Institutul de Psihiatrie Socola, cooptat într-un studiu mondial despre efectele pandemiei

25 mai 2020 | 0 comentarii |

Specialiștii institutului fac apel la populație să ajute cercetătorii implicați, prin completarea unui chestionar on-line.

 

Institutul de Psihiatrie Socola

În paralel cu cercetările efectuate pentru găsirea unui tratament și a unui vaccin împotriva infecției cu noul coronavirus, prof. Cristoph U. Correll, de la Universitate de Medicină Charité, din Berlin, şi prof. Marco Solmi, de la Universitatea de Padova, au inițiat cel mai amplu studiu la nivel mondial având ca scop identificarea efectelor şi factorilor care influenţează impactul pandemiei asupra sănătăţii fizice şi psihice a populaţiei. Studiul se desfășoară în peste 35 de țări, cu implicarea a peste 200 de cercetători  și sprijinul a numeroase organizații naționale și internaționale.

Printre cei peste 200 de cercetători din întreaga lume cooptați în acest studiu se numără și cei de la Institutul de Psihiatrie Socola, din Iași, care este partener oficial al proiectului de cercetare. La nivel național coordonarea studiului este asigurată de către dr. Ovidiu Alexinschi, directorul medical al institutului, şi conf. univ.dr. Şerban Turliuc, şef Secţie 2 Acuţi în cadrul aceleiași unități medicale. Aceștia au explicat că studiul se bazează pe colectarea de informații de la peste 100.000 participanți, din peste 30 țări, de pe 6 continente și în 25 limbi, făcând un apel și la populația României să participe la cercetare.

 

Dr. Ovidiu Alexinschi

Studiul COH-FIT va fi derulat în trei etape, prima pe perioada pandemiei, a doua la distanță de 6 luni, iar ultima la u nan după încheierea pandemiei.

Referitor la sprijinul solicitat populației pentru derularea studiului, dr. Ovidiu Alexinschi a declarat că „vor fi adresate o serie de întrebări prin intermediul cărora vor fi cerute informații cu caracter anonim de la adulții cu vârsta peste 18 ani care și-au dat consimțământul pentru participarea la studiu. Vor fi cerute informații de ordin demografic, profesional, informații despre starea sănătății fizice și mintale, comportamente, precum și despre factori de mediu, toate aceste informații fiind raportate la perioada anterioară apariției pandemiei, dar și la perioada pandemiei. Chestionarul care trebuie completat nu este unul psihiatric şi nici nu presupune o diagnosticare a vreunei afecţiuni de natură psihiatrică. De asemenea, important este faptul că studiul este anonim şi nu se adresează pacienţilor, ci populaţiei generale”.

 

Proiectul are drept scop identificarea persoanelor care sunt la risc de a suferi de o afecțiune somatică sau mintală pe perioada pandemiei, dar și identificarea riscului și factorilor de protecție detalii care vor veni în ajutor cu informații prețioase pentru programele de prevenție și intervenție în contextul pandemiei precum și pe termen lung, în situația apariției unei noi pandemii.

Faptul că Instititul de Psihiatrie Socola este partener în cadrul acestui studiu demonstrează, dacă mai era nevoie, că suntem parte integrantă a comunităţii ştiinţifice internaţionale. Este o recunoaştere a valorii specialiştilor de la noi şi o încununare a activităţi depuse de aceştia” a declarat, la rândul său, Bogdan Șaramet, managerul unității medicale.

Cei care doresc să participe la acest studiu o pot face accesând site-ul coh-fit.com, selectând limba română şi completând formularul de participare.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*