel, în 11 centre fixe activitatea va fi sistată temporar, iar în alte 127 de centre se va reduce programul de lucru. De asemenea, au fost închise 70 de fluxuri din centre de vaccinare care au peste trei sau peste patru fluxuri la care activitatea era redusă.

La nivelul județului Buzău nu va fi sistată deocamdată activitatea niciunui centru, însă programul de lucru a fost redus la 4 ore pe flux, iar un flux de vaccinare cu serul de la Pfizer, a fost înlocuit cu un altul în care se administrează serul de la Johnson & Johnson. În același timp, o parte din personalul centrelor cu activitate redusă participă la acțiuni de vaccinare organizate periodic  în mediul rural.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Dr. Valeriu Gheorghiță a subliniat o dată în plus importanța vaccinării,  precizând că un nou val de îmbolnăviri în sezonul rece este iminent. Acesta spune că informaţiile despre vaccinare trebuie să ajungă mai repede la oameni cu ajutorul autorităţilor locale, al ONG-urilor şi al asociaţiilor internaţionale, în paralel cu intensificarea activităților de vaccinare în mediul rural, unde se înregistrează cele mai scăzute rate de imunizare.

Este nevoie de o mai bună coordonare a resurselor, atât resursele umane, cât şi resursele materiale, prin acţiuni integrate care să combine partea de informare a populaţiei şi procesul de vaccinare propriu-zis. Ca atare, sunt 2.862 de comune şi în perioada lunii următoare ne dorim să existe echipe de vaccinare care să asigure procesul de vaccinare în fiecare localitate în parte. Aşa încât, vom derula o serie de activităţi în această săptămână, încât vom face un plan de acţiune care va fi comunicat către fiecare judeţ cu un desfăşurător, aşa încât să existe zilnic echipe mobile în localităţi. Sunt judeţe care au ajuns la 70%-80% dintre localităţi cu echipe şi sunt alte judeţe care au 10%-15%. Tocmai de aceea, este momentul să organizăm mult mai bine această activitate şi tot planul de acţiune va fi publicat inclusiv pe platforma vaccinare-covid.gov.ro şi va fi comunicat în mod oficial autorităţilor locale tocmai pentru a şti care este acest calendar al activităţilor”, a mai declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

 


Adaugati un comentariu


 

*