Implicațiile psihologice ale valului 4 al pandemiei – studiu efectuat de Institutul Socola

24 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Cercetarea face parte din cel mai amplu studiu global privind efectele psiho-emoţionale ale pandemiei, care a intrat acum într-o nouă fază.

 

Institutul de Psihiatrie Socola participă, încă de anul trecut, la cel mai mare studiu global asupra efectelor psiho-emoționale pe care pandemia le-a avut asupra populației, studiu care a intrat într-o nouă fază. Astfel experții încearcă să afle care au fost urmările pe plan psihic rămase în urma valului 4, iar în România ar fi mult de studiat pe această temă, fiind dintre țările cele mai grav afectate de acest val.

Astfel, specialiștii Institutului Socola încearcă să afle cum au resimțit românii valul 4 al pandemiei în plan psiho-emoțional, ce schimbări a adus acesta în viața lor, în ce măsură îi afectează restricțiile și care este părerea oamenilor despre modul în care au reacționat autoritățile.

Pentru a stabili răspunsuri cât mai exacte la aceste întrebări, specialiștii au pus la dispoziție un chestionar online, la care sunt invitați să răspundă cât mai mulți români.

 

Dr. Ovidiu Alexinschi

Chestionarul vizează informaţii despre starea demografică şi socio-economică, sănătatea fizică şi mintală, bunăstarea, funcţionarea, factorii emoţionali, psihologici, comportamentali şi de mediu, accesul la sănătate, respectarea tratamentului, telemedicina, opiniile personale despre măsurile de răspuns la pandemie şi strategiile individuale de coping.

Răspunsurile sunt confidenţiale și îi vor ajuta cercetători să înțeleagă prin ce a trecut populația în toată această perioadă, din punct de vedere emoțional. Studiul la nivel global este realizat la iniţiativa a doi medici celebri, prof. Cristoph U. Correll, de la Universitate de Medicină Charite, din Berlin, şi prof. Marco Solmi, de la Universitatea de Padova, incluzând  200 de investigatori din întreaga lume şi fiind susţinut şi sprijinit de numeroase organizaţii naţionale şi internaţionale.

Coordonatorul pentru România al studiului, Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatrie în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola, a declarat că cercetarea și-a propus „să identifice factorii de risc şi de protecţie nemodificabili şi modificabili care vor informa programele de prevenire şi intervenţie pentru întreaga populaţie şi subgrupuri vulnerabile în timpul Covid-19 şi în cazul în care apar alte pandemii”.

 

Acesta a prezentat și rezultatele preliminare ale studiului, din prima perioadă a pandemiei în România, care au arătat un impact psihologic asupra stresului, singurătăţii şi furiei. „42% dintre respondenţi au raportat o înrăutăţire a stresului. Pentru nervozitate, aproximativ o treime dintre respondenţi au raportat o înrăutăţire. Cele mai eficiente strategii de adaptare la aproximativ jumătate dintre respondenţi au fost contactul direct personal sau interacţiunea cu alte persoane, exerciţiile fizice sau mersul pe jos, utilizarea internetului, hobbyul semnificativ, utilizarea mass-media, social media/interacţiunile sociale la distanţă, studierea sau învăţarea a ceva nou şi lucrul de acasă”, a mai explicat dr. Ovidiu Alexinschi.

Primul articol științific internațional, cu contribuție românească, a fost a fost publicat, în luna iulie 2021, în prestigioasa revistă Journal of Affective Disorders. Institutul de Psihiatrie Socola, alături de alte instituţii din ţară şi străinătate, este partener în acest studiu global, care până în prezent a adunat peste 164.000 de chestionare, din 155 de ţări din întreaga lume.

 


Adaugati un comentariu


 

*