Vaccinarea anti-Covid a copiilor se va face și cu serul de la Moderna

Vaccinul a fost aprobat în Europa pentru administrarea în cazul grupei de vârstă 12-17 ani, iar o decizie similară va fi adoptată în perioada următoare și în România, așa cum s-a întâmplat și în cazul vaccinului produse de Pfizer/BioNTech.

 

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că a aprobat administrarea vaccinului anti-Covid produs de compania americană Moderna, pentru copiii cu vârste cuprinsă între 12 și 17 ani. Serul de la Moderna devine astfel al doilea vaccin autorizat pentru adolescenții din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, după cel de la Pfizer, inițial fiind recomandat doar pentru vaccinarea persoanelor peste 18 ani. Nu încape nicio îndoială că, în cel mai scurt timp, autoritățile de reglementare din România vor lua o decizie similară bazată pe acordul exprimat de EMA, și vor introduce extinde utilizarea acestui ser și în cazul copiilor din această categorie de vârstă.

Administrarea se va face ca și în cazul adulților, sub forma a două doze inoculate la interval de 4 săptămâni, studiile efectuate până acum dovedind eficacitatea vaccinului și gradul de siguranță ridicat în cazul acestei categorii de vârstă. Referitor la acest studiu, EMA a precizat că „a arătat că vaccinul a produs un răspuns imun comparabil la tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani față de cel observat la adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, măsurat prin nivelul anticorpilor împotriva SARS-CoV-2. În plus, niciunul dintre cei 1663 de copii care au primit vaccinul nu a dezvoltat Covid-19 comparativ cu patru din cei 1.073 de copii cărora li s-a administrat o injecție falsă. Aceste rezultate ne-au permis să concluzionăm că eficacitatea vaccinului la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani este similară cu cea de la adulți”.

 

Documentul face referire și la reacțiile adverse în cazul acestei categorii de vârstă, care sunt similare cu cele de la adulți, incluzând durere și umflături la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare și articulare, ganglioni limfatici măriți, frisoane, greață, vărsături și febră. Aceste efecte sunt de obicei ușoare sau moderate și se îmbunătățesc în câteva zile de la vaccinare.  Reprezentanții EMA au mai precizat că, din cauza numărului limitat de copii și adolescenți incluși în studiu, cercetarea nu ar fi putut detecta noi reacții adverse mai puțin frecvente sau estima riscul de efecte secundare cunoscute, cum ar fi miocardita și pericardita. Cu toate acestea, profilul general de siguranță determinat la adulți a fost confirmat în studiul la adolescenți, și  prin urmare, s-a considerat că beneficiile vaccinului la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani depășesc riscurile, în special la cei cu afecțiuni care cresc riscul de Covid-19 sever.

 

EMA mai precizează că vaccinul de la Moderna este în continuare atent monitorizat din punct de vedere al siguranței, la fel ca și celelalte vaccinuri anti-Covid aprobate în Europa. „Deși un număr mare de oameni au primit deja vaccinuri anti-Covid, anumite efecte secundare pot apărea în continuare, pe măsură ce tot mai mulți oameni primesc vaccinul. Companiile sunt obligate să furnizeze rapoarte de siguranță lunare, în plus față de actualizările periodice solicitate de legislație și să efectueze studii pentru a monitoriza siguranța și eficacitatea vaccinurilor pe măsură ce sunt utilizate de public. Autoritățile efectuează, de asemenea, studii suplimentare pentru a monitoriza vaccinurile. Aceste măsuri permit autorităților de reglementare să evalueze rapid datele care provin dintr-o serie de surse diferite și să ia măsuri de reglementare adecvate pentru a proteja sănătatea publică, dacă este necesar. Siguranța și eficacitatea vaccinului atât la copii, cât și la adulți vor continua să fie monitorizate îndeaproape, deoarece acesta este utilizat în campaniile de vaccinare din toate statele membre, prin intermediul sistemului de farmacovigilență al UE și a studiilor în curs și suplimentare efectuate de companie și de autoritățile europene” se mai arată în comunicatul transmis de EMA.

 


Adaugati un comentariu


 

*